Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avlidna profilerna hedrade på galan

Eva Ernström (med nummer 4)Foto: / © BILDBYRÅN
Håkan Carla Carlqvist.

Under Idrottsgalan hyllas och uppmärksammas det gångna årets främsta idrottsprestationer.

Men även de som förlorades 2017 hedrades i en känslosam ceremoni.

Här är de bortgångna som hyllades under Idrottsgalan.

Johnny Wahlqvist, 43, svensk styrkelyftare

Johnny Wahlqvist var en av sin sports stora profiler. Han tävlade för Simrishamns AK och var enormt stark. Johnny Wahlqvist vann ett VM-guld, tre EM-guld och 17 SM-guld.

– Jag glömmer aldrig när han tävlade i Höllviken. Han tog 340 kilo i bänkpress, sade Kvällspostens Kent Hansson, god vän med Johnny Wahlqvist, efter hans bortgång.

Johnny Wahlqvist avled på lasarettet i Ystad måndagen den 30 januari.

– Han fick vätska i kroppen och hjärtat orkade inte. Han dog på hjärtintensiven, sade mamma Gullan Wahlqvist till Kvällsposten. 

LÄS MER: "Hans liv tog slut alldeles för tidigt" 

Bengt "Julle" Gustavsson, 89, svensk fotbollsspelare

Bengt "Julle" Gustavsson är en av svensk fotbolls största.

Han var med och vann VM-silver i Sverige 1958 och OS-brons i Helsingfors 1952.

1947 värvades han till IFK Norrköping för att ersätta skyttekungen Gunnar Nordahl som center, men det var som centerhalv (mittback) han nådde sina stora framgångar som spelare. Framgångar han belönades med Guldbollen 1953 för.

Totalt blev det åtta säsonger och tre SM-guld i IFK Norrköping innan "Julle" blev proffs i italienska Atalanta mellan åren 1956–1961. IFK Norrköping bekräftade hans bortgång.

"Julle" Gustavsson spelade 57 landskamper för Sverige och representerade även Åtvidaberg, Öster, Hammarby och Sleipner som tränare.

Mikael Harryson, 25, svensk innebandyspelare

Under ett träningspass med SSL-klubben Pixbo drabbades Mikael Harryson av hjärtstillestånd.

Trots att omedelbara insatser med hjärt- och lungräddning sattes in, och att Harryson fördes med snabb ambulanstransport till sjukhus, gick hans liv inte att rädda.

"Herrlaget och klubbens ledning befinner sig i djup chock över det inträffade. Våra tankar går i denna svåra stund till familjen och alla Mikaels nära och kära. Sorgen är oerhört stor efter en fantastisk spelare och människa", skrev klubben i ett pressmeddelande.

LÄS MER: "Han är med oss hela tiden" 

Lars-Erik Skiöld, 65, svensk brottare och fotbollsspelare

Malmöpågen Lars-Erik Skiöld knep OS-brons i Moskva 1980. Detta i 68 kg-klassen i grekisk-romersk stil.

– I förhållande till sin kunskap var han kanske lite underskattad. När han var på rätt humör så var han oslagbar, helt fantastisk. En av de bästa som Sverige någonsin haft, sade vännen och förre landslagskamraten Frank Andersson till Kvällsposten efter dödsbeskedet. 

Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, 81, svensk ishockeyspelare

Under 1950- och 60-talet skördade Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson stora framgångar för Forshaga, Leksands IF och inte minst för för Tre Kronor.

1964 var han med och tog OS-silver i Innsbruck och han vann även två VM-guld med Tre Kronor – i Sovjet 1957 och i USA 1962. Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson blev även känd för Tre Kronors klassiska avgörande mål i VM-finalen mot Kanada 1962 där kommentatorn Lennart Hyland utbrast: "Den glider in i måål. Den glider in i mååål". 

Håkan Carlqvist, 63, svensk motocrossförare, bragdguldmedaljör 1983

En av svensk idrotts största genom tiderna gick ur tiden den 6 juli.

Carlqvist går till historien som en av Sveriges främsta någonsin inom motorsporten, tack vare sina dubbla VM-guld 1979 och 1983, då han också prisades med Svenska Dagbladets bragdguld.

Efter att Håkan flyttade till Frankrike 1995 drog han sig tillbaka och bröt sedermera kontakten med flera vänner i Sverige. 

Göran "Dallas" Sedvall, 76, svensk bandyspelare

Göran "Dallas" Sedvall spelade huvuddelen av sin aktiva tid i Brobergs IF, men gjorde också en sejour på 1960-talet i Falu BS. Han debuterade i Broberg 1955 och avslutade sin spelarkarriär i klubben 1979, efter en förlust mot Boltic i SM-finalen.

