Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Benjamin, 27, tar anabola steroider: ”Ingen återvändo”

Musklerna blev större och ansiktet smalare.

Benjamin, 27, märkte hur världen en dag började se på honom på ett nytt sätt.

I dag har han inga planer på att sluta använda anabola steroider.

– Har man byggt en stor kropp är man livrädd för att hoppa av.


Det här är ”De som dopar sig” – del 1.

De som dopar sig

Benjamin spänner sin arm. Storleken på bicepsen får hans flickvän att tappa hakan.

– Hur har det hänt på några dagar?

Fem dagar tidigare hade Benjamin för första gången tagit ett prestationshöjande preparat. På internet har han beställt hem tabletter som ska hjälpa honom bli större.

Benjamin hade då tränat på gym i ett par år. Träningen hade gett resultat och han märkte att de svällande musklerna och minskade kroppsfettet väckte reaktioner hos sin omgivning. 

– Jag märkte direkt hur hela omvärlden behandlade mig annorlunda. Och jag var skitsur över det, berättar han.

– Jag ville inte erkänna för mig själv först hur mycket jag gillade responsen.

Träningspassen blev fler och allt mer ambitiösa. Efter ett tag räknade Benjamin varje kalori han stoppade i sig. Flera på gymmet undrade om han tävlade i bodybuilding – och till slut blev tanken på att ställa sig på en scen och tävla verklighet. 

Efter sin första tävling bestämde han sig för att ta satsningen ett steg längre.

Tabletterna byttes ut mot sprutor – Benjamin började använda anabola steroider. 

– Det var ju skitläskigt. När man har gjort det så har man gjort det, det finns ingen återvändo. Man kan ju alltid sluta, men någonstans är det så att har man tagit den oskulden så är den tagen.

DET HÄR ÄR ANABOLA STEROIDER

Anabola androgena steroider, AAS är en grupp konstgjorda hormoner som liknar könshormonet testosteron. De kallas även för anabola steroider.

AAS fungerar på två sätt. De är anabola vilket betyder att de bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen. De är androgena vilket betyder att de ger manlig könsmognad och sänker den kroppsegna produktionen av testosteron i testiklarna. AAS används av personer som vill kunna träna mer intensivt och för att nå snabba resultat. Det kallas dopning.

Det finns många olika sorters anabola steroider, som ser olika ut och har olika namn. En del är tabletter, andra tas med spruta.


Källa: 1177 

Han tittar ut på ett grått Stockholm när han beskriver att han läste på om riskerna och bestämde sig. 

– Jag är inte rädd för vad som kan gå fel, jag är mer intresserad av vad som kan bli rätt.

– Om jag råkar stoppa in någonting och doktorn i absolut värsta fall måste skära bort en bit av min röv, då får doktorn skära av en bit av min röv.

Larmet: Större problem än vad vi vill erkänna

Den typiska användaren av doping i Sverige är inte elitidrottare i de traditionella sporterna. Det är personer som Benjamin. Män mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar på gym, enligt Folkhälsomyndigheten.

FHM uppskattar att ungefär en procent av männen och mindre än 0,5 procent av kvinnorna i Sverige någon gång har provat anabola steroider.

Men mörkertalet är stort.

– Jag tror det är ett mycket större problem än vad vi vill erkänna. Men vi har få faktiska tal på det, säger Göran Svedsäter, forskare inom Idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

I slutet av 2021 publicerade Svedsäter, tillsammans med två andra forskare, en studie på ämnet. Den visade att var åttonde person i åldern 16–25 år har använt eller använder preparat som är muskelbyggande eller har syfte att förändra kroppens utseende.

– Vissa av de här preparaten är olagliga, vissa är lagliga. Men det finns en förväntning och en villighet till att använda de här medlen för att nå en effekt så fort som möjligt. Det är det vi tycker är bekymmersamt.

En stor del av ungdomarna var inte nöjda med sina kroppar.

– Dopingen utanför idrotten är ett symptom på en samhällstrend där man har väldigt mycket fokus på kroppsändring. Som resulterar i att man kan vara benägen att använda substanser för att snabbare uppnå en förväntad effekt.

Benjamin tar anabola steroider för att få ut max av sin kropp, säger han.

– Det är att jag känner att jag får mer utav att ta det än vad jag får av att inte ta det. Det är så simpelt.

Benjamin har valt att vara öppen med att han använder anabola steroider.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det innebär risker. Användandet av steroider kan leda till hjärtförstoring, krympning av testiklarna och nedsatt fertilitet, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Jag vill ju inte ha en hjärtattack. Hur stor är risken från början? Hur mycket ökar den med? Sen är det beroende på vilken dos man tar. Jag är bara väldigt medveten om vad jag tar, jag är medveten om att jag ökar risken för att få en hjärtattack, men om jag trodde att jag skulle få en hjärtattack så hade jag ju inte tagit grejerna från början.

RISKER MED ANABOLA STEROIDER

Mikael Lehtihet, läkare och forskare vid Karolinska Institutet:


– Det finns många risker. De vanliga biverkningarna är att man får akne, högt blodvärde, kanske ökar risk för hjärt-kärlsjukdomar, kanske ökar risk för proppar, proppar i ben och lungemboli.


