Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Väljer bort på grund av hudfärg”

Kalis Loyd.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Jamina Roberts.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Landslagsstjärnan Kalis Loyd anklagar svensk basket för att välja bort spelare baserat på hudfärg.

– Det händer om och om igen, säger hon till SVT.

– Jag blir så klart bestört av att höra Kalis bild av det, säger basketbollförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

I SVT-serien ”Blågula hjältar” vittnar flera svenska stjärnor om rasism.

Kalis Loyd säger i SVT-programmet ”Blågula hjältar” att det saknas mångfald i maktpositioner och att det går ut över verksamheten. Bland annat påverkar det landslaguttagningarna, hävdar 32-åringen.

– Man väljer bort folk på grund av sin hudfärg och det sker om och om igen, säger hon i programmet.

Hon ger inga konkreta exempel annat än att det alltid ges en annan förklaring till uttagningarna.

– Man kan säga att det är på grund av spelförståelse, eller vad som helst. Spelaren är dominant men blir inte vald på grund av sin hudfärg. Det är ingen som säger att du inte blir vald på grund av sin hudfärg, men man vet ju, säger Loyd som är uttagen i bruttotruppen till sommarens EM i Spanien och Frankrike.

Kalis Loyd.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Jag blir så klart bestört”

Fredrik Joulamo, basketförbundets generalsekreterare, säger till SVT Sport att han inte delar bilden att hudfärgen ska ha spelat någon roll i laguttagningar, men faktumet att frågan lyfts visar att de har mycket att jobba på.

– Jag blir så klart bestört av att höra Kalis bild av det. Att hennes bild är att det händer också i dag också, säger han.

Han menar dock att det kan hända att förlegade värderingar lever kvar i verksamheten, men att det är svårt att bemöta utan konkreta exempel.

– Men vi har ingen anledning att betvivla de vittnesmålen eller de utsagorna som har hänt, vi kan bara tänka hur vi ska jobba framåt för att förhindra att det händer i framtiden.

Simon Sjödin
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Simon Sjödin ifrågasätter OS-uttagning

I ”Blågula hjältar” uttalar sig även svenska OS-simmaren Simon Sjödin. Han lyftar bland annat OS 2012, där han hade klarat de internationella kvalgränserna men ändå fick nej från Sveriges olympiska kommitté SOK.

– Det är nio år sedan OS i London gick av stapeln. Ofantligt många gånger har jag funderat på varför jag blev bortplockad. Om det beror på min hudfärg, min bakgrund eller att jag inte är en bra person”, säger han i programmet.

I en intervju med Aftonbladet säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, att detta är någonting man tar på stort allvar.

– Vi kommer att kontakta Simon för att han ska kunna ge hela sin bild. Det är svårt för oss att kommentera något ytterligare utan att ha sett SVT:s program. Men det vi kan konstatera är att Simon inte blev uttagen till simtävlingarna vid OS i London på grund av icke tillräcklig resultatnivå men att han däremot blev uttagen och tävlade för den svenska OS truppen i Rio 2016 samt att han, i våra ögon, inte har behandlats annorlunda än andra aktiva.

Jamina Roberts och Loui Sand i landslaget 2018.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

”Känner inget för nationalsången”

I programmet berättar handbollsprofilerna Jamina Roberts och Loui Sand om sina erfarenheter av rasism.

– Jag upplevs ofta som hård och att det är svårt att komma in på livet på mig och det finns en anledning till det. Det är klart att det hade varit roligare att upplevas som en öppen och härlig människa, men mina erfarenheter har gjort att det inte är så. Även om folk kanske inte står och heilar på gatan så finns det en rasism och vi måste inse det, säger Jamina Roberts i ”Blågula hjältar”.

Loui Sand har svårt att relatera till den svenska nationalsången.

– Jag skiter fullständigt i den svenska nationalsången. Vet du varför? För jag har aldrig någonsin blivit sedd som svensk i det här samhället. Jag jobbar så mycket för att bli accepterad i samhället, men det kommer aldrig att ske, säger Sand och utvecklar:

– Jag känner ingenting för den svenska nationalsången överhuvudtaget. Men jag är sjukt tacksam för att vara här, jag beter mig, jag har ett jobb, tjänar bra med pengar och allt det där. Men jag kommer aldrig någonsin bli sedd som svensk och då kan jag inte relatera till den svenska nationalsången.