Siffrorna avslöjar: Han är bäst av Kobe, LeBron och Jordan

LeBron James hyllning till Kobe Bryant
Kobe Bryant.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
LeBron James.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michael Jordan.
Foto: FRANK POLICH / AP TT NYHETSBYRÅN

Air Jordan. King James. Black Mamba.

Inga andra spelare har dominerat NBA i modern tid som Michael Jordan, LeBron James och Kobe Bryant – men vem är egentligen bäst någonsin av dem?

Efter den nyligen avslutade NBA-finalen gör SportExpressen en djupdykning i statistikböckerna i 13 tunga kategorier för att utse tidernas bäste basketspelare.

Michael Jordan dominerade 1990-talet i NBA.

Kobe Bryant gjorde detsamma på 2000-talet.

LeBron James har definierat det senaste årtiondet.

När James nyligen blev mästare med Los Angeles Lakers, kombinerat med vårens uppmärksammade Michael Jordan-dokumentärserie ”The Last Dance” på Netflix och Kobe Bryants tragiska dödsolycka i januari, väckte det liv i debatten om vem som är tidernas främste basketspelare.

Vi tittar närmare på hur de tre basketgiganterna mäter sig med varandra i inbördes rankning i 13 tunga kategorier – och resultatet är förvånansvärt jämnt.

Flest NBA-titlar: Jordan

1) Jordan: 6 titlar

2) Bryant: 5

3) James: 4

Hade Michael Jordan vunnit åtta raka NBA-titlar med Chicago Bulls om han inte hade satsat på en baseboll-karriär under två år efter NBA-titeln 1993? Det är mycket möjligt. Men å andra sidan kunde LeBron James lika gärna ha varit inom en titel från Jordan om inte Miami hade bränt en 15-poängsledning mot Dallas i andra finalmatchen 2011 och en niopoängsledning sent i fjärde finalmatchen. Kobes Lakers brände en 24-poängsledning i fjärde matchen när finalserien mot Celtics 2008 stod och vägde. Men siffrorna talar sitt tydliga språk: Jordan vinner den här kategorin.

När jag växte upp och såg Michael Jordan spela så var det nästan som att se Gud (LeBron om Jordan)
Michael Jordan.
Foto: FRED JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Titlar med flest lag: James

1) James: 3 lag

2) Jordan: 1 lag

2) Bryant: 1 lag

Den stora majoriteten av spelare får aldrig vara med om att vinna en mästartitel. Tänk dig nu hur mycket det krävs för att vinna med tre olika lag. Det är en så monumental bedrift att bara fyra spelare i NBA-historien har lyckats med det: Robert Horry, John Salley, Danny Green – och LeBron James. Kontinuitet, att de bästa spelarna i ett lag får möjligheten att spela ihop sig över längre tid utan upprepad skadefrånvaro, spelar en stor roll för framgång i lagsporter. James har bevisat att han kan börja om gång på gång med nya spelare omkring sig och nå toppen igen (med (Miami Heat, Cleveland Cavaliers och Los Angeles Lakers). Jordans dynasti med Bulls kännetecknades av att lagets kärna mestadels hölls intakt. Duon Kobe Bryant/Shaquille O’Neal var en av de mest dominanta som NBA någonsin skådat, och Kobe visade klassen när han vann två titlar till med Lakers sedan Shaq lämnat klubben.

Han är en makalös spelare och jag tar alla jämförelser mellan oss med en nypa salt (Jordan om LeBron)
LeBron James.
Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Flest poäng: James

1) James: 41 732 poäng under karriären

2) Bryant: 39 283

3) Jordan: 38 279

Överlägsen seger för LeBron här. Under årets finalserie passerade han Karl Malone som den näst bäste poängplockaren totalt sett (grundserie och slutspel sammanräknat) genom alla tider. Bara Kareem Abdul-Jabbar ligger före, och med James nuvarande poängsnitt går han om inom cirka 90 matcher. Värt att notera är att Jordan är drygt 300 poäng bättre än Bryant i slutspelet.

