Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Bästa truppen ett damlag nånsin haft"

Amanda Delgado Johansson.
Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN
Andreas Harnesk.
Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Iksu fick allt de pekade på i fjol.

Efter lördagens SM-guld är planen en annan.

– Det här är den bästa truppen ett damlag någonsin har haft, så vi jagar inga världsstjärnor nu, säger sportchefen Jocke Sjöström.

Med sina fem SM-guld är Iksu störst i innebandyhistorien tillsammans med anrika Balrog.

Men det som imponerade mest denna gång var sättet Umeålaget gjorde det på. Bara en förlust på hela säsongen och egentligen överlägsna mot Kais Mora finalen igenom.

– Det har varit en grym säsong. Den bästa någonsin, säger Jocke Sjöström.

Det var han som bäddade för mycket av det här – med ett starkt jobb under fjolåret.

"Kommer presenteras i veckan"

Han plockade först in VM-guldhjälten Amanda Delgado Johansson under säsongen. Efter säsongen kom den spelare som hela superligan jagade i Endres schweiziska stjärna Corin Rüttimann.

– Det gick bättre än jag hoppats då. Det senaste året har vi lyckats få in världsspelare. Det hade vi inte möjlighet till innan. De åkte någon annanstans och fick bättre individuella och ekonomiska resurser där, säger Jocke Sjöström.

– Nu har det kommit spelare, som till exempel Delgado, som vuxit upp och drömt om att spela i Iksu sedan hon var tio-tolv år gammal. Har man lite andra värderingar än pengar i livet, då finns det inget bättre ställe i världen än Iksu om man vill uppleva grejer.

Med storstjärnor som Rüttimann, Delgado Johansson, Emelie Wibron och Josefina Eiremo för att nämna några väljer Iksu ett annat spår denna silly season.

– Nu satsar vi resurser på andralaget, vi kommer se förändringar där. Vi kommer lyfta tre till fem spelare med lokal koppling från de egna leden och de ska vävas in med dessa stjärnor, säger Jocke Sjöström.

– Vi har en spelare som är klar utifrån som kommer presenteras i veckan.

– Annars blir det fokus på att behålla det vi har, men något naturligt tapp får vi räkna med. Vi jagar ingenting egentligen, lite beroende på hur vår målvaktssida tänker.

"Jag utgår från att han är kvar"

Där finns bland annat landslagsmålvakten Malin Marklund, som gjorde en stark finalinsats. Josefina Eiremo och Sofie Andersson är två andra spelare som funderat kring sin framtid de senaste åren.

Amanda Delgado Johansson ser ut att bli kvar, men som SportExpressen kunde avslöja efter finalen väntas guldtränaren Andreas Harnesk flytta över till herrarnas superliga där han är högaktuell för Linköping.

- Han har två år kvar på kontraktet, så jag utgår från att han är kvar. Vi ska sätta oss och diskutera med de flesta efter säsongen, säger Jocke Sjöström.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.