Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BC Luleå ber om ursäkt för Jonas Jerebko-bilderna

Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / PB FOTO
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Jonas Jerebko dök plötsligt upp och levererade matchbollen i Luleås match mot Umeå.

Till motståndarnas stora ilska.

– Det här blev väldigt fel. Jag är ångerfull och vill be om ursäkt, säger Luleås klubbdirektör Lars Mosesson, som också understryker att klubben tar kraftigt avstånd från Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Det var under måndagskvällen som Luleå tog emot Umeå i herrarnas SBL.

Då dök Sveriges genom tiderna mest framgångsrike basketspelare upp och levererade matchbollen.

Jonas Jerebko, 35, fick massiv kritik i början av året då han, strax efter att Ryssland invaderat Ukraina, meddelade att han skrivit på för CSKA Moskva.

Han stängdes av från landslaget och flera sponsorer rev sina avtal med den förre NBA-stjärnan.


https://twitter.com/Basketblogg/status/1597290395419172864

Umeås sportchef Luca Romano reagerade starkt på Luleås arrangemang – som involverade Jerebko.

– Jag vet att Jonas har en sambo från Kalix, så att han vill se en basketmatch som privatperson är ingen fara för mig. Men när han tar en officiell roll i en basketmatch, bara att han levererar en boll, för mig blir han en del av arrangemanget då, sa han till Aftonbladet.

Umeås kritik: ”Jag blir chockerad”

Han fortsatte:

– Jag är sportchef för Umeå Bskt, men jag vill prata här som Luca Romano. Det här är mina personliga åsikter. Jag har ägnat hela mitt liv åt idrotten och när det finns större saker än idrotten blir jag förbannad. Jag blir chockerad av en sån här grej. Jag förstår inte hur man kan göra så.

Dagen efter matchen går BC Luleå ut med ett pressmeddelande där man ber om ursäkt.

”Med anledning av att Jonas Jerebko levererade matchbollen under måndagens hemmamatch. Att Jerebko fick chansen att leverera matchbollen var ett impulsbeslut precis innan uppkast. Beslutet var inte förankrat med resten av klubben. Vi står inte bakom Jonas Jerebkos beslut att välja spel med CSKA Moskva i våras”, skriver klubben.

Det är alltså klubbdirektören Lars Mosesson som tar på sig det fulla ansvaret.

– Jag och Jonas tog beslutet tillsammans precis innan uppkast när han var på ett spontanbesök under vår match. I efterhand insåg jag att det här blev väldigt fel. Jag är ångerfull och vill be om ursäkt för detta, säger Mosesson.

Pressmeddelandet avslutas:

”BC Luleå vill vara tydliga med att vi tar kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina. Sedan krigets start i vintras har BC Luleå tillsammans med SBL Herr samlat in pengar för att stötta de drabbade i Ukraina. Inom kort kommer BC Luleå även att starta en egen insamling för att skänka pengar till Ukraina”.