Ingen kan förstå hur mycket han har påverkat mig som spelare och ledare (Kobe om Jordan)
Kobe Bryant.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN


Skyttekung i NBA i flest säsonger: Jordan

1) Jordan: 10 säsonger

2) James: 1

3) Bryant: 2

Air Jordan var en mardröm för motståndarnas försvar och krossar allt motstånd här. Han blev en global ikon med sin spektakulära poängproduktion och legendariska bedrifter som ”The Shot”, ”The Flu Game”, ”The Shrug” och ”The Last Shot”.

Jag tror inte att jag skulle förlora mot någon i spel en mot en utom mot Kobe för han har snott alla mina bästa moves (Jordan om Kobe)
LeBron James.
Foto: DAVID SANTIAGO / AP EL NUEVO HERALD

Poängsnitt per match: Jordan

1) Jordan: 30,1

2) James: 27,5

3) Bryant: 25,0

LeBron har sedan Anthony Davis förra året anlände till Lakers haft filosofin att spelet ska gå genom AD. Det i kombination med att LeBron ofta tar en point guard-liknande position numera har lett till att hans poängantal per match sjunkit något senaste året. Men under årets finalserie var han poängbäst i Lakers i fem av sex matcher. Med det sagt är det långt upp till Jordans siffror.

Det passerar inte en enda dag utan att jag tänker på honom (LeBron om Kobe)
Michael Jordan.
Foto: BILDBYRÅN


Flest MVP-utmärkelser för grundserien: James

1) Jordan: 5

2) James: 4

3) Bryant: 1

Jordan växlade alltid upp under slutspelet. Värt att notera är att Jordan har lägst antal NBA-säsonger av de tre (15) jämfört med 20 för Kobe och 17 hittills för LeBron.

Jag tror att LeBron är den som skulle ha passat mig bäst att spela ihop med (Kobe om LeBron)
Kobe Bryant.
Foto: MARK J. TERRILL / AP

Flest MVP-utmärkelser för finalserien: Jordan

1) Jordan: 6

2) James: 4

3) Bryant: 2

James är den ende spelare som fått den mest prestigefyllda NBA-utmärkelsen med tre olika lag. Han var också 2016 med om den enda upphämtningen av ett 1–3-underläge i NBA-finalernas historia. Men Jordan dominerar här. ”The Last Dance” visade hur han alltid hittade något, som att Reggie Miller hade mage att knuffa undan Jordan innan han avgjorde en match med en trepoängare eller hur han inte kunde tåla att Clyde Drexler målades upp som hans jämlike, som taggade honom lite extra när det gällde som mest.

Michael Jordan är den främste basketspelaren någonsin, ingen går att jämföra med honom (LeBron om Jordan)
LeBron James.
Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN

Flest poäng i en match: Bryant

1) Bryant: 81

2) Jordan: 69

3) James: 61

Kobe Bryant har stått för det näst högsta antalet poäng av en spelare i en NBA-match. Han satte 81 poäng mot Toronto Raptors 2006. Den ende spelaren som övertrumfar det är Wilt Chamberlain som stod för hela 100 poäng när hans Philadelphia Warriors besegrade New York Knicks 1962.

Jag skulle aldrig kalla mig den bäste någonsin eftersom jag anser att det är respektlöst mot alla spelare från förr som jag aldrig fick chansen att möta (Jordan)
Michael Jordan.
Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Mest clutch: Jordan

1) Jordan: 41 procent (satte 9 av 22 clutch-skott)

2) James 39 procent (90 av 231 clutch-skott)

3) Bryant 34 procent (97 av 287 clutch-skott)

Att vara ”clutch” innebär att man ger sitt lag ledningen eller utjämnar ställningen inom de sista 60 sekunderna av en match. Det handlar helt enkelt om vilka spelare som pallar för trycket bäst när det gäller som mest. Vi valde en sammanställning av Stadium Talk gjord inom det senaste året som underlag. Värt är att notera är att kvantiteten för James och Bryant är betydligt större, men låt detta sjunka in: Det har bara gjorts sju buzzer-beaters (skott som landar i korgen efter slutsignalen gått) som avgjorde en serie i NBA-slutspelets historia. Och Jordan har två av dem.

Jag är bäst, Michael näst bäst och LeBron är trea (Kobe)
Kobe Bryant.
Foto: MATT SLOCUM / AP

Speltid per match: James

1) James: 38,4 minuter

2) Jordan: 38,3 minuter

3) Bryant: 36,1 minuter

Med den minsta av marginaler vinner James här. Under årets slutspel snittade han över 38 minuter per match.

Jag skulle aldrig kunna kalla mig den bäste spelaren någonsin (LeBron)
LeBron James.
Foto: KIM KLEMENT / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Flest triple-doubles: James

1) James: 122

2) Jordan: 30

3) Bryant: 21

De fem viktigaste statistiska posterna för en spelare i en basketmatch är poäng, assist, returer, blockar och bollstölder. Den som klarar minst tio i tre av dessa kategorier har åstadkommit en ”triple-double”, en av de mer prestigefyllda prestationerna inom basketen. Fyra NBA-spelare har åstadkommit en ”quadruple-double”, med minst tio i fyra av kategorierna. Men de enda spelare som har lyckats med en ”quintuple-double”, med minst tio i samtliga kategorier, är två kvinnor. Tamika Catchings spelade för Duncanville High School när hon registrerade 25 poäng, 18 returer, 11 assists, 10 bollstölder och 10 blockar i en match 1997. Den enda som matchat den bedriften är Aimee Oertner som när hon spelade för Northern Lehigh High School i en match 2012 lyckades med 26 poäng, 20 returer, 10 assists, 10 bollstölder och 11 blockar.

Jag skulle inte ranka LeBron över Kobe (Jordan)
Michael Jordan.
Foto: SCOTT TROYANOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Förstafemman i All Star-matchen: James

1) James: 13

2) Bryant: 11

3) Jordan: 10

Värt att notera är att det är skillnad på att platsa i All Star-matchen och att platsa i förstafemman. Sett till uttagningar till All Star-matchen vinner Bryant här (18 gånger) före James (16) följd av Jordan (14).

Jag har sett upp till honom i hela mitt liv (LeBron om Jordan)
Kobe Bryant.
Foto: PAUL BUCK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Årets idrottsman enligt AP: James och Jordan

1) James: 3

1) Jordan: 3

3) Bryant: 0

James vann priset så sent som för två år sedan. Jordan vann det å sin sida tre år i rad.

LeBron James.
Foto: KIM KLEMENT / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Jordan vinner alltså i sex kategorier, James i fem och Bryant i en, medan Jordan och James delar på en kategori.

LeBron James: ”Den debatten överlämnar jag åt andra”

På NBA:s hemsida kallas Michael Jordan ”den bäste NBA-spelaren någonsin” i sin spelarprofil – och visst är det lätt att hitta fog för de orden. I mångt och mycket är Jordans framfart ansvarig för att intresset för NBA spred sig över världen.

Men å andra sidan vinner LeBron James fortfarande mästerskap och de tyngsta individuella utmärkelserna som 35-åring, vilket visserligen även Jordan gjorde, så vem vet hur den här kampen slutar? Att döma av hans insats i årets slutspel, där LeBron snittade över 27 poäng per match och utsågs till finalseriens mest värdefulle spelare, har han mycket kvar i tanken.

Kobe Bryants 81-poängsmatch är en av de allra främsta bedrifterna NBA skådat i modern tid.

ESPN:s Rachel Nichols ställde en rak fråga till LeBron James tidigare i veckan om han i och med den här fjärde titeln, och efter att nu ha blivit mästare med tre olika lag, tycker att han förtjänar att kallas den bäste NBA-spelaren någonsin. LeBrons svar:

– Den debatten överlämnar jag åt andra.

LÄS MER:

Siffrorna avslöjar: Här är han den bäste någonsin 


Michael Jordans skor såldes för miljonbelopp