Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shaquille O’Neal: ”Vi är inte rika – jag är”

Foto: ANTONIN VINCENT/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / ANTONIN VINCENT/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: MICHAEL THOMAS / AP FR65778 AP
Foto: MARK J. TERRILL / AP
Foto: Sipa USA / TT NYHETSBYRÅN

Shaquille O’Neal, 49, har en förmögenhet på 500 miljoner dollar, nästan 4,3 miljarder kronor.

Men hans sex barn får inget gratis – något de inte är helt nöjda med.

– Jag säger till dem hela tiden att ”vi är inte rika – jag är rik”, säger han i podden ”Earn your leisure”, enligt News.

Shaquille O’Neal är en av NBA-historiens verkligt stora spelare. Han blev mästare fyra gånger, tre gånger med Los Angeles Lakers och en gång med Miami Heat. Och han har fått mängder av individuella priser.

I nästan 20 år var han en superstjärna i världens bästa basketliga och hann skriva på flera stora kontrakt. Efter karriären har han fortsatt att tjäna pengar genom olika samarbeten och hans förmögenhet uppgår i dag till 500 miljoner dollar, vilket är knappt 4,3 miljarder svenska kronor.

Hans sex barn borde alltså inte behöva anstränga sig särskilt mycket. 

Det är väl bara att be pappa om pengar?

– Mina barn är större nu. De är arga på mig, inte arga på riktigt, men de förstår inte. Jag säger till dem hela tiden att ”vi är inte rika – jag är rik”, säger O’Neal i podden Earn your leisure, enligt News.

Kravet på barnen

För att barnen ska få ta del av den före detta basketstjärnans förmögenhet måste de uppfylla en del krav.

– De måste ha en kandidat- eller masterexamen och om de vill att jag investerar i något av deras företag måste de sälja in det, ”boom boom boom”, övertyga mig, säger han.

– Så är det bara, jag ger inte bort någonting.

Shaquille O’Neal medger att han ser en hel del entreprenörsanda i sina barn, men han är noggrann med att de måste tänka själva och komma på vad de vill göra. Budskapet är kort och tydligt: ”Du måste förtjäna pengarna”. Och det finns en sak som är viktigare än allt annat.

– Det finns en regel. Jag bryr mig inte om de spelar basket, men de måste skaffa sig en utbildning, säger han.

”Startade på noll”

Trots alla framgångar på basketplanen och lyckade affärer de senaste åren har O’Neal fötterna på jorden. Själv växte han upp under fattiga förhållanden i Newark, New Jersey, något som fortfarande präglar hans syn på livet.

– Jag startade på noll och bara för att jag lyckades betyder det inte att jag är bättre än andra, eller smartare än andra. Bara för att jag har mer pengar betyder det inte att bättre än någon annan, säger han till New York Post. 

Se när Michael Jordan fångade jättefisk

Stjärnans team fick jättefångst – tävlar om miljoner