Göran "Dallas" Sedvall avled på lördagskvällen efter en tids sjukdom. Foto: / BILDBYRNGöran "Dallas" Sedvall avled på lördagskvällen efter en tids sjukdom. Foto: / BILDBYRN
Göran "Dallas" Sedvall avled på lördagskvällen efter en tids sjukdom. Foto: / BILDBYRN
Göran "Dallas" Sedvall är en av svensk bandys största. Foto: brobergsoderhamn.seGöran "Dallas" Sedvall är en av svensk bandys största. Foto: brobergsoderhamn.se
Göran "Dallas" Sedvall är en av svensk bandys största. Foto: brobergsoderhamn.se

Bandyikonen Göran "Dallas" Sedvall död

Publicerad

Bandyikonen Göran ”Dallas” Sedvall har dött.

Efter en tids sjukdom avled han under lördagskvällen, 76 år gammal.

– Det var lugnt och fridfullt. Jag har bara fina minnen av honom, säger dottern Pernilla till SportExpressen.

Fyra SM-guld tillsammans med sitt Brobergs IF, fyra VM-silver med det svenska landslaget och totalt 57 landskamper – Göran Sedvall var en av bandyns verkliga frontfigurer på 60- och 70-talet.

I bandysammanhang omnämns "Dallas" som en av sportens pionjärer för sina prestationer både på och utanför planen och han är en av 35 spelare som är invalda i den svenska bandyns Hall of fame.

Men för två år sedan sjuknade Sedvall in i demens.

Dottern i våras: "Konstigt att se honom"

Sjukdomen utvecklades aldrig till Alzheimers, men han hade likväl svårt att känna igen sina anhöriga de sista åren. I våras berättade dottern Pernilla att det inte var samma "Dallas" som en gång i tiden: 

– I dag är han någon jag inte känner. Ett skal. Det är konstigt att se honom, han sitter där och ser ut som min pappa, men det är ingenting kvar av den han en gång var.

Efter sjukdomsbeskedet flyttade Göran Sedvall in på ett äldreboende strax utanför Söderhamn.

"Jag har bara fina minnen"

Under stilla former somnade bandyikonen in på lördagskvällen omgiven av sin familj.

– Det var lugnt och fridfullt. Han somnade in tillsammans med oss i familjen i går kväll, vi var där, berättar dottern Pernilla.

Hon menar vidare att hennes pappa "Dallas" lämnar efter sig idel positiva minnesbilder.

– Jag har bara fina minnen av honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag