Avslöjar: Sverige fick uppgifter innan valet

Sverige snuvades på OS – Italien får 2026.
Gunilla Lindberg
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bach annonserade besked
Foto: LAURENT GILLIERON / AP TT NYHETSBYRÅN
Gunilla Lindberg och kronprinsessan Victoria
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE. Med 24 timmar kvar till omröstningen förstod Gunilla Lindberg att Sverige inte skulle få OS.

Internationella olympiska kommittén (IOK) accepterade inte den ekonomiska lösningen.

De ville ha garantier, inte bara avsiktsförklaringar från näringslivet.

– Jag är förvånad över att vi ens fick så här många röster, säger Lindberg när SportExpressen träffar henne i Lausanne.

En av de tydligaste punkterna i Sveriges ansökan om att få arrangera OS 2026 var att näringslivet skulle finansiera projektet, inte staten.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), berättade inför dagens omröstning:

– Vi har aldrig frågat staten om något bidrag och vi har aldrig frågat staten om att ta mer ansvar än vad det som man naturligt gör vid andra event. Det är en hederssak för oss. Vi har gått till val på det upplägget och vi vill leverera det upplägget.

Problemet med upplägget var bara att näringslivet inte fick skriva några kontrakt innan Sverige vunnit omröstningen. De kunde bara skriva så kallade ”letters of intent”, alltså avsiktsförklaringar.

Och det ansåg inte IOK vara tillräckliga garantier.

– Redan i går fick jag känslan att det skulle sluta så här. Utvärderingsrapporten pekade ju inte i vår riktning direkt. Det har varit prat hela veckan här nere om att vi inte har tillräckliga garantier, säger Gunilla Lindberg som är generalsekreterare i SOK.

– Det handlar om sättet garantierna är skrivna, det passade inte…

Volvo-pampen på plats

Sveriges kampanj gjorde dock allt för att övertyga IOK om att det gick att lita på löftena från det svenska näringslivet. Carl-Henric Svanberg, ordförande för Volvo, fanns med i Lausanne och talade under presentationen.

Han förklarade då:

– En avsiktsförklaring är lika viktigt för oss som alla avtal. Under min karriär har jag alltid levt upp till det jag lovat i en avsiktsförklaring.

Men det räckte inte för att vinna över tillräckligt många röster. Italien – som har en statlig finansiering – vann omröstningen med 47-34.

– Carl-Henric Svanberg säger att i Sverige innebär ett ”letter of intent” att man i princip har förbundit sig, medan här säger de att ordet ”garanti” måste vara där. Det har varit mycket såna diskussioner, säger Gunilla Lindberg.

”Foppa”: Dålig respekt att folk sov under presentationerna

”Efter det visste vi”

Gunilla Lindberg säger att hon fick ”uppgifter” om hur det skulle sluta i går. Hon stängdes ute från ett möte som IOK hade där saken diskuterades.

– Därför är jag oerhört glad över antalet röster vi fick. Trots att de i princip sa att vi är ett högriskprojekt så fick vi 34 röster, det är enormt.

Men det var i dag alla röstade, hur kunde du redan i går förstå hur det skulle sluta?

– Jag känner ju alla här ganska väl. Och om det presenterade i utvärderingskommitténs rapport att vi inte hade tillräckligt på fötter… då är det… det var inte direkt ”wow, vi fick en tiopoängare och kommer vi vinna!” Efter det så visste vi nog.

Var dina kolleger ursäktande när de förklarade att de skulle rösta åt andra hållet?

– Nej, de var bara ärliga.

Hon är ändå positiv över arbetet som har gjorts under den här kampanjen.

– Det har känts bra med politikerna och idrotten. Det känns som en nystart för Sverige. Det är väldigt positivt, säger Gunilla Lindberg.


Philip Gadd om OS-beskedet: ”Tårar och besvikelse”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.