”Det är en känsla som är obeskrivlig”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sverige är klart för kvartsfinal i basket-EM i Spanien.

Detta efter att man slagit till med en jätteskräll och besegrat Italien med klara 64–46.

– Det känns helt fantastiskt, det är en känsla som är obeskrivlig, säger Frida Eldebrink till TT.

Marco Crespi, som tränade Italiens landslag innan han tog över Sverige, var tydlig med vem som var favorit inför EM-åttondelsfinalen i Valencia.

Italien är bättre än oss, det är inget snack. De utmanar om medaljerna, vilket vi inte gör. Men vi älskar att vara underdogs i den här matchen, sade han till SVT.

Men väl på plan märktes favoritskapet inte av. Svenskorna tog kommandot om matchen direkt – och släppte det sedan inte.

”Superstolt”

Sverige kom från två raka förluster mot Belarus och Spanien men mot Italien visade landslaget att de kan tampas med topplagen.

– Jag är framför allt superstolt över alla tjejer i laget som gör en fantastisk basketmatch, säger Frida Eldebrink till TT.

Sverige ledde med åtta poäng efter första perioden och kunde gå in i pausvila med en ledning på tio poäng (30–20). Och som vanligt var tvillingarna Elin och Frida Eldebrink starkt bidragande till det fina spelet.

– Det var försvarsspelet som fungerade, vår coach hade satt en taktik som verkligen fungerade i dag. Det ger energi när man ser att de inte hittar vägarna framåt, och ser att de får lite panik. Det blir en fantastisk känsla när de får det jobbigt, säger Eldebrink.

Spelade med självförtroende

Italien tog in två poäng under den tredje perioden, men närmare än så blev det inte. Sverige vann den sista perioden med klara 19–9, och slutresultatet skrevs till 64–46. Frida Eldebrink förblev matchens förgrundsfigur även i andra halvlek, och blev bästa poängplockare för Sverige med totalt 22 poäng.

– I basket finns möjligheten att man kan slå i princip alla lag, om vi har en bra dag och de har en lite sämre dag. Vi hade den inställningen, vi hade ett möte där vi sade att alla skulle våga och spela med självförtroende och det gjorde vi, säger Eldebrink.

Nu väntar Belarus i kvartsfinalen. Sverige hade inte en chans när lagen möttes i gruppen och förlorade då med 54–78.

– Vi har fått känna på att spela mot dem och vet vad de tycker om att göra, säger Eldebrink.