Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zahui missar EM: ”Det har varit väldigt tufft”

Amanda Zahui missar sommarens EM.
Foto: GREGORY VAN GANSEN / BILDBYRÅN

WNBA-stjärnan Amanda Zahui finns inte med i Sveriges trupp till basket-EM i sommar.

Anledningen är att hälsan inte tillåter.

– Det är första gången jag tar ett steg tillbaks och vilar kroppen sedan jag började spela med landslaget när jag var 13, säger hon.

Amanda Zahui bytte New York Liberty mot Los Angeles Sparks inför den här säsongen och har ett WNBA-slutspel som väntar framöver. Hon slet nästan av hälsenan tidigare i år och att åka till EM blir en för stor belastning för kroppen.

– Det (rehaben) har tagit längre tid. Jag har precis börjat spela 100 procent och har fortfarande känningar, säger hon på en pressträff med landslagsledningen. Jag var tvungen att välja bort en av aktiviteterna och tyvärr så blev det landslaget.

Nyheten att stjärnan skulle missa mästerskapet kom redan på fredagsmorgonen – men det var först på eftermiddagen som förklaringen kom.

Amanda Zahui missar EM

När bruttotruppen till EM togs ut för ett par veckor sedan var Zahui med för första gången på länge, efter att ha missat hela kvalet på grund av covidsjukdom och skada.

– Det senaste landslagsåret har varit väldigt tufft, säger hon.

Basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo säger att det ställs väldigt höga krav på dambasketspelare i synnerhet att orka med det hektiska spelschemat. Herrarnas EM, som också skulle spelas 2021, flyttades fram – men inte damernas. Något Joulamo är kritisk till.

Zahui håller med.

– Jag tycker verkligen det här är ett år som vi borde flyttat EM. Både på grund av att vi är mitt i en pandemi och att OS spelas i år, säger hon. Vi spelar året om och det tär väldigt mycket, och om det hade flyttats då hade jag kunnat spela.

Kommer tillbaka

Förbundskaptenen Marco Crespi menar att det inte går att ersätta Zahui.

– Om Amanda inte är med finns det ingen som kan ersätta henne rakt av, vi får hitta ett sätt att spela där de spelarna som är med blir effektiva. Vi måste hitta ett sätt att spela lite annorlunda, säger han.

Även om det inte blir ett EM-slutspel planerar hon att komma tillbaka.

– Det här är inte ett ”hejdå landslag”, jag kommer komma tillbaka starkare och bättre så vi kan spela flera turneringar på högre nivå tillsammans, säger Zahui.

EM spelas i Spanien och Frankrike den 17–27 juni.