Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sportchefen: ”Trodde att det var ett skämt”

Borås Baskets sportchef Jonas Larsson.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jonas Jerebko.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / SHUTTERSTOCK

Jonas Jerebkos beslut att flytta till CSKA Moskva har väckt kraftiga reaktioner.

Borås Baskets sportchef Jonas Larsson tog emot beskedet med stor förvåning.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger han.

Jonas Jerebko.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Mitt under det pågående kriget har Jonas Jerebko, 35, valt att skriva på för den ryska storklubben CSKA Moskva. Beslutet har fått många att se rött, en av Jerebkos sponsorer har brutit kontraktet med honom och förbundet stoppar nu den svenska stjärnan från att fortsätta spela för landslaget.

För Borås Basket är övergången förvånande. Jonas Larsson, sportchef i klubben, berättar hur han reagerade när han såg nyheten.

– Jag trodde att det var ett skämt först, men det var det tydligen inte. Det känns väldigt konstigt, säger han.

Har ni haft någon dialog med Jerebko?

– Ingen dialog överhuvudtaget och jag vet inte hur han tänker när han fattar ett sånt här beslut. Jag har faktiskt ingen aning.

Varför tror du han väljer att gå till Ryssland?

– Jag kan inte komma på en enda anledning faktiskt. Det är som sagt väldigt konstigt.

Att han säger att han vill komma i form – ser du det som en tillräcklig motivering?

– Nej, det är klart att det inte är. Det är många ligor som har haft sina fönster öppna fram till ganska nyss och vill man spela och hålla sig i form så hade det funnits många möjligheter.

Jerebko är klar för CSKA Moskva.
Foto: ALEXEY FILIPPOV / BILDBYRÅN

Öppnade för spel i Sverige

Jerebko har tidigare öppnat för spel i Sverige

Om han inte skulle få något kontrakt i NBA kunde han tänka sig en återkomst i Basketligan, berättade han i december.

– Det är här i Nordamerika jag vill spela. Blir det ingenting så är det upp till gubbarna att göra någonting om de vill att jag ska komma tillbaka och spela i Sverige. Det skulle vara kul att ge tillbaka och jag vet att jag har kvar att ge. Om det är en eller två säsonger får vi se. Jag tar det säsong för säsong, sa han i podcasten Bänkvärmarna och vände sig till Jonas Larsson, sportchefen i Borås, och Lars Mosesson, klubbdirektören i Luleå.

– Någon gång ska man flytta hem. Varför inte göra det när man kan spela och visa upp sin bästa sida? Jag kommer från Boråstrakten och jag har spelat i Luleå. Jag stänger inga dörrar, men självklart känns det ganska naturligt att det blir någon av de två.

”Har inte varit på tapeten”

Men enligt Jonas Larsson har Borås Basket och Jonas Jerebko inte fört några diskussioner.

– Nej, och vi har inte resonerat om Jonas överhuvudtaget, varken då eller nu. Om han skulle vara intresserad av att komma till Sverige och spela nästa säsong så hade vi tagit det vid ett senare tillfälle. Vi har inte pratats vid, vi har skrivit lite grann, men det har inte varit på tapeten.

Hade du velat se honom i Borås?

– Om det är en spelare som är duktig och som gärna vill komma hit så är det alltid intressant så klart, men Jonas har aldrig visat att han vill komma och spela här så det har aldrig varit aktuellt. Hade han velat det så kunde han kommit hit före landslagsuppehållet, när han var med och spelade, då hade vi kunnat diskutera en lösning. Fönstret var öppet till den sista februari.

Borås åkte i dagarna ut ur SM-slutspelet efter att ha förlorat med 0–3 i matcher i kvartsfinalen mot Luleå.