Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Jerebko plockas bort från marknadsföringen

Jonas Jerebko.
Foto: NIKOLA KRSTIC / BILDBYRÅN
Den nya annonsen med Ludde Håkansson.
Foto: Skärmdump / Svenska basketbollförbundet

Jonas Jerebko, 35, är klar för spel i CSKA Moskva. 

Stjärnans flytt möter kritik och nu svarar basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

– Vi vill ha så lite samröre med Ryssland som möjligt från svensk basket, säger Joulamo.

Samtidigt har förbundet nu plockat bort Jerebko från marknadsföringen inför VM-kvalmötet med Slovenien.

Dessutom kommer hans landslagsframtid att diskuteras på ett extrainsatt förbundsmöte i kväll, skriver Aftonbladet

Under onsdagsmorgonen blev det klart att basketstjärnan Jonas Jerebko skrivit på för en ny klubb. Svensken, som varit klubblös i drygt ett år, presenterades mitt under pågående krig för den ryska klubben CSKA Moskva. 

”Välkommen till klubben, Jonas. Powerforwarden har skrivit på för resten av säsongen”, skriver CSKA på Twitter.

Jerebko själv menade att han väntat på möjligheten. 

– Det är en ära att få komma till en så historisk klubb som CSKA. Jag är väldigt förväntansfull inför att få ansluta till laget, säger Jerebko i en officiell kommentar.

”Tydliga med var vi står”

Huruvida flytten till CSKA, och ställningstagandet, kommer påverka Jonas Jerebkos möjligheter att bli uttagen i landslaget är något landslagsledningen kommer att diskutera. 

Basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo poängterar att man måste prata med Jerebko själv. 

Men svensk basket har tidigare fördömt Rysslands invasion av Ukraina. 

– Vi som förbund har varit tydliga med var vi står i frågan. Vi har fördömt Rysslands invasion, vi har ställt oss på Ukrainas sida och vi har samlat in pengar till Ukrainas folk, säger Joulamo och fortsätter:

– Alla våra landslagsspelare som var med i februari, inklusive Jonas, är helt införstådda med var vår position är. De deltog till och med i en gemensam aktion tillsammans med Kroatien i samband med matchen i Norrköping.

Fredrik Joulamo.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Får en att lyfta på ögonbrynen”

Förbundet nåddes av nyheten om Jerebkos klubbval när det blev officiellt under onsdagsmorgonen.

– Det är inget onormalt egentligen då vi aldrig är involverade i spelarnas klubbval. Det är en fråga för dem och deras agenter, säger Joulamo.

Hur reagerade du när du nåddes av nyheten?

– Jag tror som alla andra. Vi är ju i ett läge där vi vill ha så lite samröre med Ryssland som möjligt från svensk basket generellt i de här tiderna. Naturligtvis är det någonting som får en att lyfta på ögonbrynen och någonting som vi behöver diskutera.

Jonas Jerebko gjorde förra året comeback i det svenska landslaget efter sju år. Huruvida storstjärnans klubbval påverkar framtiden i blågult är för tidigt att svara på, enligt Joulamo.

– Jag har inte hunnit prata med Jonas än. Jag har inte hunnit ta ett samtal tillsammans med ledningen heller. Vi har heller ingen landslagsaktivitet förrän i sommar. Vi behöver diskutera det här och samla oss som förbund och organisation, säger Joulamo.

Tas bort från matchannonsen

Till följd av Jonas Jerebkos klubbval har förbundet nu valt att plocka bort stjärnan från matchannonsen till sommarens viktiga VM-kvalmöte med Slovenien den 3 juli.

– Det är ett tecken på att vi i nulägen inte vet vilket ställningstagande som har legat till grund för Jonas beslut, säger Fredrik Joulamo och fortsätter:

– Vi har fortfarande inte fått kontakt med Jonas, vi söker honom, och tills vidare har vi valt att lägga Ludde Håkansson i våran marknadsföring inför matchen i sommar.

Så ni har inte fattat något beslut ännu?

– Nej, inga beslut är tagna på det sättet. Vi känner att vi trots allt har en bra och mänsklig relation till Jonas Jerebko och vi behöver prata med honom, säger Joulamo.

Under onsdagskvällen kommer förbundet också att hålla ett extrainsatt möte. Detta för att eventuellt diskutera Jonas Jerebkos landslagsframtid. Det bekräftar Basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo för Aftonbladet under onsdagskvällen.

Dennis Aulander.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Aulander: ”Klart man reagerar”

Basketprofilen Dennis Aulander säger om Jerebkos flytt till CSKA Moskva:

– En vis man sa till mig en gång att för att ha rätt till en åsikt så måste man ha insikt. Jag har ingen insikt i hur Jerebko har resonerat eller hur han har kommit fram till det här, men när man betraktar det utifrån så är det klart att man reagerar.

Varför tror du att han väljer att gå dit?

– Det får stå för Jonas. Inte för alla pengar i hela världen, eller universum, hade jag åkt dit i detta skede, men dessa frågor ska ställas till Jonas. Jag har som sagt ingen insikt i hur han har resonerat, men han är karl nog att stå för sina egna handlingar.

Hur är CSKA Moskvas status i basketvärlden?

– Det är potentiellt en av världens största klubbar utanför NBA. Det finns några klubbar till, Panathinaikos, Olympiakos, Real Madrid, Barcelona och Fenerbahce, men den stora maktfaktorn i europeisk basket är CSKA Moskva. Det är där de största resurserna har funnits och man har alltid varit en utmanare när det har dragit ihop sig i Euroleague, men nu är de exkluderade därifrån.

Borde det här påverka Jerebkos roll i landslaget?

– Det är oerhört komplexa frågor, men landslaget har inte gjort något fel. Det är klart att de kan göra ett ställningstagande, men jag kommer hela tiden tillbaka till att Jonas får stå för sina handlingar och ta eventuella konsekvenser av det. Jag är ganska säker på vad gemene man tycker om detta, men det är inte upp till gemene man att döma. Jonas får helt enkelt stå till svars för det här.