Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans svar – efter rasismanklagelserna

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Kalis Loyd, 32, anklagade nyligen svensk basket för att välja bort spelare baserat på hudfärg.

Nu vill hon fokusera på EM.

– Jag svarar inte på några frågor om det under den här bubblan, säger hon.

Sverige saknar såväl Amanda Zahui som Magarity inför stundande basket-EM.

Två blytunga avbräck.

Något som innebär två saker: Att flera mästerskapsdebutanter kommer få chansen och att de mer rutinerade spelarna väntas ta ett extra stort ansvar.

En av dem är Kalis Loyd.

– Det är många pirriga känslor just nu, säger 32-åringen och fortsätter:

– Det är klart att det är tunga avbräck för oss, samtidigt är skador en del av sporten, sånt man accepterar. Vi har fått justera sättet vi spelar på lite och det ska bli jättekul att se nya unga stjärnor som får steppa upp och spela på en betydlig högre nivå än vad de är vana vid.

Hur påverkar det din roll?

– Vi är ju i en generationsväxling och den yngre generationen behöver erfarenheter. Det är en bra kull, jag gillar deras attityd och deras sätt att jobba på. Alla nya ska ha jättemycket kredd. Min roll påverkas nog inte så mycket, jag ska vara den jag är som person och spelare. Givetvis så ligger det lite mer fokus på oss med lite mer erfarenhet, det är vi som ska leda oss framåt. Jag ser positivt på det.

Vad har ni för målsättning?

– Vi ska ta oss vidare från gruppen. Det är minimum. Första matchen mot Slovakien blir den viktigaste matchen om man blickar tillbaka på hur det såg ut förra EM. Den första vinsten gjorde skillnaden.

Anklagade svensk basket för rasism

För några veckor sen skapade Kalis Loyd rubriker efter sin medverkan i SVT:s ”Blågula hjältar”. Där sa landslagsstjärnan att svensk basket saknar mångfald i maktpositioner och att det går ut över verksamheten. 

Något som påverkar landslaguttagningarna, enligt 32-åringen.

– Man väljer bort folk på grund av sin hudfärg och det sker om och om igen, sa hon i programmet.

Hon gav inga konkreta exempel annat än att det alltid ges en annan förklaring till uttagningarna.

– Man kan säga att det är på grund av spelförståelse, eller vad som helst. Spelaren är dominant men blir inte vald på grund av sin hudfärg. Det är ingen som säger att du inte blir vald på grund av sin hudfärg, men man vet ju.

Fredrik Joulamo, basketförbundets generalsekreterare, kommenterade Loyds utspel så här:

– Jag blir så klart bestört av att höra Kalis bild av det. Att hennes bild är att det händer också i dag också, säger han.

Vill inte kommentera orden

Han menade dock att det kan hända att förlegade värderingar lever kvar i verksamheten, men att det är svårt att bemöta utan konkreta exempel.

– Men vi har ingen anledning att betvivla de vittnesmålen eller de utsagorna som har hänt, vi kan bara tänka hur vi ska jobba framåt för att förhindra att det händer i framtiden.

När SportExpressen frågar Kalis Loyd hur tiden efter att programmet sändes har varit svarar hon:

– Jag har valt att inte svara på frågor om det här under EM-bubblan. Det är laget som är viktigast. Det här är hundra procent mitt eget beslut och den enda uppmärksamheten jag vill ha under EM, det är det jag håller på med på planen, säger hon.