”Det är klart att jag är med om vi går till EM”

Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN

Först EM-kval, sedan en väntan på familjens tredje barn och först efter april kan det vara dags för nästa steg i karriären.

För Jonas Jerebko handlar dock allt om det första: att säkra en mästerskapsplats.

– Framtiden kan vi ta sen, säger han.

Små tankar på framtiden finns ändå. Jonas Jerebko – som första gången på åtta år göra sig redo för Sveriges basketlandskamper – kommer att vara en del av landslaget om det blir EM-slutspel.

– Vad är det för fråga… Det är ju klart, säger Jerebko och skrattar.

– Det är klart att jag är med om vi går till EM, det är därför jag är här. Jag tror inte att de lägger EM mitt i en säsong, så det ska nog inte var något problem.

Fokus på EM-kvalet

I dagsläget är det därför bara april 2021 och september 2022 som har noteringar i 33-åringens kalender. Vad som händer utöver dessa punkter – och efter kvalmatcherna i den smittsäkra coronabubblan i Istanbul – är fortfarande ovisst.

Efter att ha brutit kontraktet med ryska BK Chimki är Jerebko klubblös men i dagarna finns inga tankar på vad som händer med klubblagskarriären.

Allt handlar om Turkiet och Nederländerna.

– Just nu är jag bara koncentrerad på de här två matcherna med landslaget, att göra så bra ifrån mig jag bara kan och hjälpa Sverige till EM. Framtiden kan vi ta sen, säger han.

TT: Du har inga tankar på framtiden alls?

– Nej, säger han. Det andra kommer i efterhand. Nu handlar det om att vinna de här matcherna och sedan ska jag få en son i april.

”Stora chanser”

I stället ser Jonas Jerebko till att vara i nuet.

Dagarna som spenderas i hotellrummet och i arenan fylls av liknande aktiviteter för att göra sig redo; träna, äta och sova, samt att snabbt sätta sig in i Sveriges spelsätt.

– Det är inget nytt för mig. Jag har spelat i nya lag innan och lärt mig nya spelsystem ganska snabbt, säger han.

– Vi har ett par dagar till att putsa lite på spelet, bli mer samspelta… Vi har ett mål i siktet – och det är EM, och det börjar med matchen på lördag.

TT: Hur ser du på era chanser?

– Jag ser de som stora. Turkiet är väl favoriter men det är inget lag som jag har jättestor respekt för. Vi kommer att gå in och tro att vi är bättre än dem, och spela på det sättet. Vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna gå in med självförtroende, spela vårt spel och vinna matcher.