NBA-stjärnan Enes Kanter stöttar Sverige och Finland

Steve Kerrs starka tal efter skolskutningen i Texas.
Enes Kanter i Boston Celtics. 2021 blev han amerikansk medborgare och firade med att lägga till ”Freedom” som ett av sina efternamn.
Foto: Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Enes Kanter.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / KEYSTONE
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

748 matcher i NBA.  

Nu är basketstjärnan Enes Kanter klubblös. 

Den frispråkige 30-åringen letar efter en ny klubb att spela i när NBA-säsongen börjar i oktober.

Men att göra som svenske Jonas Jerebko och skriva på för en rysk klubb är uteslutet.

– Ryssland är dött för mig fram tills att Putin faller, säger Kanter. 

Enes Kanter, med ett förflutet i sex NBA-lag, får se det pågående slutspelet i världens bästa basketliga från ”fel” sida av Atlanten. 

I veckan har den 208 centimeter långa basketstjärnan besökt Finland och Sverige.

Det är ingen slump.

– Anledningen till att jag ville komma hit var för att visa mitt stöd. Alla vet vad som pågått den senaste veckan. Erdogan sätter press på både Sverige och Finland, där jag var på besök i går, gällande Nato för sin egen agenda. Jag ville komma hit och visa svenskarna och riksdagen mitt stöd, säger Kanter som besökte Sveriges riksdag på fredagen. 

Sverige och Finland har gemensamt ansökt om att få bli medlemmar i Nato. Men just nu finns det ett hinder på vägen mot ett medlemsskap.  

För att ett nytt land ska släppas in i Nato måste samtliga 30 medlemsländer i alliansen ge sitt godkännande. 

Det har Turkiet inte gjort. Landet har lämnat en kravlista till den svenska regeringen för att godkänna ansökan. 

TURKIETS KRAV

• Lyft stoppet för att sälja vapen till Turkiet.

• Säkerhetsgarantier för Turkiet och samarbete mot terrorism.

• Att Sverige ska sluta stödja PKK, som är terrorstämplade av såväl hela EU som Turkiet, och YPG – som Sverige inte anser är en terrororganisation.

• Att Sverige ”slutar finansiera terrorism”. Turkiet menar att det stöd som Sverige riktat till YPG i praktiken också gått till PKK.

• Också det väpnade stödet till YPG måste upphöra, anser Turkiet.

Enes Kanter är född i Schweiz av turkiska föräldrar. Han växte upp i Turkiet, flyttade till USA som tonåring och är sedan november 2021 också amerikansk medborgare. Genom åren har Kanter varit starkt kritiskt till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Nu vill Kanter se övriga medlemsländer i Nato sätta mer press på Turkiet för att Sverige och Finland ska släppas in i försvarsalliansen. 

– Det är oacceptabelt. Först och främst är Turkiet en allierad i Nato men uppträder inte som en. Turkiet är det enda landet i Nato som säger nej till Finland och Sverige på grund av deras egen agenda. Är du journalist eller bara en känd person som kritiserar Erdogan sitter du i fängelse dagen därpå, säger han.

2019 satt 47 journalister fängslade i Turkiet, enligt pressfrihetsorganisationen CPJ.

Enes Kanter i en match för Oklahoma City Thunder mot Los Angeles Clippers.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST

Enes Kanter om framtiden som spelare

Själv har Enes Kanter genom hela sin karriär varit tydlig och öppen med sina åsikter. Han har vid upprepade tillfällen varit mycket kritisk till Erdogan. Han har kallat presidenten för ”en diktator” vilket har lett till att turkiska myndigheter krävt att Interpol efterlyser Kanter, dock utan att få gehör för kravet.

Enes Kanter har tidigare uttalat sitt stöd för Gülenrörelsen som av Erdogan anklagas för att ligga bakom den misslyckade militärkuppen 2016. Rörelsens ledare Fetullah Gülen anklagar i sin tur Erdogan för att ha iscensatt kuppen. 

Enes Kanter har också varit mycket kritisk mot regimen i Kina, vilket enligt Kanter själv ledde till att han köptes ut från sitt NBA-kontrakt med Houston Rockets tidigare i år. 30-årige Kanter är fortfarande klubblös, och hans framtid i ligan osäker.

NBA:s ledning nekar till Kanters anklagelse om varför han köptes ut. 

– Ibland frågar folk mig om jag är galen, men folk måste förstå att det här är större än mig, större än basket och NBA. Jag kommer göra allt jag kan för att vara en röst för alla som saknar en, säger Enes Kanter.

Han vill se fler idrottare utnyttja sina plattformar och göra sina röster hörda för att stå upp mot krig och orättvisor i världen. 

– Folk måste förstå det här. Jag pratar inte om politik, det gör jag aldrig. Jag pratar om är mänskliga rättigheter, demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet, friheten att uttrycka sig och mänskliga rättigheter. Fler modiga idrottare måste resa sig och säga något. Tyvärr finns det inte en enda spelare i NBA som vill prata om något som är större än basket. 

Varför? 

– Jag har pratat med många spelare i NBA. När jag bett dem att uttala sig om diktaturer där ute vågar de inte. De har sko- och reklamkontrakt. De vill få nya kontrakt och de är för rädda för att säga ifrån. 

Enes Kanter: ”Ryssland är dött för mig”

I slutet av mars väckte den svenske basketstjärnan Jonas Jerebko stor uppmärksamhet i Sverige när han efter ett år som klubblös skrev på för ryska CSKA Moskva - bara en månad efter att Ryssland invaderat Ukraina. 

Energidrycksföretaget Nocco valde att bryta sitt samarbete med Jerebko.

Han stängdes av från att spela för det svenska landslaget tills vidare. Ett beslut som fattades efter av basketbollförbundet på ett extrainsatt krismöte. 

Jonas Jerebko skrev på för CSKA Moskva och stängdes av från svenska landslaget.
Foto: NIKOLA KRSTIC / BILDBYRÅN

Enes Kanter beskriver Jonas Jerebko som en vän. 

– Vi har varit i kontakt på Twitter. Men jag visste inte att han skrev på för ett ryskt lag. Det är väldigt... intressant. 

Hade det varit aktuellt för dig?

– Absolut inte. Tills Putin faller är Ryssland dött för mig. 

Kanter betonar att det inte bara är upp till idrottare att använda sin plattform - utan tycker att det är upp till alla att visa sin ståndpunkt. 

– Företag, deras ledare och alla andra människor måste bojkotta hela Ryssland. Världen måste visa att det Ryssland gör är oacceptabelt. 

Här är Jerebko på plats hos CSKA Moskva

Förlorade sponsorer och stängdes av från landslaget efter flytten till Ryssland.