Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Jerebko klar för CSKA Moskva

Jonas Jerebko.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKOLA KRSTIC / BILDBYRÅN

Efter över ett år som klubblös har Jonas Jerebko, 35, en ny arbetsgivare.

Den svenske superstjärnan är klar för CSKA Moskva, vilket väckt kraftiga reaktioner.

– Det är en ära att få komma till en så historisk klubb, säger han.

Stjärnan har förklarat sitt klubbval för SVT-experten Nick Rajacic. 

– Vi har ingen större, men det här är tufft, säger Rajacic i podcasten Bänkvärmarna. 

Sveriges störste basketspelare genom tiderna har, efter över ett års uppehåll från klubblagsspel, gjort klart med en ny klubb.

Ny adress? CSKA Moskva.

Mitt under pågående krig kommer beskedet från den ryska storklubben.

”Välkommen till klubben, Jonas. Powerforwarden har skrivit på för resten av säsongen”, skriver CSKA på Twitter. 

Jonas Jerebko själv:

– Det är en ära att få komma till en så historisk klubb som CSKA. Jag har väntat på möjligheten att få spela basket igen och jag är väldigt förväntansfull inför att få ansluta till laget, säger Jerebko i en officiell kommentar.

Jonas Jerebko blev 2009 historisk då han som förste svensk någonsin gick till NBA.

Därefter följde tio säsonger i världens bästa liga.

Jonas Jerebko klar för CSKA Moskva

Efter att ha förlorat finalserien med sitt Golden State Warriors lämnade västgöten något oväntat för spel i Ryssland. Men tiden där blev inte alls som han tänkt sig.

Därefter gick flyttlasset till Moskva.

För drygt ett år sedan revs kontraktet i förtid.

– Kärleken till sporten försvann lite under tiden i Ryssland, men nu har den kommit tillbaka. Jag tappade suget lite efter Ryssland, det måste jag säga. Det var inte en jättebra upplevelse, speciellt inte andra året med coronan. Jag träffade inte min familj på sex månader, sa han nyligen.

Han berättade vidare att han fortfarande väntar på ekonomisk ersättning från BC Khimki.

– Det är inte löst än... och det har gått snart ett år. Jag väntar fortfarande på det de är skyldiga mig.

”Marknaden har inte många spelare att erbjuda”

Nu återvänder Jerebko alltså till Moskva, där han bland annat känner ledaren Dimitris Itoudis sedan tiden i Detroit Pistons. 

– Marknaden i dag har inte så många spelare att erbjuda. Jonas var glad att komma och spela på den här höga nivån, säger Itoudis enligt Eurohoops.net.
Ryssen tränade Jerebko under hans första Summer League i Las Vegas och svensken känner även en del spelare i laget som Alexey Shved som spelade tillsammans med Jerebko i Khimki. 

– Han har inte varit i ett professionellt lag på ett tag så vi behöver tid att få tillbaka honom i bra form och även få in honom i vårt system, säger Dimitris Itoudis. 

I slutet av februari stod det klart att Euro Leagues organisation stängt av de tre ryska klubbar som deltog i turneringen: CSKA Moskva, Zenit Sankt Petersburg och Unics Kazan.

Motiveringen: Vill komma i form

Nick Rajacic, före detta elitspelare i Borås Basket som numera är basketexpert hos SVT, har pratat med Jonas Jerebko om klubbvalet. 

Rajacic berättar i podcasten Bänkvärmarna att Jerebkos motivering är att han vill komma i form till VM-kvalet.

– När han var klubblös inför landskamperna mot Kroatien och tränade själv trodde han att det skulle lösa sig genom att träna på egen hand. Sedan kom matcherna och det gick inte bra, han förstod själv att han kan mycket bättre och han märkte att han var ur form och att han behöver spela. Problemet, enligt honom, är att han väntade på att få ett NBA-erbjudande väldigt länge, säger Nick Rajacic och fortsätter:

– När han väl insåg det var alla värvningsfönster stängda. Det finns inte någon någorlunda basketliga i världen som är öppen just nu. Skulle Jonas Jerebko bestämma sig för att spela för Nässjö så kan han inte det för fönstret är stängt. Det enda transferfönstret som har öppnats från ingenstans är det ryska, för att spelare ska kunna lämna Ryssland av anledningar vi som alla känner till, och CSKA Moskva hörde av sig. 

