Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bengtsson: "Det har galopperat åt fel håll"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Jerringprisvinnare, världsetta och OS-hopp.

För ett år sedan var Rolf-Göran Bengtssons liv fyllt av framgång och skrikande fans.

I dag går stjärnryttaren in i världscupsfinalen i Göteborg med vetskapen om att drömmen blev till en mardröm.

SPORT-Expressen har gjort bokslut med Rolf-Göran Bengtsson. En tillbakablick som visar ett rankingras, en OS-flopp och en utdömd häst.

- Det har galopperat lite åt fel håll, säger 50-åringen.

Det var en kylig februaridag i ett blåsigt Göteborg. Rolf-Göran Bengtsson var Scandinaviums stora affischnamn och publikens älskling.

Som hyllad Jerringprisvinnare dök 49-åringen upp under Göteborg Horse Show med glödande blick. Han spatserade runt i pressrummet och mös av all uppmärksamhet.

Framtiden låg för honom, OS-drömmen levde och positionen som världens främsta ryttare var hans.

Det är drygt ett år sedan nu.

Sjukdomar och skador har förstört

I dag vet den som följt Rolf-Göran Bengtssons senaste år hur fortsättningen gick.

Stjärnhästen Ninja La Silla blev sjuk - och tvingades till pension.

Casall La Silla fick en OS-biljett till London - men vägrade på startlinjen med nageltrång.

Framtidsnamnet Quintero La Silla gick senskadad under stora delar av 2012 - och kunde inte vara den backup han från början var tänkt som.

Rolf-Göran Bengtssons OS-dröm gick i kras och världsettan dalade på rankningen i takt med att stjärnhästarna föll ifrån.

- OS var inte vad vi hade förväntat oss. Det gick inte som vi hade hoppats på. Och rankningen, att jag är 13:e nu beror på att jag har färre antal hästar, att jag rider lite mindre av de största tävlingarna och har haft fyra fel ett par gånger. Då får man inga poäng.

"Jag är nere på två hästar"

Rolf-Göran Bengtsson har aldrig varit en man av stora ord.

Han firar lågmält och deppar med hedern i behåll.

Det är svårt att utläsa vad stjärnryttaren egentligen känner.

När Bengtsson tvingades ställa in OS-finalen i London på grund av hästen Casalls två millimeter långa sår var hans ansikte neutralt. Han grät inte. Han höjde inte ens rösten i ren desperation.

När skåningen från Södra Sandby blickar tillbaka på året som gått är det än en gång med neutral min.

- Quintero har varit skadad, Ninja är inte med längre, så jag är nere på två hästar. Det märks. Då kan du inte vara med på alla tävlingar.

I fjol under Göteborg Horse Show hade du fått Jerringpriset, du var världsetta och hade OS framför dig. Kan du känna att det inte blev som du hade tänkt?

- Jo, det är klart. Då hade jag ett gäng hästar som kunde gå hela tiden. Och det är det allt handlar om. Du måste ha ett gäng hästar som kan vara med och hoppa alla tävlingar, så du kan hålla dig kvar på listan.

Rolf-Göran Bengtsson stannar upp.

Han tänker en stund och verkar vara flera månader tillbaka när han tar till orda igen.

- Sedan gick det fantastiskt bra förra säsongen och även året innan. Det är svårt att toppa det, man kan inte hålla samma nivå hela tiden, det är omöjligt.

Får en ny huvudsponsor

I mars i år bröt Rolf-Göran Bengtsson samarbetet med sin mexikanska hästägare Alfonso Romo. Miljardären meddelade att han i framtiden ville satsa på mexikanska landslagsryttare och parterna gick skilda vägar - i all vänskaplighet.

Sveriges stjärnryttare behövde dock inte leta länge. I tisdags stod det klart att det danska stuteriet Ask blir ny huvudsponsor för stall Bengtsson och Kristoffersson.

- Nu kan vi fortsätta att hålla samma nivå. Det ser vi framemot, säger Bengtsson.

