Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklarar barfota-kuppen på Idrottsgalan: ”Nervös”

Amanda Zahui
Foto: BILDBYRÅN
Bilderna från prisutdelningen på Idrottsgalan
Foto: SVT

Amanda Zahuis tal på Idrottsgalan blev en stor snackis på de sociala medierna.

Mycket på grund av det antirasistiska innehållet – men också för att basketstjärnan dök upp barfota på scenen i Globen. 

– Folk har bra teorier om det, säger Zahui i Sommar i P1. 

Amanda Zahui på kort tid blivit svensk dambaskets ansikte utåt. Hon var Blågults bästa spelare när man tog femteplats i EM tidigare under sommaren, den bästa svenska placeringen någonsin i mästerskapet.

Men hon har också tagit plats i och med sitt samhällsengagemang. Hon fick Sportspegelns pris på Idrottsgalan för sitt arbete med att uppmuntra flickor i Sveriges förorter att börja spela basket. 

Utsatt för rasism

Zahui har fått känna på rasismen under hela sitt liv. I sitt program i Sommar i P1 berättar hon om hur hon som juniorspelare hamnade i ett ordbråk med en motståndare. Då började en förälder på läktaren att trakassera henne. 

– Han skrek: ”Din jävla negerapa! Åk hem!”. Jag är typ elva och ett halvt. Min mamma är den som bär på elden i familjen. Pappa var inte där, men mamma satt på läktaren Hon flög upp, skällde ut gubben och där stannade matchen. Folk skrek och tjafsade. Jag grät. Jag förstod inte hur en vuxen man kunde vara så grymt elak och så full av hat, säger Zahui i Sommar i P1. 

Zahui kommer senast från spel i New York Liberty i WNBA. Även där har hon märkt av orättvisor kopplade till hennes hudfärg. 

Därför var hon barfota

– I USA är jag ”fairskinned”. Men jag är tillräckligt mörk för att stoppas av polisen bara för att eller för att hamna längst bak på en fin restaurang, säger Zahui. 

Ögonblicket då hon fick ta emot pris på Idrottsgalan var ett slags upprättelse för Zahui.

En upprättelse som hon mottog utan några skor på fötterna. 

– Mitt tal fick stor spridning. Många snackade om det. Många hade sett att jag var barfota. De trodde att jag var barfota för att visa att jag var jordnära. Eller att jag gjorde för att visa på samhällets inneboende förtryck, som Colin Kaepernick när han stod på knä i USA. Det är bra teorier. Men vill ni veta det verkliga skälet? Jag var så nervös att jag inte kunde stå i mina egna klackar, säger Zahui. 


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.