Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtal för olycka där skidstjärna skadades

Längdskidåkaren Daniel Richardsson skadades allvarligt vid olyckan på E4.Foto: Carl Sandin

I dag åtalades en 27-årig man för trafikolyckan där skidstjärnan Daniel Richardsson skadades allvarligt och hans vän omkom.

Enligt åklagaren var 27-åringen inte tillräckligt uppmärksam vid olyckstillfället och han åtalas bland annat för vållande till annans död.

– Det finns vittnen som uppgett att han reagerat för sent och därför inte upptäckte bilen och männen i tid, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Längdskidåkaren Daniel Richardsson skadades allvarligt när han blev påkörd av en husbil på E4 utanför Hudiksvall den 14 juli i fjol. Richardsson hade ringts till platsen för att hjälpa sin kamrat att byta däck när olyckan inträffade. Vännen dog omedelbart i olyckan medan Richardsson bröt lårbenet.

I åtalet skriver kammaråklagare Christer Sammens att 27-åringen "dels inte hållit tillräcklig uppmärksamhet framåt, inte varit tillräckligt uppmärksam på det egna fordonets manövrering vid olycksplatsen samt inte hållit tillräckligt låg hastighet på olycksplatsen".

Finns dvd-film

Åklagaren menar att 27-åringen borde ha upptäckt bilen och de båda männen, och att olyckan kunde ha undvikits.

– Jag menar att husbilsföraren inte har uppmärksammat de här två personerna så att han kunnat styra undan och undvika olyckan, säger han.

Som bevismaterial finns även en dvd-film som visar siktförhållandena på olycksplatsen.

– Den visar att man på åtminstone 500 meters avstånd haft möjlighet att se den här bilen där olyckan inträffade, säger åklagaren.

"Sedan smäller det"

Daniel Richardsson hördes som målsägare på akuten i Hudiksvall redan samma dag som olyckan inträffade.

I förhöret säger han att han i ögonvrån ser "för en hundradels sekund att det kommer en husbil körande i körfältet som de står i. Sedan smäller det".

Richardsson säger i förhöret säger att han omedelbart känner att han är skadad och att han har svårt att röra sina ben.

Han tittar upp och ser att vännen ligger lite längre bort och är allvarligt skadad. "Daniel förstår genast att NN inte kommer att överleva", skriver polisen i förhörsprotokollet.

Nekar till brott

27-åringen nekar till brott och säger i förhör att han "inte på något sätt varit vårdslös i sin körning vid olyckstillfället". I förhöret säger han också att han hade sin uppmärksamhet på körningen och att han inte höll på med något annat under färden.

Han berättar att han vid olyckstillfället plötsligt upptäckte en varningstriangel samt en bil. Enligt 27-åringen stod den parkerade bilen väldigt långt ut på körbanan. Han berättar i förhör att han började bromsa direkt när han såg triangeln och bilen, men när han insåg att han inte skulle få ner farten tillräckligt svängde han till vänster. Då upptäckte han att en annan bil höll på att köra om, vilket gjorde att vänstersvängen dröjde "1-1,5 sekunder". Då small det till och olyckan inträffade.

Tog OS-medalj

Dagarna direkt efter olyckan var det osäkert när - eller ens om - Richardsson skulle fortsätta sin karriär som elitskidåkare. Korsbandet slets av, dessutom skadades ledkapseln och flera ligament. Richardsson opererade inte knät efter olyckan utan tränade upp musklerna kring knät.

Han visade mycket starka känslor när han lyckades ta ett OS-brons på 15 kilometer klassiskt i Sotji.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.