Kan man få nedsatt testosteronproduktion?

– Ja, under tiden man använder. Men det återställs. Det är en myt att om man dopar sig i många år så kommer man aldrig få tillbaka sin egen produktion. Det där löser sig ofta självt inom tre till sex månader. 


Blir man aggressiv av det?

– Är man aggressiv från början blir man inte mindre aggressiv för att man tar testosteron. Har man inga aggressionsproblem blir man inte aggressiv för att man tar. 


– De som dopar sig och blir aggressiva använder ofta andra droger samtidigt. Det är en kombination utav det, oftast tillsammans med samtidig personlighetsstörning.

Benjamin har drabbats av flera fysiska bieffekter: akne på ryggen, håravfall och bröstkörtelförstoring. För det tar han andra läkemedel.

Och allting kostar.

– Sanningen är att om man är ambitiös då lägger man alla pengar på det. För det finns inget tak.

Benjamin har drabbats av flera fysiska bieffekter: akne på ryggen, håravfall och bröstkörtelförstoring.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han berättar att han under perioder kört ”all in”.

– Jag har lagt alla mina pengar på det.

Du stöttar ju också illegal försäljning när du köper de här preparaten, vad tänker du kring det?

– Jag har inga problem att stötta de som hjälper mig att nå mina mål. Visst man stöttar den kriminella verksamheten, men är den kriminella verksamheten att göra anabola och jag tycker inte att det är något fel att göra anabola då har jag inga problem med det. Jag tycker att det är samhällets fel.

Nya trenden – nu erkänner profiler att de dopar sig

I USA har flera profiler i fitnessvärlden börjat gå ut med att deras kroppar inte är naturliga. Expressen har tidigare pratat med svenske Oliver Forslin, bosatt i Dubai, som berättat att han använder preparat som inte är tillåtna.

Men i Sverige är det ovanligt att någon berättar vad de sprutar in i sin kropp. Benjamin menar att han berättar för sin egen integritets skull.

– Det finns två rädslor med att gå ut med det. För det första är det olagligt och den andra rädslan som inte så många pratar om, men folk är rädda för att bli dömda. Jag skulle säga att det är den stora rädslan.

– Jag skiter i det.

Han är medveten om riskerna, men känner ingen orolig.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Genom åren har han tagit olika mycket dopingmedel.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Benjamin på gymmet.
Foto: Privat.

Han vet om att han är långt ifrån ensam.

– Det är väldigt mycket vanligare än vad folk tror. Och tyvärr är det många som är desperata och de tar det därför. De tror att det är det som saknas. Det är också en del av det, det är jättepinsamt att berätta att man tar anabola om man ser ut som om man inte gör det.

Doping är förbjudet i samband med Bodybuilding- och fitnessförbundets tävlingar. Alla tävlande måste skriva på en antidopingförsäkran.

Benjamin har aldrig åkt fast när han ställt sig på scenen.

– Sannolikheten att man blir testad är inte hög.

Svenska bodybuilding- och fitnessförbundets svar

Jani Kääriä, ordförande för Svenska bodybuilding- och fitnessförbundet (SBFF):


Vad säger du om att en person som tävlat med svensk licens berättar öppet att han dopar sig?

– Det är inte okej någonstans. Är det så att man lyckats klara sig i ett test så är det så, vi kan inte göra något i efterhand. Men får vi reda på det blir man avstängd.


Hur ser ert regelverk ut?

– Vi tillhör det internationella förbundet. Vi är det enda förbundet som finns som går under Wadas dopingkod. När vi arrangerar tävlingar i Sverige har vi dopingtester. Det styrs lite efter plånboken. Det är väldigt dyrt i Sverige med dopingtester. Vi har sökt till Riksidrottsförbundet i så många år, men dörren är typ stängd.


Vad händer om man åker fast på en tävling?

– Då blir man avstängd i fyra år. Det är standard, sen beror det på vad det är.

Han rycker på axlarna.

– Sen om polisen vill testa mig, det känns som att det är något som väntar. Då får de göra det.

Det är du inte rädd för?

– Nej, jag tycker bara det är jobbigt. Då kan väl jag berätta vad jag tar så kan de böta mig direkt. 

– Först och främst tycker jag inte att jag gör något fel, jag skadar ingen annan. I fall det är något som händer så händer det mig.

Då är man livrädd för att hoppa av.

Humörsvängningar, irritation och frustration är psykiska bieffekter personer som använder anabola steroider kan drabbas av.

Du riskerar att få humörsvängningar, det kan ju påverka andra?

– Jag håller med. Det hade varit ett problem, men jag tycker inte det är rätt att ta upp det när alkohol är lagligt och vi vet hur många som dör av alkohol. Jag är inte okontrollerad.

– Jag tycker man borde få göra vad man vill med sin kropp.

Benjamin tror att han kommer fortsätta anabola steroider resten av sitt liv. Han beskriver det som emotionellt beroendeframkallande.

– Man vill bli större och man är rädd för vad som skulle hända om man slutar ta. Har man byggt en stor kropp, män respekterar en, kvinnor är attraherade och man har allt det där – då är man livrädd för att hoppa av.

– Man vill inte förlora allt det där.