Foto: Per Wiklund / PERWIKLUND.SE
 Foto: Per Wiklund / PERWIKLUND.SE

"Bäst i Sverige på att manipulera domare"

Publicerad

Niklas Nordén kallade Thomas Brottman för en ”sorglig värvning”.

På lördag står tränarna öga mot öga i SM-finalen.

Ingen har glömt utspelet – men till Globen är det Thomas Brottman som tagit med sig sågen.

- De har ju kopierat den innebandy han kritiserat. De parkerar bussen och hoppas på spelvändningar, säger ”Brolle” som känner viss oro inför finalen då han menar att Niklas Nordén är ”bäst i Sverige på att manipulera domare”.

Det är två tränare som inte har något emot att ta ut svängarna i media.

Tränarnas agenda inför SM-finalen skiljer sig dock åt.

Faluns rutinerade tränare Thomas Brottman, som gör sin tionde SM-final som spelare och ledare, väljer att gå hårt åt finaldebutanten Niklas Nordén i Växjö.

- Jag vet inte varför han gör så. Men jag vet varför jag är i Stockholm. Jag är här för att vinna, säger Niklas Nordén.

Kallades "sorglig"

I september 2013 lät det annorlunda. Då var Växjö nykomling i superligan och Niklas Nordén hade åsikter om det mesta.

- Thomas Brottman går rakt in efter ett färskt SM-guld och säger att de ska träna försvarsspel. De andra lagen vill utveckla innebandyn och han säger så. Jag tycker ”Brolle” är en sorglig värvning av Patrik Bäck (sportchefen), sa Nordén.

- Jag fattade inte vad han höll på med då, säger Thomas Brottman.

- Men det är ju kul att han spelar som vi gjorde då. De ställer in bussar framför mål, precis det som han gnällde om. De bara copypejstar.

Niklas Nordén förklarar:

- Han levde inte upp till det (att vara en sorglig värvning, red anm). De har inte fokuserat mer på försvarsspelet, så det var ett felaktigt citat. Han har gjort det bra och de tog guld det året.

Nu jagar Falun sitt fjärde SM-guld de fem senaste åren. Växjö å sin sida är en pigg uppstickare som kan ta sitt första.

Thomas Brottman tippade att Växjö skulle missa slutspel och är imponerad av deras säsong. Men förstår inte vissa av hyllningarna.

- De har gjort det jättebra, men jag håller inte med om att de spelar en anfallsglad innebandy. Eero Kosonen (målvakten) är grunden i deras spel. Sedan har de ett starkt försvar och spelvändningar.

- Jag skulle säga att Kosonen ”gör” 80 procent av deras mål. Många i deras lag räknar med att han ska rädda och ligger på rulle. Gör man mål på honom får de problem och tackar han för sig får de ännu större problem.

"Inte direkt så va?"

Niklas Nordén skrattar bara när han får höra om ”copypejstingen”.

- Hahaha, inte direkt så va? Vårt spel är väldigt olika Faluns spel. Falun spelar den näst roligaste innebandyn, så det är svårt för oss att göra copypejst när man gör det till en roligare produkt.

Tycker du att ni parkerar bussen?

- Det får stå för honom. Vi släpper in så lite mål som möjligt, det är det sporten går ut på. Att göra fler mål än motståndarna är ännu viktigare. Så nej, vi är inte kända för att parkera bussen. Det var ett tappert försök av honom.

Thomas Brottman förordar i stället Faluns spelsätt.

- Jag gillar det vi spelar, mer totalinnebandy. Men det är såklart en smaksak.

Är du inställd på bussen framför mål i finalen?

- Jag vet att vi kommer möta ett uppställt och strukturerat försvarsspel.

Det Thomas Brottman är mest imponerad av vad gäller tränarrivalen Niklas Nordén är hans relation till domarna.

- Han kan manipulera dem till sin fördel. Han är bäst i Sverige på att få dem på sin sida. Jag försöker alltid läsa av hur han gör, för jag vill också ha den egenskapen. Hade jag gestikulerat och skrikit som han gör hade jag suttit på läktaren. Men han står kvar, jag är grymt imponerad.

Hur ska han ha lyckats manipulera dem menar du?

- Jag vet inte. Han ringer kanske runt mycket. Han går på många möten under säsongen. Han kanske bjuder dem på något. Han måste göra något som är fantastiskt. Att han inte fick fair play-priset är största chocken i år.

Är du orolig för att domarna ska påverkas i finalen?

- Du vet hur det är med innebandydomare. Kliver de in i matchen och börjar styra och ställa kan det gå fort och dåligt för ett av lagen. Jag hoppas inte vi hamnar på fel sida då.

"Jag är inte så bra på att baka"

Niklas Norden har inte mycket för kritiken.

- Jag har ett ledarskap där jag försöker ligga på gränsen i allt jag gör. Mot domare, spelare, mig själv. Klarar man det, då blir det ett bra resultat.

Pratar du mycket med domarna vid sidan av matcher?

- Jag ställer upp när de kallar till möte och domarträffar. Jag kommer med feedback när de vill ha hjälp. Alla gör inte det.

Men det är inte så att du bakar bullar till dem?

- Haha. Nej, jag är inte så bra på att baka. Men jag tackar för att han lovordar mig.

Faktum är att Thomas Brottman och Niklas Nordén har en bra kontakt.

- Ja, vi pratar och checkar av motståndare som vi ska möta med varandra. Men vi tycker inte om varandra i morgon, säger Brottman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag