Basketstjärnans vädjan till Biden ”Snälla, glöm inte bort mig”

Basketikonen Steve Kerr till vardags i Golden State darrar på rösten. Han vill inte prata om matchen. I stället slår han näven i bordet och påbörjar ett långt brandtal med anledning av skolskjutningen. – När ska vi göra något!?, skriker han och riktar hård kritik mot politikerna.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brittney Griner, 31, lämnar USA varje år för spel i Ryssland under WNBA:s uppehåll. 

Men den här resan skulle inte gå som planerat. Nu har hon suttit inlåst i över 130 dagar och rättegången som kan ge henne upp till tio års fängelse är inledd.

– Snälla gör allt du kan för att få hem mig, skriver stjärnan i ett brev till USA:s president Joe Biden enligt ESPN. 

WNBA-stjärnan Brittney Griner har de senaste åren spenderat uppehållen av WNBA i den ryska basketligan. I år blev Griner häktad och sedan åtalad efter att ha försökt smuggla in cannabisolja för elektriska cigaretter i sin packning. För det riskerar hon tio års fängelse.

– Jag sitter i här i ett ryskt fängelse, lämnad ensam med mina tankar och utan stöd och skydd från familj, min fru och vänner. Jag är skräckslagen över att behöva stanna kvar här för alltid, skriver hon i ett brev till familj och vänner.

ESPN rapporterar om att basketstjärnans familj ska ha försökt sätta press på Vita huset och amerikanska staten att förhandla ett byte som skulle innebära att Griner kommer tillbaka till USA. 

Brittney Griner vädjar till Joe Biden

ESPN skriver även att rysk media, som är statligt kontrollerad och styrd, tidigare rapporterat att det finns diskussioner om att genomföra ett byte där Victor Bout kan flytta hem till Ryssland. Just nu avtjänar han ett 25-årigt fängelsestraff för att ha finansierat terrorism.

Källor nära fallet uppger att chansen är stor att hon erkänner sig skyldig för att det är ett måste för att man ska kunna använda henne i ett byte mellan USA och Ryssland. 

Hon har inte tagit ställning till sakfrågan i rättssak hittills och rättegången ska fortsätta på torsdag.

Här spelar Bruce Willis basket – efter sjukdomsbeskedet

I mars berättade skådespelaren att han drabbats av afasi