Efter att ha jobbat som curlingcoach på heltid i tio år för olika nationer lämnade Sören Gran från Karlstad det italienska landslaget för Kina.
Uppdraget var tydligt: ta ett guld i OS i Peking 2022.
Med sig i Kina hade Gran två andra coacher från Finland och Italien, och svenska curlingprofilen Peja Lindholm axlade huvudansvaret.
– Med de förutsättningarna det var när vi skrev på var det inga som helst tveksamheter att tacka ja, säger Sören Gran.
Han reste till Kina sommaren 2019 och beskriver den första tiden som positiv.
– Jag upplevde att det inte var några större bekymmer, allting var positivt. Alla möjligheter fanns där och det fanns fantastiska resurser som de hade satt in för att göra den här satsningen mot Peking.
Men den första varningsflaggan kom tidigt.
OS-lagen, som saknade erfarenhet av curling på toppnivå, fick inte tävla utomlands. Spelarna var tvungna att uppnå de fysiska krav som Kina bestämt först.
– Att det fanns fysiska förväntningar på spelarna hade vi egentligen inget emot alls, men vi tyckte det skulle vara successivt och kombinera det med att tävla.
– Vi tyckte redan då att det viktigaste var att våra spelare skulle börja tävla på högsta nivå för att få erfarenhet av såna matcher. Det är ju det det handlar om när man kommer till OS, att man har tävlat på den nivån som man ska tävla.
”Ministrar som sitter och bestämmer”
Till sist fick lagen tävla utomlands kort innan coronapandemin slog till. Pandemin innebar isolering från övriga världen och endast utrymme för att träna och äta.
När det var dags för VM i Kanada i våras slutade Kinas curlingherrar, som Sören Gran ansvarade för, sist. Och ledningen tyckte det var dags att jobba på ett annat sätt.
– De beordrar dig att göra saker som du egentligen inte vill göra med lagen. Om hur du lägger upp träningen och förbereder dig för ett OS. Man tror att man anställer internationella coacher för att ta in hjälp och fläta ihop det med Kinas kultur, det var vad jag hade som målsättning. Jag har full förståelse för att man måste ge och ta lite, men jag tycker att jag gav 100 procent och fick noll procent tillbaka.
Från högre ort bestämdes det att den fysiska träningen skulle spetsas till och spelarna i lagen skulle rankas individuellt.
– Då började de tappa mig.
– Man fajtas lite grann men man har ingen chans egentligen. För vägarna till den som säger att så här ska vi göra ner till mig är alltid via någon.
Vet du var det kommer ifrån?
– Ja det är ministrar som sitter och bestämmer. Det är ingen idrottsledare utan det är en politiker som tar de här besluten och så utförs de sen av sportpersoner. Det går ner till någon, som går ner till någon, och sen upp igen. Man vet aldrig vad som går upp och ner, man vet inte om det jag säger når den som sitter högst upp. Det känns inte som att det gjorde det.
Erbjöds dubbellön vid medalj
Till sist var det enklare att göra som de sa, menar han.
– Det var mycket att man försökte bromsa massa tokiga saker. Som till exempel individuell rankning bland våra spelare. Att vi var tvungna att träna på vissa sätt och när man sa att man inte ville göra det blev det en fajt om det. Då blev det lättare att göra som de säger.
Har du fått bra betalt?
– Ja det var väl det som höll en kvar på slutet, att det var bra betalt. Framför allt för att vara en curlingcoach var det ofantligt bra betalt. Det är så med alla internationella coacher och medarbetare de har i Kina, de får väldigt bra betalt.
Curlingcoacherna fick även ett erbjudande om att inte få någon lön fram till OS, och sedan det dubbla om de tog medalj.
– Det var inte aktuellt. En sån deal kan man ta om man får bestämma träningen och hur man lägger upp det och har kontroll. Men om vi dessutom måste göra det som de säger kan vi inte riskera våran lön.
– De har lite såna grejer för sig med spelarna också. Att de inte får lön om de inte utför vissa saker. De styr det väldigt mycket med vad man får för ersättning. Alla idrottsmän i Kina är heltidsidrottare anställda av staten.
Kritiken mot Peja Lindholm
Inför Peking-OS har Kina plockat in flera internationella tränare i olika sporter. Sören Gran beskriver att det inte bara var curlinglaget som hade problem med det sportsliga.
– Det var samma sak som händer i alla sporter. Vi hade kontakt med en del andra sporter som hade internationella coacher och alla hade samma resonemang och åsikter. De flesta sa att vi är här för att det är bra betalt. Man hade hoppats på något annat men det blev så här.
Sen några veckor tillbaka är Sören Gran tillbaka i Sverige. Han kommer att följa OS från hemmaplan.
Kvar i Kina finns huvudtränaren Peja Lindholm. Och Gran är kritisk till att svensken spenderat mycket tid hemma i Sverige i stället för Kina.
– Han har inte varit där sen februari förra året. Jag tycker vi grupp som coacher har fungerat riktigt dåligt. Jag kan inte säga att vi har varit den bästa gruppen för att kunna utföra det här heller, för jag har i princip varit själv där 50 procent av tiden.
– Det har känts som jag har dragit ett jävla hundlass där borta. Det är inget som har förlorat något ekonomiskt på att vara hemma heller, det har väl inte känts jättebra. Det har att göra med att hur det än är så har vi en ansvarig och det är ju Peja och jag har sagt till honom att det inte har fungerat som bäst.
SportExpressen har sökt Peja Lindholm som inte vill kommentera kritiken.