Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-drömmen krossades – kan nu skriva historia

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sveriges basketdamer har aldrig tagit sig till OS.

Efter missen i fjol har svenska stjärnan Frida Eldebrink tvingats lägga den drömmen bakom sig.

Nu har 33-åringen chansen att leda laget till en historisk EM-semifinalplats.

– Det vore en liten revansch, säger Eldebrink.

– Det är en dröm som gått i kras, säger Frida Eldebrink i SVT.

Det är februari och Sverige har precis missat chansen att kvala till OS. Efter sexpoängsförlusten mot Belgien är Eldebrink i tårar och bryter intervjun.

Med stjärnorna Amanda Zahui och systrarna Eldebrink var förhoppningen att skriva historia och ta sig vidare till ett OS för första gången.

Men den stentuffa lottningen i kvalet krossade drömmen om OS.

Ett och ett halvt år senare har Frida Eldebrink tillsammans med landslaget skickat ut medaljhoppet Italien ur EM och nått kvartsfinal i turneringen.

– Det betyder mycket så klart och topp sex får kvala till VM, så det vore en liten revansch om vi skulle knipa en sån plats, säger hon.

”Det är alltid en idrottares största dröm att ta sig till OS”

Veteranen har hunnit bli 33 år gammal och OS 2024 är inget hon satsar mot.

– Den har jag lite lagt OS åt sidan, det är långt till nästa OS. Nu fokuserar jag på EM och göra så bra vi kan nu och så får vi se hur långt det räcker.

Hur är det att behöva lägga undan den drömmen?

– Självklart tråkigt, det är alltid en idrottares största dröm att ta sig till OS. Men jag har fått uppleva jättemycket annat och många fina stunder och mästerskap som jag får ta med mig. Och det är mycket tillfälligheter och tajmning och skador som ska stämma för att man ska knipa den där OS-platsen. Nu blev det inte så, då får man släppa det och gå vidare. Det blir så.

På onsdagskvällen väntar Belarus i EM-kvarten. Tidigare under mästerskapet åkte Sverige på en tung förlust mot just dem.

Seger innebär ett steg närmare VM – och svensk baskethistoria.

– Nu fokuserar vi på att försöka vinna den här matchen, då har vi en kvalplats och är även i semifinal i EM. Det är i så fall det bästa resultatet Sverige någonsin har gjort i ett EM. Det vore helt fantastiskt.

Belarus-Sverige startar 18, onsdag, och sänds i SVT play.