Totalt vann han 4 SM-guld, spelade 57 landskamper för Sverige och valdes in i svensk bandys Hall of Fame 2014.

 

LÄS MER: Idrottsstjärnorna som gick bort under 2017 

 

Lars Parmler, 75, ridsportslegendar

Legendaren Lars "Lasse" Parmler – som av många var känd som hoppsportens expertkommentator i SVT – gick bort efter en tids sjukdom i somras.

Ridsportlegendaren gjorde ett stort avtryck på hästryggen och vann bland annat en Grand Prix-seger i Falsterbo 1982, med hästen Copperfield. Han blev dessutom svensk lagmästare i allsvenskan fem gånger. 

– Jag känner att mycket humor gick i graven. Min make var känd som en rolig och varm människa, sade hans änka Liz Parmler till Expressen.

András Czitrom, 65, innebandypionjär

András Czitrom flyttade från Ungern som 13-åring 1965 till Sverige. Ganska snart kom han i kontakt med innebandy.

András Czitrom var medlem av den första förbundsstyrelsen i Svenska Innebandyförbundet och var förbundsordförande mellan 1983-1986 samt generalsekreterare mellan 1986-1990. Han var också den första ordföranden i det Internationella innebandyförbundet som bildades 1986.

András Czitrom avled den 11:e november 2017 efter en längre tids sjukdom.

Stefan Ingvarsson, 70, gångare

Stefan Ingvarsson föddes i Värnamo 1946. Som 19-åring slog han igenom och blev nordisk juniormästare i gång. Under sin framgångsrika karriär deltog han både vid OS 1968 i Mexiko och i München 1972 där han slutade på en 8:e respektive 15:e plats. 

Stefan Ingvarsson led under en tid av sjukdomen ALS, en nervsjukdom som tillslut leder till förlamningar i kroppen. Under sjukdomstiden skrev han en bok om sin livshistoria. Han dog den 4 mars, 70 år gammal.

Karl-Erik Nilsson, 95, svensk brottare, olympisk guldmedaljör 1948

Tio dagar före julafton avled en av svensk brottnings största genom tiderna. 

Karl-Erik Nilsson, som skrällde hem ett OS-guld i London 1948, somnade in 95 år gammal på ett ålderdomshem i Malmö.

– Han gick bort i sjukdom, han var sjuklig den sista tiden. Det var en fridfull död, sade sonen Per-Axel Nilsson till Expressen efter dödsfallet.

Eva Ernström, 56, svensk friidrottare

Som 21-åring kvalade Eva Ernström in till VM i Helsingfors och blev tolva i finalen på 3 000 meter. Året därpå, 1984, blev hon uttagen i Sveriges trupp till OS i Los Angeles och delade rum med Linda Haglund – men äventyret tog slut redan i försöksheaten.

27 år gammal drabbades Eva Ernström av schizofreni. I sina försök att tackla schizofrenin på egen hand utvecklade Eva Engström ett missbruk. Hon tog till alkohol för att orka leva med medicinen och den ständiga ångesten.

I november avled hon, 56 år gammal. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

– Det måste ha varit så att hjärtat helt enkelt stannade, sade pappa Ulf Ernström till Expressen tidigare i vintras.

 

LÄS MER: OS-löpare död - levde på boende för hemlösa 

 

Ingvar Borg, 63, ordförande Åsarna IK

Den 28 december inträffade en skoterolycka utanför Åsarna skidstadion.

Mannen som förolyckades hette Ingvar Borg och var ordförande i föreningen Åsarna IK.

"Det är med sorg och bestörtning vi har mottagit det ofattbara beskedet att klubbens ordförande Ingvar Borg i dag har förolyckats vid skidstadion i Åsarna. Våra varmaste tankar går till hans familj och närmaste anhöriga.", skrev klubben i ett meddelande på Facebook.

– Det var jobbigt att läsa, riktigt tråkigt, sade Torgny Mogren, mångårig Åsarna IK-åkare.

Dee Ayuba, 31, basketspelare

Dee Ayuba spenderade nyårsledigheten i Luxemburg tillsammans med sin fru. Den andra januari åkte han in på sjukhus med hjärtstopp. Hans liv gick inte att rädda.

–  Vi är i chock, sade Djurgårdens klubbdirektör Goran Popov.

I lördagens SHL-möte mellan Djurgården och HV 71 hyllades Dee Ayuba med en tyst minut på Hovet.

– Det är stor sorg, och vi visar stor respekt till honom och vad som har hänt, sade Djurgården Hockeys tränare Robert Ohlsson om den tragiska händelsen. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.