Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är det viktigaste som han har gjort”

Foto: CHRIS YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

TORONTO. William Nylander ska äntligen få snöra på sig skridskorna och spela NHL-hockey igen. 

Allt pekar på att han får återförenas med radarpartnern Auston Matthews direkt i säsongsdebuten under natten mot fredag. 

Nu berättar han om den stora lättnaden, och hur blixtlösningen i sista stund gick till. 

– Vi fick printa och skanna, men det gick ganska fort. Så det var tur, det, säger Nylander. 

Toronto Maple Leafs går som tåget i NHL och storstjärnan Auston Matthews gör drömmål, men just nu kretsar allt kring han som inte har spelat en minut än den här säsongen: William Nylander, 22. 

När den stora mediehopen i Toronto – staden kallas ju hockeymecka av en anledning –  samlades för matchvärmningen inför Maple Leafs–Red Wings natten mot fredag var allt fokus på Nylander, efter att han skrev på ett sexårskontrakt värt nästan 380 miljoner kronor med bara minuter kvar till deadline i lördags. 

Efter att ha frågats ut av kanadensiska tidningar och tv-kanaler berättar han för SportExpressen om peppen inför kvällens match. 

– Man har längtat hela sommaren och delvis in på säsongen, så man är väldigt taggad. 

Du har fått träna på egen hand en tid nu. Hur är formen, hur kändes det på värmningen?

– Det var okej. Det kommer ta lite tid att komma in i matcher och sådär, men för övrigt känns det bra. Det är ju småsaker som händer på match som man inte kan träna på, de är de grejerna man får spela sig in på. 

Nylander gick på is som en av de första spelarna på morgonträningen i en blå forwardtröja, och tussades ihop med Auston Matthews och Patrick Marleau i de flesta övningarna, och väntas spela ihop med dem i matchen mot Detroit. 

Nylander och Matthews har haft ett antal uppvisningar under deras två första år tillsammans i Leafs, och Nylander är glad över att få chansen att spela med Matthews direkt. 

– Det är riktigt kul. Man har ju haft kemi sen tidigare, och det är ju där man vill fortsätta lira, så man hoppas att man kan fortsätta producera. 

William Nylander om sitt nya kontrakt

Och vi måste ju få höra: Hur gick det till med allting när kontraktet blev klart?

– Det gick jättefort där. Vi pratade i telefon och så ändrade de lite i kontraktet där, och så skickade över det och jag skrev på. Och så var det klart. Vi fick printa och skanna, men det gick ganska fort, så det var tur, det. 

Kan du beskriva känslan när allt var klart? 

– En lättnad! Det var hur skönt som helst, att man ska spela igen och komma tillbaka till grabbarna också, det var en grej man har längtat efter. 

Vad var det som ändrades där på slutet, som gjorde att ni kunde nå en lösning?

– Nämen, jag tror väl … det var väl deadlinen, och båda sidor ville ha en lösning, så det var väl det som gjorde att det blev en lösning. 

Kan du säga om det var nån sida som fick närma sig den andra lite mer, kom Toronto närmare er eller tvärs om...?

– Båda liksom möttes, tycker jag. Båda sidor kom överens. 

Vad kan du berätta om din pappas roll? 

– Varenda 22-åring som tar såna här stora beslut, jag tror de går till sina föräldrar och pratar med dem. Jag tror att alla grabbar här som skriver sina nästa kontrakt också kommer gå och prata med sina föräldrar och se vad de tänker. 

– Men de är viktiga för mig och de hjälpte mig hela vägen. De har varit ett grymt stöd för mig.

Nåt konkret som Micke har gjort som du kan berätta? 

– Ja, han har tränat mig. Det är det han har gjort. Det är det som har varit det viktigaste! 

Under hösten har kritik riktats mot Nylanderlägret för hur de väntat med att skriva på. Bland annat Leafs-legendaren Börje Salming – vars tröja hänger i taket i Scotiabank Arena – sa att Nylander skulle vara försiktig, och att “pengar inte är allt”.

Hur ser du på den kritiken? 

– Nämen det är klart att alla vill att man ska börja spela, det är ju så det är. Men det tar ju två sidor att komma fram till en överenskommelse. Det är det som tog tid. 

Vad är det du har saknat mest? 

– Att vara med laget och spela hockey. Det är det man har längtat efter. Och man älskar stan, så det är jättekul att vara tillbaka. 

Pusselbit i jakt på Stanley Cup

I kanadensiska medier har det skrivits om att Leafs nu med Nylander tillbaka har fått en viktig pusselbit på plats i jakten på Stanley Cup och att det här faktiskt kan vara året då Leafs ska få höja bucklan igen. Det var ju ett tag sedan senast. 1967, för att vara exakt. 

– Det har gått hur bra som helst fram till nu, så att man vill ju bara att det fortsätter så här. Sen när det kommer till slutspel… Vi är ett ungt lag och har inte varit så långt inne i slutspelet än, så första målet är ju att ta sig förbi där och sen får man se. Vad som helst kan hända. Målet är att gå så långt som möjligt. I år har vi en bra chans att göra det. 

Torontos coach Mike Babcock var mycket nöjd med att ha svensken tillbaka i laget – och räknar inte med någon mjukstart, utan har rejäla förväntningar på Nylander.

– Han är en viktig spelare för oss. Och det är inte som att han kom från ingenstans, vi känner honom rätt bra. Vi sätter in honom i laget nu, det är inget konstigare än att få tillbaka en skadad spelare. Det är inte som att det är nån ny spelare som trejdats till oss. Han vet vad som gäller här, säger Babcock på presskonferensen under förmiddagen i Toronto. 

– Han är en intelligent spelare, och när han kommer upp i full fart kommer han vara riktigt bra. Men vi förväntar oss att han kommer in med energi direkt i kväll. Han borde vara den piggaste hockeyspelaren som finns just nu! 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.