I efterhand har dock Rajacic själv förklarat att han själv inte återgivit samtalet fullt identiskt gällande hur transferfönstren i Europa varit öppna.

”Jerebko sa till mig att det finns ”få” transferfönster och ställen att spela på, inte att det bara var Ryssland kvar”, skriver Rajacic på Twitter.

Olle Hansson, som är Sveriges enda licensierade agent via Fiba (Internationella basketförbundet), förklarar att det finns flera europeiska toppligor som har sina transferfönster öppna åtminstone till den 31 mars.

– Det finns topp fem-ligor i europa som fortfarande har öppet. Italien, Turkiet och Grekland till exempel, säger Hansson.

Normalt sett hålls den ryska basketligan som en av de tre bästa ligorna i världen. Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera toppspelare valt att lämna ligan. Något som gör det svårt att bedöma kvaliteten på ligan i dagsläget, enligt Hansson.

”Kommer påverka hans legacy”

Enligt Rajacic kommer Jerebko att spela i CSKA i sju eller åtta veckor beroende på hur långt laget tar sig i slutspelet. 

– Hans tanke är att spela där för att komma i form och när säsongen är över så är det bara några veckor kvar tills Sverige möter Finland och Slovenien i VM-kvalet – sedan är han redo att köra. Det är det som är hans huvudfokus nu, han vill komma redo dit. Det var antingen Ryssland eller att inte spela basket. Det var ungefär det han sa till mig, säger Rajacic i podcasten Bänkvärmarna och utvecklar:

– Jag frågade så klart: ”Jonas, du kommer få mycket kritik – förstår du verkligen vad det här sänder för signaler?” Då sa han att han kan ta det. Han kan ta det för att han måste vara redo för landskamperna. Han sa något i stil med: Jag kommer inte vara på sociala medier, jag kommer inte svara på samtal utan nu kommer jag fokusera på att komma i form. Men jag tror faktiskt att han måste höra vad folk har att säga för det här är något som påverkar svensk basket. Vi är stolta över Jonas Jerebko och allt han har åstadkommit, vi har ingen större, men det här är tufft. Det här beslutet kommer att påverka hela hans legacy. Jag ska vara ärlig och säga att jag blev ledsen över det här.

Svenska idrottare lämnar Ryssland

Sedan kriget bröt ut den 24:e februari har mängder av svenska idrottare lämnat Ryssland och sina respektive klubbar.

I början av mars meddelade det internationella fotbollsförbundet, Fifa, att samtliga utländska spelare i den ryska ligan tillåts lämna sina lag.

Även om de har kontrakt.

Den blågule landslagsstjärnan Viktor Claesson är en av många som har lämnat Ryssland under den senaste månaden.

– Man märkte inte av så mycket. Folk levde som vanligt. Men luftrummet stängde. Sedan kom sanktionerna och saker stängdes ner. Men just i staden kände man inte av så mycket när man gick på gatan och så, sa Claesson nyligen.

– Jag var inte osäker, men det kändes mer moraliskt fel att vara där, så jag ville inte vara kvar där. Det blev värre och värre. 

Bandyspelaren Adam Gilljam fattade samma beslut och åkte hem till Sverige.

– Det är bara hemskt. Det här kriget måste sluta så snart som möjligt så att folk får leva som vanligt.

SportExpressen har varit i kontakt med Jerebkos agent, som inte vill svara på några frågor alls.

– Du borde prata med honom själv, säger Bill Walsh.


LÄS MER: Douglas Bergqvist övervägde att stanna i Ukraina

LÄS MER: Svenske guldhjälten flydde Ryssland i 40 timmar