Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bandy: 13 spelare har lämnat allsvenskan för Ryssland

Under ett tiotal år svämmade svensk bandy över med ryska spelare.
Numera packas trunkarna för flytt österut.
Till den här säsongen har 13 spelare lämnat allsvenskan för Ryssland.

FAKTA

De 13 som lämnat allsvenska klubbar för spel i Ryssland:
Vjatjeslav Archipkin, från Broberg till Zorkij.

Stanislav Klytjanov, Falun-Vodnik.

Jurij Radiotjin, Falun-Vodnik.

Konstatin Zaletajev, Kalix-Zorkij.

Michail Svesjnikov, Ljusdal-Vodnik.

Daniel Eriksson, Sandviken-Vodnik.

Pål Hanssen, Boltic-Raketa.

Marcus Bergwall, Boltic-Raketa.

Jonas Holgersson, Hammarby-Zorkij.

Daniel Eriksson, Hammarby-Raketa.

Michael Carlsson, Västerås-Vodnik.

Valerij Gratjev, Vänersborg-Zorkij.

Pavel Franz, Vänersborg-Vodnik.

Trenden är tydlig. Det är den ryska ligan som nu lockar till sig de största bandystjärnorna. - Det här är ju något som bryter alla mönster. Till VM i februari kan det för första gången vara flera spelare i det svenska landslaget som spelar i Ryssland än vad det är ryska landslagsspelare i allsvenskan, säger herrlandslagets förbundskapten Kenth Hultqvist. Hultqvist har fått ta fram kartboken för att planera vinterns verksamhet där det ingår utflykter. - Jag tror jag är den ende förbundskaptenen i världen som åker till Ryssland för att titta på spelare, säger han. Fem svenskar De tre stora lagen inom svensk bandy de senaste åren - Sandviken, Västerås och Hammarby - har alla förlorat stjärnor till den ryska ligan:
    Hammarbys playmaker Jonas Holgersson ska spela i Moskvaklubben Zorkij.
      Västerås Michael Carlsson, skyttekung när Sverige vann VM-guld i vintras, har skrivit på för mästarklubben Vodnik.
        Sandviken tuffe back och givne landslagsman Daniel Eriksson har även han flyttat till Archangelsk. Dessutom har landslagets libero Marcus Bergvall sökt sig österut från Boltic-Göta till Kazanklubben Raketa. Den femte svensken som till säsongen 2003/04 flyttat till Ryssland är ex-hammarbyiten Daniel Eriksson, som också han återfinns i Raketa. - Det är härligt med pionjärer och jag tror att det här är bra för svensk bandy. Det är säkert en omställning i början, men de får träna en oerhörd mängd, säger Kenth Hultqvist. Johansson först Skyttekungen Hans Johansson var för ett par år sedan den förste pionjären, då anfallaren spelade i Jenisej säsongen 1997/98. Direkt efter Johansson säsong i Ryssland kom ingen spelarflykt. Men nu har den ryska bandyn blivit kapitalstark, spelarna är heltidsproffs och stjärnornas löner överstiger med råge svenska mått. Det har gjort att trunkarna med bandyrör börjat packas. Och det är inte bara svenska stjärnor som flyttar till Ryssland. Förutom de fem svenskarna har en norrman (Pål Hanssen) och sju ryska spelare till den här säsongen bytt allsvenskan mot ryska ligan. Ljusdals Michail Svesjnikov räknas då dit, även om han i fjol var utlånad från hälsingelaget till Archangelskklubben Vodnik. Tillbaka till Ryssland har också etablerade namn som Pavel Franz, Valerij Gratjev, Konstatin Zaletajev och Vjatjeslav Archipkin flyttat. - Det finns egentligen bara två riktigt bra ryssar kvar i Sverige. Det är Sergej Obuchov och Rinat Sjamsutov, säger Sandvikens tränare Anders Jakobsson. Faluns skyttekung Sergej Obuchov var förra säsongen utlånad till Vodnik, men har nu återvänt till Sverige. Muhrén stannade Saiks guldtränare har inget emot flykten till Ryssland. - Det är ju en oerhörd möjlighet. Man får bra betalat och kan spela bandy på heltid. Jag har sagt åt mina spelare att om jag hade fått möjlighet att åka hade jag tagit den direkt. Jag tror också det är därför som ''Zeke'' (Daniel Eriksson) tog chansen. Jakobsson kan också var nöjd. Årets man i svenska bandy de två senaste säsongerna - Sandvikens anfallsstjärna Magnus Muhrén - valde efter många sömnlösa nätter att tacka nej till Vodniks erbjudande. Det är också en av anledningarna till att Sandviken återigen är favorit till SM-titeln när det är avslag för de allsvenska säsongen nu på fredag.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!