Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleå mästare efter historisk vändning

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Luleå är svenska mästare i basket för sjunde gången. 

Samtidigt har Norrlandsklubben skrivit historia. 

För första gången har ett lag vänt ett 2-0-underläge i matcher till 3-2-seger på damsidan.  

– Vi visade att vi är mästare. Jag är stolt över det här laget, säger Margaret Lucas i SVT. 

Luleå gör som ”Cavs”. 

2016 blev LeBron James och hans Cleveland Cavaliers det första laget någonsin att vända ett 1-3-underläge till seger i en NBA-final, när de slog Golden State Warriors och säkrade titeln. 

Nu har Luleå Basket upprepat samma bedrift i Sverige.

Alvik fick en drömstart på finalserien och vann de två första matcherna. Med andra ord hade de matchboll när inför match tre. 

Men Luleå kom tillbaka och vann den tredje finalen och väckte liv i matchserien. Norrlandslaget vann även den fjärde matchen med 76-66 och därmed var det helt plötsligt kvitterat i SM-finalen. 

Allt kokades ner till en enda, och helt avgörande match. 

Under tisdagen tog Alvik emot Luleå i match fem och rysaren inleddes jämnt och efter den första halvleken var ställningen 39-29 i bortalagets favör. 

Ellen Nyström: ”Kanske sviten på hotellet”

Men i den andra halvleken växlade Luleå upp och drog ifrån rejält. Bortalaget körde över Alvik i den tredje perioden då de vann den med 31-18. 

Alvik försökte komma ikapp i den sista perioden men kom aldrig riktigt nära. Luleå höll undan och vann med 91-78 och säkrade sitt sjunde SM-guld. Norrlandsklubben skrev samtidigt historia. För första gången någonsin har ett lag lyckats vända ett 2-0-underläge i en matchserie på damsidan.

– Jag är så glad. Vi visade att vi är mästare. Jag är stolt och jag älskar det här laget. Efter den andra förlusten bestämde vi oss för att knipa igen och bara köra, säger Margaret Lucas i SVT. 

– Det är helt otroligt. Vi kämpar och ger inte upp. Det är så kul och det är just det här vi kämpade för. Jag vet inte hur vi ska fira, det kanske får bli sviten på hotellet, säger Ellen Nyström.