Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotar med OS-bojkott efter lättklädda bilden

Liz Cambage.
Foto: TONY GUTIERREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

En bild på australiska olympier får Liz Cambage att reagera starkt.

Nu hotar hon med att bojkotta OS.

”Jag har sagt det en miljon gånger: Hur ska jag kunna representera ett land som inte representerar mig?”, skriver landets största basketstjärna.

Liz Cambage, 29, är Australiens största basketspelare på damsidan, med mängder av säsonger i WNBA och ett OS-brons från 2012. Hon har tidigare representerat landet under två olympiska spel och i sommar är tanken att hon ska göra det för tredje gången.

Men nu hotar hon med att bojkotta spelen i Tokyo.

Anledningen? En bild på några australiska olympier och paralympier, skriver news.com.au.

På bilden syns åtta idrottare som marknadsför den australiska truppens nya officiella underkläder. Det Cambage, som själv har rötter i Nigeria, reagerar på är den totala avsaknad av mångfald som uppenbarar sig i bilden.

”Jag har sagt det en miljon gånger: Hur ska jag kunna representera ett land som inte representerar mig”, skriver hon i ett inlägg på Instagram stories.


Australiens storstjärna Liz Cambage reagerar starkt på den bristande mångfalden i de officiella bilderna på Australiens idrottare.
Australiens storstjärna Liz Cambage reagerar starkt på den bristande mångfalden i de officiella bilderna på Australiens idrottare.

Storstjärnan: ”De bryr sig inte om svartas liv”

Cambage påpekar också att det är en mörk kvinna som stått för ett av de största idrottsögonblicken i landets historia och åsyftar då Cathy Freeman, som vann OS-guld på 400 meter i Sydney år 2000.

”De gör allt för att att avlägsna färgade människor från rampljuset samtidigt som det är svarta idrottare som visar vägen. Fram tills jag märker att de gör mer tar jag avstånd”.

Liz Cambage berättar vidare att hon aldrig känt sig riktigt bekväm förrän hon flyttade från Australien.

”De bryr sig inte om svartas liv”, skriver hon.

En talesperson för den australiska olympiska kommittén bemöter nu Cambages kritik.

– Vi borde ha reflekterat mer över mångfalden när vi valde ut utövare till fotograferingen. Vi är oavsett vad stolta över bår historia med att lyfta fram idrottare med olika bakgrunder, säger personen.
Klete Keller identifierats som en av demonstranterna