Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska stjärnans stora kärlekslycka

Ur arkivet: Amanda Zahui vann specialpriset på Eldsjälsgalan 2021
Amanda Zahui.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Förra året stoppades hon från spel i WNBA och lönen slutade komma in på kontot – nu ska Amanda Zahui hitta sig själv igen.

Ingen är ett större stöd än flickvännen Shameeka på vägen dit.

– Jag är så otroligt lyckligt lottad.

Under natten till måndag, svensk tid, blev trejden klar. Bara två veckor efter trejden till Las Vegas lämnar Amanda Zahui för Washington Mystics.

Förra året stängde Los Angeles Sparks av svenskan när hon inte dök upp vid säsongstart. Zahui hade stannade kvar i Turkiet för slutspelet med Fenerbahce.

Nu är hon i stort behov av speltid i den amerikanska högstaligan.

– Vegas värvade flera fantastiska spelare och jag och min agent insåg snabbt att jag kanske inte skulle få mycket speltid. Vi frågade om jag fick prata med andra lag och inom tio minuter ringde Washington.

En annan klubb var intresserad, men Washington var snabbast – och övertygande.

– En av de första sakerna de sa var att jag ska finna mig själv på planen med dem. Det här är året jag ska bygga upp mig själv i WNBA. 

Avstängningen förra året fick flera konsekvenser. När hon inte fick spela slutade klubben också betala ut hennes lön. Men det var också första sommaren på 16 år som Amanda Zahui var ledig.

– Det har varit tufft, men det har varit hälsosamt både för kroppen och för huvudet. Jag har spelat året om sen jag var 13 år. Det behövdes, men det var svårt.

Precis som andra damspelare har Zahui spelat dubbelt – i Europa ena halvan av året och den andra i USA.

– Det är allt jag visste. Vad skulle jag göra om dagarna? Men det var bara en paus, min karriär var inte över.

Hyllar flickvännen

I dag parerar hon spel i WNBA med spel i Italien. Lägg där till landslagsuppdrag – 29-åringen har minst sagt fullt upp.

– Jag lever min dröm, jag vill inte göra något annat. Allt har fallit på plats precis som det ska. Jag hinner med allt som det är skrivet för mig att hinna med, säger hon.

Men tiden att träffa flickvännen Shameeka Fishley som i dag är fotbollsproffs i Frankrike är knapp.

– Vi tillbringar massor av tid över Facetime. Om hon har två dagars ledigt eller om jag har det försöker vi ses. I sommar kommer hon komma och spendera tid med mig i Washington.

– Det är tufft, vi ses inte så ofta men tack vare Facetime har vi våra dejter där vi väljer en film och lagar mat tillsammans. Ibland sitter vi och läser, dricker te, hon tänder sina ljus, jag mina. Vi får det att funka, det går jättebra.

Vad betyder hon i ditt liv?

Amanda Zahui skrattar till och tar sats.

– Hon är min stöttepelare. Hon hjälper mig, ser till att jag är glad och allt känns bra. När jag går igenom tuffare perioder är hon den som stöttar och är den axel jag kan gråta mot. Hon är också den som ser till att jag inte ger upp, hon är den som pushar mig de dagarna jag inte känner för att gå och gymma eller skjuta extra.

– Hon är verkligen ett fantastiskt stöd för mig och jag är så otroligt lyckligt lottad över att ha henne i mitt liv. 

https://www.instagram.com/p/CmmqvJeN9SA/?hl=sv

”En jättesvår och tuff uppgift”

Just nu laddar den svenska stjärnan upp för EM-kvalet som i veckan går in i sitt slutskede.

Sverige ställs mot Israel borta på torsdag och Lettland hemma på söndag – två direkt avgörande matcher.

– Det är en jättesvår och tuff uppgift som vi har framför oss. Men ingenting är omöjligt och vi har en jättebra trupp. Alla är på samma sida och vet vad som behövs göras för att gå vidare till EM. Alla är taggade, vi tänker på samma sätt. Det finns inget annat än att gå in 100 procent och göra vårt absolut bästa, säger Zahui.

På planen får hon sällskap av veteranerna Elin och Frida Eldebrink, samt Louice Halvarsson.

– Det betyder enormt mycket. Vi får in erfarenhet och ledaregenskap som de har, och självklart deras skills på planen. Jag tycker det är fantastiskt att de är tillbaka.

På söndag väntas rekordpublik i Globen.

– Vi alla är jättetaggade. Och att de får spela framför rekordpublik, jag tycker de förtjänar det, vi förtjänar det och Sverige förtjänar det. Jag tycker det jättevackert.