Brittney Griner döms skyldig till narkotikabrott i Ryssland

Amerikanskan Brittney Griner döms för narkotikabrott i Ryssland.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon har suttit fängslad i Ryssland sedan februari. 

Nu har domen kommit. 

Brittney Griner döms till nio års fängelse för narkotikabrott. 

– Det här är oacceptabelt, säger USA:s president Joe Biden.

Det var i februari som amerikanskan Brittney Griner, med dubbla OS-guld på meritlistan, greps på Moskvas flygplats. Detta efter att tullpersonalen hittat cannabisolja i hennes bagage. 

Rättegången har pågått sedan i juli, och Griner har erkänt sig skyldig till narkotikabrott. 

Basketstjärnan, som spelar för ryska klubben Ekaterinburg när den amerikanska ligan WNBA har uppehåll, menar att hon fått cannabisoljan utskriven av en läkare och att det inte var hennes intention att föra in substansen i Ryssland. 

– Jag gjorde ett ärligt misstag, jag hoppas att er dom inte förstör mitt liv, sa Griner i domstolen under torsdagen, enligt TT. 

USA har fördömt gripandet och menat att Griner fängslats på felaktiga grunder. Den rättsforensiska experten Dmitri Gladyshev har sagt till CNN att genomsökningen av stjärnans bagage bröt mot rysk lag. 

Under torsdagen meddelade domstolen i ryska Chimki att man funnit Griner skyldig till narkotikainnehav och smuggling. Domaren menade enligt CNN att Brittney Griner begått en medvetet kriminell handling. Straffet landade på nio år i fängelse. 

– I dag fick den amerikanska medborgaren Brittney Griner ett fängelsestraff som återigen påminner oss om vad världen redan visste: Ryssland har felaktigt frihetsberövad Brittney. Det är oacceptabelt, och jag kräver av Ryssland att frige henne omedelbart så att hon kan vara med sin fru, nära och kära, vänner och lagkamrater, säger Joe Biden i ett uttalande.

USA jobbar på att fria Brittney Griner

Frihetsberövandet av och rättegången mot Griner sammanfaller med att relationen mellan USA och Ryssland försämrats rejält efter kriget i Ukraina. 

– Hon är lite av en krigets gisslan, har Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren sagt i P1. 

Hur lång tid av fängelsestraffet som Griner faktiskt kommer att avtjäna är upp till hur det kommer gå för USA i de redan inledda förhandlingarna kring ett fångutbyte. 

”Straffet är en formalitet. Förhandlingarna borde eskalera nu när rättegången är över”, skriver CNN:s T.J. Quinn. 

Ryssland har tidigare föreslagit att en dömd rysk mördare och före detta överste i spionbyrå FSB, som sitter fängslad i Tyskland, ska lämnas ut i utbyte mot Griner. Något som väckt kritik från amerikanskt håll. 

– Att hålla två felaktigt fängslade amerikaner gisslan för frigivningen av en rysk lönnmördare som sitter i förvar i ett tredje land är inte seriöst. Det är ett dåligt försök att undvika den affär som ligger på bordet, har Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, sagt. 

USA:s förslag har varit att frige den ryska vapenhandlaren Viktor Bout mot att Ryssland släpper den spionanklagade polisen Paul Whelan, som 2020 dömdes till 16 år i fängelse för spionage, och Brittney Griner.