Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ber om ursäkt – efter tv-bilderna: ”Skäms”

Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Groder via www.imago-images.de / www.imago-images.de

Det internationella klättringsförbundet, IFSC, ber om ursäkt till österrikiskan Johanna Färber. Anledningen är att hon två gånger de senaste tre månaderna filmats på ett olämpligt sätt, senast under VM i Moskva förra veckan.

”Hur många gånger måste vi göra fel, innan vi lär oss hur man gör dem rätt?” , säger IFSC:s ordförande Marco Scolaris i ett uttalande.

Tv-produktionen från VM har fått svidande kritik efter att ha visat inzoomade reprisbilder på Färbers rumpa när hon tävlade i bouldering-semifinalen.

Hon råkade ut för en liknande händelse i juni i samband med världscupen i Innsbruck, där arrangören tvingades be om ursäkt. Då sade IFSC att man strävade efter att representera kvinnorna i idrotten på ett bättre sätt.

”Så många har skickat meddelanden till mig. Ärligt talat vad i helvete. Att de här klippen visats i slow motion på NATIONELL TV och live på Youtube är så respektlöst och upprörande”, skrev Färber då i en Instagram-story.

”Jag är en idrottare och här för att tävla. Jag skäms över att så många har sett det här. Vi måste sluta sexualisera kvinnor som utövar sport och börja uppskatta deras prestationer istället.”

Det internationella klättringsförbundet ber nu även de Färber om ursäkt.

”IFSC ber Johanna Färber, alla tävlande och hela klättringsvärlden om ursäkt för bilderna som sändes”, skriver man i ett uttalande och fördömer all form av objektifiering av människokroppen.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.