Bengt-Åke pressad tränare i KHL

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Valeriano Di Domenico / Eq Images

Bengt-Åke Gustafsson fick se sitt KHL-lag sparka Daniel Fernholm. Snart kan VM-forwarden Jonas Andersson hänga löst. 

- Förlorar man ett par matcher till blir det snabba diskussioner hit och dit, säger Gustafsson till HockeyExpressen.se. 

Bengt-Åke Gustafsson blev förste svenske tränare i KHL då han tog över finallaget Atlant. Tre Kronors förre guldcoach håller som bäst på att lära sig överleva i den hänsynslösa Moskvatrafiken.

 Och i den tuffa miljön i KHL.

Ligger på åttonde plats

 Sportsligt har det inte gått som fjolårets finalister Atlant hade hoppats. Laget ligger på den åttonde och sista slutspelsplatsen på den västra spelhalvan. Men Atlant har bytt ut flest spelare av alla lag.

 Klubbdirektören Andrej Verevko får förklara för nyhetsbyrån RIA Novosti att Atlant har fullt förtroende för Bengt-Åke Gustafsson.

 - Han är en mycket seriös och kompetent tränare. Hittills är vi naturligtvis inte nöjda med resultatet, men vi ser att coachen arbetar, säger Verevko.

 Bengt-Åke Gustafsson fick tidigare i veckan se sin nya klubb sparka hans förra VM-backen Daniel Fernholm efter bara tio matcher.

Kunde inte rädda Fernholm

 Det var chanslöst att rädda Fernholm kvar.

 - Nej, tyvärr gick inte det. Nu är vi en back kort. Men vi är på jakt hela tiden. Det är som det är, säger Gustafsson.

 Kraven är extra höga på de utländska spelarna och nästa svensk som kan hänga löst är förre VM-forwarden Jonas Andersson, som på tio matcher har en assist.

 - Utdelningen har inte varit som varken han eller vi önskar. Det är en superkille på alla sätt och vis och han jobbar och sliter. Det är just utdelningen som inte kommit än, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Hamnar du i kläm mellan klubbledningen och en spelare som ska bort?

 - I Fernholms fall var det raka rör. Då var det klart besked att det var kört.

 - I framtiden får vi se om det dyker upp igen

"Klart det pekas finger"

Så Jonas Andersson kan ligga risigt till?

 - Det har jag svårt att se. Det beror också hur det går för laget. Om vi gör det vi ska och vinner lite matcher så påverkar inte det någonting kan jag tänka mig. Men förlorar vi några matcher till är det klart att det pekas finger.

 Atlant har i de fem senaste matcherna tvingats klara sig utan storstjärnan Alexej Kovalev som är nyopererad.

 - Vi räknar med att han ska vara tillbaka efter landslagsbrejket, säger Bengt-Åke Gustafsson.

 Atlant har två raka uddamålsförluster i KHL inför helgens matcher mot Barys Astana och Traktor Tjeljabinsk.

Tufft vid förluster

 - De spelare vi tagit hit är tredje- och fjärdelinare som inte hade stora roller i andra klubbar. Ledningen är medveten om situationen och har lite tålamod. Samtidigt har vi gjort det helt okej, vi snittar en och en halv poäng per match. Nu har vi i och för sig förlorat två matcher. Förlorar man ett par matcher till blir det snabba diskussioner hit och dit. Det gäller för oss att försöka vinna några matcher så är det lugnt nån vecka, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.