Brittney Griner hedrades i WNBA: "Ingen ville ens spela"

Skylar Diggins-Smith (vänster) berättar om de tuffa känslorna.
Det blev känslosamt under matchen mellan Connecticut och Phoenix i WNBA.
Foto: SARAH GORDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Båda lagen visade sitt stöd.
Foto: SARAH GORDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Basketstjärnan Brittney Griner dömdes till nio års fängelse i Ryssland för narkotikainnehav och smuggling. Nu har hon hedrats i USA.

– Man försöker hedra henne och spela hårt för henne. Oavsett om hon är här eller inte, säger Skylar Diggins-Smith, som spelar i WNBA-laget Phoenix.

Före WNBA-matchen mellan Connecticut och Phoenix möttes båda lagen vid mittlinjen. Därefter ställde sig spelare och tränare med armarna runt varandra under tystnad. Tystnaden varade sedan i 42 sekunder. Griner spelade i just tröjnummer 42 i Phoenix.

Griner har endast representerat Phoenix i WNBA. År 2020 skrev hon på ett treårskontrakt med klubben.

– Ingen ville ens spela i dag. Hur kan man förväntas till matchen med ett öppet sinne? Hela laget grät före matchen. Du försöker hedra henne och spela hårt för henne. Oavsett om hon är här eller inte. Just nu måste vi försöka hålla hennes anda vid liv och hedra den, säger Skylar Diggins-Smith, som spelar i Phoenix.

Connecticut besegrade Phoenix med 77–64.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner dömdes i Ryssland till nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav.

31-åringen åtalades för innehav av e-cigaretter med cannabisolja i och har erkänt, men sagt att brottet var utan uppsåt.

Ryssland öppnar för fångbyte

Utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland är berett att diskutera ett fångutbyte efter att basketstjärnan Brittney Griner dömdes till nio års fängelse i Ryssland för narkotikabrott.

– Vi är redo att diskutera detta ämne, men inom ramen för den kanal som presidenterna Putin och Biden kommit överens om, säger Lavrov på en presskonferens under sitt besök i Kambodja, enligt irländska Raidio Teilifis Eireann, och fortsätter:

– Om amerikanerna bestämmer sig för att återigen ta till offentlig diplomati, det är deras sak och jag skulle till och med säga att det är deras problem.

TV: Putins ord om dopinganklagelserna