Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bästa botemedlet – finns inga virus här”

Presidenten Aleksandr Lukasjenko på is i samband med en uppvisningsmatchFoto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Läktaren under mötet mellan FC Minsk och FC Dinamo Minsk 28 mars.Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Idrotten rullar vidare i Vitryssland.

Nu upplever högstaligan i fotboll en säljsuccé vad gäller tv-rättigheter.

President Aleksandr Lukasjenko manar samtidigt folket att dricka vodka och basta för att hålla coronaviruset borta, enligt Sky News.

Medan resten av idrotts-Europa står stilla på grund av coronapandemin, kör Vitryssland på som vanligt med både fotboll och ishockey i landets högsta serier, med mycket publik på läktarna. 

Det har lett till oväntade inkomster.

Aldrig tidigare har så många människor sett vitrysk toppfotboll på tv. Tv-tittare i en rad fotbollshungriga länder har nämligen riktat uppmärksamheten mot landets högstaserie, en av Europas minst glamourösa ligor vars lag sällan når gruppstadiet i Champions League, eftersom det inte finns någon annan livefotboll att se.

Tv-rättigheterna har sålts till tio länder

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det vitryska fotbollsförbundet sålt tv-rättigheter till tio olika länder, däribland Ryssland, Israel och Indien.

– Det här är en situation vi aldrig upplevt förut, säger Alexander Aleinik, en talesman på förbundet.

Den vitryska ligan sparkade i gång i förra veckan, och just nu har landet inga planer på att avbryta den trots coronakrisen som härjar i stora delar av världen. I Vitryssland har 94 personer hittills bekräftats smittade.

– Varför skulle vi inte spela? Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är ingen allvarlig situation, och därför startar vi säsongen som vanligt, sade fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov nyligen.

Lukasjenko: ”Finns inga virus här”

Den inställningen delas av landets president Aleksandr Lukasjenko. Nyligen deltog den 65-åriga Lukasjenko i en uppvisningsmatch i ishockey och sa i en intervju efteråt som The Guardian har publicerat att det inte finns någon anledning till oro. 

– Det finns inga virus här, säger Lukasjenko och hänvisar till ishallen. 

– Du har väl inte sätt några virus flyga runt här? Det här är nämligen som en kyl. Idrotten i stort, och framför allt i den här ishallen som är en kyl, är det bästa botemedlet mot virus. 

Enligt National Geographic visar studier att torr och kall luft kan vara gynnsam för spridningen av virus. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.