Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget: Håkanson kan nobba VM-kvalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SPORT SCANPIX SWEDEN

Sverige riskerar att tappa sin största stjärna inför VM-kvalet.

SportExpressen kan avslöja att Ludvig Håkanson, 21, är osäker på spel i landslaget i sommar.

- Jag vill vara med, men det är mycket att ta hänsyn till, säger Håkanson.

Svensk basket har haft svårt att få med sina största stjärnor i landslaget under de sista åren. Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson har alla tackat nej till spel i blågult.

Men stjärnskottet Ludvig Håkanson har alltid varit med. Och han har snabbt växt fram som Sveriges viktigaste spelare.

Frågan är dock om 21-åringen, som just nu är utlånad från Barcelona till Montakit Fuenlabrada, kommer att vara med när den första delen av VM-kvalet drar i gång i augusti.

"Alltid varit självklart"

Enligt uppgifter till SportExpressen överväger Håkanson att tacka nej till spel i landslaget.

– Det har alltid varit självklart för mig att vara med. Men nu funderar jag på det, vad som egentligen är bäst för mig, säger Ludvig Håkanson när vi når honom.

– Jag har inte bestämt mig om hur sommaren ska bli och jag vet ärligt talat inte åt vilket håll det lutar.

Förbundskaptenen Vedran Bosnic förlängde nyligen sitt avtal med förbundet och Håkanson hade ett samtal med honom tidigare i veckan.

– Det låter bra, jag gillar att han fortsätter och vi har en bra dialog. Det här handlar om att säsongen med klubblaget är nio-tio månader lång och sen ska man vara med landslaget i två månader. Blir mycket bättre framåt när kvalen sker under säsong.

– Det är svårt att hinna med egen träning och att få in tillräckligt med vila. Att ha säsonger på elva-tolv månader, år efter år, funkar inte.

Tar beslut i maj

Ludvig Håkanson förklarar att han måste tänka på sig själv och vad som är bäst för hans egen karriär, samtidigt som han gärna vill ställa upp för landslaget.

– Jag kommer att ta ett beslut om hur sommaren blir tillsammans med Vedran efter säsongen i mitten av maj.

Skulle det kännas konstigt att tacka nej till landslaget?

– Ja, det skulle det göra. Jag har alltid velat vara med och jag kommer alltid att vara med, om det går att lösa… så ja, det skulle kännas väldigt konstigt.

Håkanson berättar också att den här säsongen har varit något av en besvikelse, även om han snittat 24 minuter per match för Montakit Fuenlabrada.

– Allting är väldigt nytt och det har gått lite upp och ner. Jag hade högre förväntningar än så här, men vi har haft lite svårt med lagkemin. Vi är tio olika nationaliteter på tolv spelare.

– Men vi har vunnit rätt mycket på slutet och jag tycker ändå att vi ligger där vi borde ligga, vi kämpar för att gå till slutspel. Och sen gick det bra i Eurocup, både för mig och laget.

Det här är tredje gången du blivit utlånad från Barcelona. Hur ser du på din framtid?

– Jag har ett år till på kontraktet med Barcelona. Jag vet inte… det är de som bestämmer. Om de inte vill ha mig nästa år går kontraktet ut och då är jag fri att välja helt själv. Men jag skulle gärna spela i Barcelona.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.