Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arrangören stoppar hjärnskadade sonen

Foto: Sara Strandlund
Foto: Sara Strandlund
Foto: Sara Strandlund
Foto: Anna Nordmark
Foto: Sara Strandlund

Mikael Nordmark genomförde Stockholm Marathon tillsammans med sin son Hugo tidigare i år. Hugo, som har en allvarlig hjärnskada, satt i sin vagn medan Mikael sprang.

Imorgon hade de tänkt delta i Stockholm Halvmarathon - men arrangören sätter stopp.

– För mig handlar det om en inställningsfråga, säger Mikael till SportExpressen.se.

Trots att Mikael och Hugo fick delta i Stockholm Marathon får de inte vara med i Stockholm Halvmarathon. Enligt arrangören handlar det om att de inte kan garantera säkerheten för loppets deltagare om det låter löpare med barnvagnar vara med.

– I det här loppet så är det liksom ännu fler trånga passager och väldigt många löpare, så det är egentligen en ren säkerhetsfråga, säger Kristina Rosenberg, kontaktperson för loppet, till SportExpressen.se.

"En inställningsfråga"

Men Mikael håller inte med om att trängsel kan ses som en giltig förklaring.

– För mig handlar det lite mer om en inställningsfråga än att säga att det är för trångt, säger han till SportExpressen.se.

– Det är ju inte som att man springer i smala gränder i 2,1 mil. Det är ju trots allt i centrala Stockholm på ganska breda vägar ofta.

"Det var magiskt"

Mikael berättar att det gick bra att springa Stockholm Marathon och att de fick mycket positiv respons från olika håll. Hugo har en allvarlig hjärnskada och behöver hjälp med allt i tillvaron. Enligt Mikael var det en dröm att få delta i Stockholm Marathon - som en grej de fick göra tillsammans.

– Det var helt fantastiskt. För mig och min son var ju det magiskt, säger han om loppet.

Och eftersom det gick så bra är Mikael kritisk till att arrangören inte låter dem vara med även i morgon.

– Med tanke på att vi har visat att det går väldigt bra att springa på det här sättet så tycker jag att det är väldigt konstigt att man inte bygger vidare på det.

Startat en utvärdering

Enligt Rosenberg fick Mikael och Hugo delta i Stockholm Marathon för att arrangören ville testa och se hur det fungerar. Hon säger att de nu håller på med en utvärdering, men understryker också att det handlar om en tävling för vuxna.

– Loppet är ju öppet från arton år egentligen, säger hon till SportExpressen.se.

"Vill inte gräva ner oss"

Efter beskedet från arrangören lade Mikael ut ett inlägg om det på Facebook - och responsen blev enorm. Nu har han bestämt sig för att arrangera ett eget lopp - Team Nordmark Täby Halvmarathon. Och trots att Mikael från början hade tänkt att han och Hugo skulle springa själva, ser det ut som att de får sällskap. Mikael tror att ungefär 30-40 personer kommer att delta.

– Vi vill inte bara gräva ner oss utan vi vill visa att "jamen då gör vi det här i stället", säger han.

– Jag vill åstadkomma en förändring som gör att inte bara vi utan andra i liknande situation kan delta i den här typen av lopp.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!