Satsar på att bli nummer ett igen

I fjol blev Rolf-Göran Bengtsson sexa i världscupsfinalen i 's-Hertogenbosch. Ett bra resultat men inte den placering Jerringmannen hade hoppats på.

I helgen är det dags för en ny final. En chans för Rolf-Göran Bengtsson att slå fjolårets resultat - och på sätt och vis bryta en ständigt nedåtgående trend.

- Självklart vill jag försöka göra det bättre.

Vid Bengtssons sida står hingsten Casall - men framför allt framtidshoppet Quintero, 15, som får chansen att avgöra söndagens världscupsfinal.

Det kortsiktiga målet är en seger.

Men långsiktigt vill Rolf-Göran Bengtsson bli nummer ett igen.

- Klart att jag strävar efter det. Men det beror på vilka hästar jag kan få fram, om jag kan få riktigt slagkraftiga hästar. Det får tiden utvisa, men vi satsar framåt.

Rolf Göran Bengtsson dalar på världsrankingen

Februari 2012 – 1 på världsrankingen

Den nyprisade Jerringmannen hyllas av publiken under Göteborg Horse Show. På banan går det dock trögt. Det blir en tolfteplats med Casall.

Mars 2012 – 1

Med Casall blev det två felfria rundor i GP-tävlingen i Paris. Omhoppningen var felfri även den, men tiden räckte inte. Det blev en sjundeplats.

April 2012 – 1

Sexa på världscupsfinalen med Casall. Med Ninja blir det en 20:e plats i Global Champions Tour i Doha. Ninja får sedan i feber och "sjukskrivs".

Maj 2012 – 1

Förstaplatsen på världsrankingen är intakt. En andraplats på Global Champions Tour i Hamburg tillsammans med Casall är månadens höjdpunkt.

Juni 2012 – 1

Ninja La Silla är tillbaka på tävlingsbanan efter sin sjukdom. Rolf-Göran Bengtsson är kvar som världsetta för sjätte månaden i rad.

Juli 2012 – 1

Det blir lagseger i Falsterbo med det svenska landslaget. Bengtsson tävlar med Ninja som står för en rivning. Då är Casall redan uttagen till OS.

Augusti 2012 – 1

Casalls nageltrång stoppar Rolf-Göran Bengtsson från att ta en ny OS-medalj. Starten ställs in och fiaskot är ett faktum.

September 2012 – 1

Casall är tillbaka i tävling efter debaclet på OS. Det blir en andraplats vid Global Champions Tour i schweiziska Lausanne.

Oktober 2012 – 4

Quintero La Silla är tillbaka efter en lång tids skadefrånvaro. En tävling i Odense blir den första för ekipaget på tio månader. Världscuppremiären slutar med en åttondeplats.

November 2012 – 7

Efter en tuff kamp med Edwina Tops-Alexander blir Bengtsson totaltvåa i Global Champions Tour 2012.

December 2012 – 8

Stockholm Horse Show får klara sig utan Rolf-Göran Bengtsson. Ryttaren dissar Stockholm för att i stället tävla i stjärntäta Paris. I världscuptävlingen i Genève blir det en sjundeplats. Och på världsrankingen halkar han ner till en åttonde plats.

Januari 2013 – 11

Det ryktas om att Bengtsson ska bli ny landslagstränare. På sin egen hemsida dementerar 50-åringen. Det blir en 16:e plats på världscupen i Leipzig och sedan en andraplats i Zürich. Platsen i världscupfinalen är osäker.

Februari 2013 – 12

Det blir en elfteplats i världscupen i Bordeaux med Casall. Bengtsson får med sig sex nya poäng i jakten på en plats i världscupfinalen i Göteborg.

Mars 2013 – 13

Rolf-Göran Bengtsson misslyckades med att ta världscuppoäng i Holland. Han stannar på 43 poäng - men får den sista finalplatsen. Samarbetet med den mexikanska miljardären Alfonso Romo bryts. Bengtsson får behålla Casall och Quintero - övriga La Silla-hästar återvänder till Mexiko.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.