Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Jerebko är på plats i Ryssland hos CSKA Moskva

Bryter sitt avtal med Jonas Jerebko.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: ALEXEY FILIPPOV / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jonas Jerebko, 35, har landat i Ryssland och är redo att debutera för CSKA Moskva.

Vägen dit? Omständlig.

SportExpressen kan nu berätta om resan via Istanbul – och klubbens plan för svensken.

– Vi behöver verkligen en spelare som honom, säger presschefen Nikolai Tsynkevich.

Under onsdagen kom nyheten.

Sveriges överlägset störste basketspelare genom tiderna hade skrivit på ett korttidskontrakt med den ryska storklubben CSKA Moskva.

Sedan dess har det stormat kring Jonas Jerebko. 35-åringens sponsor Nocco meddelade kort efteråt att de brutit samarbetet och under kvällen höll det svenska basketförbundet ett extrainkallat möte. 

Morgonen efter meddelade de att Jonas Jerebko inte kommer tas ut i landslaget framöver, med anledning av fixstjärnans klubbval. 

– Det är inte kopplat till Jonas kontraktslängd, det är kopplat till att våra värderingar skiljer sig åt på den här punkten i vad som vi anser vara representativt för svenska landslaget, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo, som varit i kontakt med svensken.

– Så det finns ingen tidsgräns för detta, det här är ett konstaterande att Jonas beslut att spela i Moskva står i strid med våra värderingar.

Jerebko på plats i Moskva

Jonas Jerebko, med tio säsonger i NBA på meritlistan, är nu på plats i Moskva för att bekanta sig med sitt nya lag.

Något som bekräftas när SportExpressen kommer i kontakt med CSKA Moskva.

– Han kom hit tidigt på onsdagsmorgonen efter en lång resa, säger presschefen Nikolai Tsynkevich.

Det ryska luftrummet, och det i omkringliggande länder, har stängts eller begränsats. Samtidigt avråder utrikesdepartementet från alla resor till Ryssland.


Jonas Jerebko i det svenska landslagslinnet.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Därför fick Jerebko ta en omständlig väg.

Enligt SportExpressens uppgifter lämnade han Stockholm, flög till Istanbul och sedan vidare till Moskva.

– Jag träffade honom i går och då sa han sa till mig att han är i gott slag, att han tränat på hårt i sitt hemmagym. Vi hoppas att han kommer vara till stor hjälp för oss resten av säsongen. Sedan får vi se vad som händer efter det.

Kontraktet gäller alltså för resten av den ryska säsongen. Där återstår två grundseriematcher och sedan slutspel.

Kan debutera i Kazakstan

Om allt går som det ska debuterar den svenske basketstjärnan för sin nya klubb i bortamatchen mot kazakiska Astana Almaty den tionde april.

– Det är tränaren som bestämmer. Om han anser att Jonas är redo, så varför inte?

– Han är utan tvekan ett stort namn i basketvärlden. Samtidigt är vi en av de största klubbarna i Europa och vi är vana vid att ha stor namn i vårt lag. Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Jonas och vi hoppas att han är i god form, säger Tsynkevich.

Vad kommer han få för roll?

– Värvningen av Jonas är väldigt viktig för oss. Vi har förlorat många spelare på den positionen under de här omständigheterna.

Presschefen fortsätter:

– Semyon Antonov har gjort det bra, men i övrigt har vi bara haft juniorer kvar på den positionen. Vi har ligaslutspelet framför oss och vi har i och med Jonas fått ett starkare lag. Vi behöver verkligen en spelare som honom.

Laget är uteslutet ur storturneringen Euro League med anledning av kriget i Ukraina och får därmed fokusera fullt ut på spel i den inhemska ligan.

”Tror Jonas var väl medveten..”

Under den gångna månaden har sju utländska spelare valt att inte spela för klubben.

– Hela situationen är svår. Vi har hela tiden varit rättvisa mot spelarna. Om de känner att de måste lämna så försöker vi alltid hitta en lösning, så har det varit från första början.

– Vår ledning sa det direkt: om någon känner att de vill lämna kommer ingen stoppa den personen. Kontraktsfrågor kan diskuteras senare. 

Hur ser ni på den svenska kritiken som riktas mot Jerebko?

– Det är väldigt svårt för mig att säga något om det, för alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Jag tror att Jonas var väl medveten om det här och övervägde allt noga innan han skrev på för oss.

Tsynkevich blir tyst i några sekunder.

Sedan säger han:

– Jag hoppas bara att vanligt folk har förståelse för honom och hans situation, både som professionell idrottare och som människa. Han hade varit borta från basketen i över ett år och sedan fick han chansen att börja spela igen på hög nivå. Jonas är en professionell basketspelare och vi stöttar honom, liksom vi stöttar alla våra spelare som är kvar.

– Att han inte får spela med landslaget? Det gör mig ledsen att höra.

Har du pratat med honom om det här?

– Nej, det har jag inte. Men jag tror att han är ganska medveten om vad som händer i hans hemland. Han har vägt alla för- och nackdelar mot varandra, men jag tror att du måste fråga honom, säger Nikolai Tsynkevich.