Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Superstjärnan historisk efter USA:s nya guld

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Foto: DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO/STOCKHOLM. Det blev dramatiskt in i det sista. 

Men till slut lyckades Kevin Durant leda USA till det fjärde raka OS-guldet i basket. 

I finalen mot Frankrike noterade stjärnan även en historisk milstople – och passerar därmed Michael Jordan och LeBron James. 

– Det var så många som tvivlade på oss, säger Durant.

USA fick ingen enkel väg till guldet. Det amerikanska laget, med stjärnor som Kevin Durant och Damien Lillard, förlorade två vänskapsmatcher inför OS och föll även i premiärmatchen mot Frankrike. 

Spelarna och tränaren Gregg Popovich har kritiserats i hemlandet, men laget tog sig till slut till final – trots att de pressades rejält av Australien i semifinalen. 

Väl framme i finalen ställdes de mot Frankrike igen. Kevin Durant dominerade matchen och plockade totalt hem 29 poäng, men finaluppgörelsen blev spännande in i det sista efter flera misstag i det amerikanska försvaret. USA vann till slut med 87-82. 

– Jag älskar vårt land och det här laget är helt fantastiskt. Hur vi samlade ihop oss. Kampen vi gick igenom med så många som tvivlade på oss från början. Vi ville komma hit och avsluta det och se levande ut, säger Durant efter matchen. 

– Tränarstaben har förberett oss så bra varenda dag, även några dagar när vi inte kände för att träna men det var värt det till slut. Jag är så glad och är verkligen redo att åka hem och fira. 

Kevin Durant historisk när USA tog guld igen

Amerikanerna har nu tagit hem varje guld i OS-basketen sedan 2008, och Durant har varit med vid de tre senaste tillfällena. Brooklyn Nets-stjärnan är tillsammans med Carmelo Anthony de enda som tagit tre OS-guld i basket.

– Det känns bra den här gången för vi gick igenom mycket. Vi hade många som var med första gången och det var en ny upplevelse för alla i laget. 

Tidigare under turneringen passerade Durant även just Anthony som OS-basketens främste poängplockare genom tiderna och i finalen satte han ytterligare ett rekord. 

32-åringen blev i finalen den förste spelaren någonsin att göra över 100 poäng i tre olika olympiska spel. LeBron James och Michael Jordan hade tidigare gjort över 100 poäng i två OS. 

Två av de nyblivna guldmedaljörerna, Khris Middleton och Jrue Holiday, blev så sent som 20 juli NBA-mästare med Milwaukee Bucks.