Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arne Hegerfors erbjöd frun att lämna honom

Arne Hegerfors har under de senaste åren drabbats av stroke, hjärtinfark och hjärnblödning. Nu är han beroende av hustrun Kerstin varje dag.
Kerstin och Arne Hegerfors tillsammans med Suzanne Axell, programledare för SVT:s ”Fråga Doktorn”. Foto: SVT
Arne Hegerfors i samband med hans 75-årsfirande.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hegerfors ledde även underhållningsprogram. Här tillsammans med Björn Skifs.Foto: ROLF HÖJET/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arne Hegerfors vid kommentatorsbåset. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkkäre sportkommentatorn Arne Hegerfors, 77, har på senare år drabbats av en stroke, hjärtinfarkt och en hjärntumör. 

I kommande avsnitt av SVT:s ”Fråga Doktorn” berättar Hegerfors om livet i dag - och hur han erbjöd hustrun Kerstin att lämna sin make. 

– Jag har vänt på situationen och sagt: det är klart du får lämna mig, du måste få leva ditt eget liv, säger Arne i programmet som visas på måndag. 

– Det är ju fantastiskt generöst av Arne att uttrycka det, men det har inte funnits alls i min föreställningsvärld, säger Kerstin till Expressen. 

Han har guidat det svenska folket genom historiska idrottsögonblick, och blev efter alla år mycket folkkär. 

Arne Hegerfors, 77, är en legendar i tv-Sverige. 

Men de senaste åren har varit mycket tuffa och Arnes liv är i dag inte vad det förut var. När Hegerfors kom upp i 70-årsåldern drabbades han inom loppet av några år av en stroke, hjärtinfarkt och en hjärntumör. 

Minnet sviker Arne Hegerfors

Han har tagit sig förbi alla hinder, men lider nu av att minnet sviker honom. 

I SVT:s program ”Fråga Doktorn”, som sänds på måndag 18.45 i SVT1, intervjuas Arne, tillsammans med hustrun Kerstin, av programledaren Suzanne Axell, och där berättar tv-profilen om dagens livssituation.

På frågan om vad han minns av gårdagen svarar Arne Hegerfors ”ingenting” men att han har har lärt sig att leva med det.

Erbjöd Kerstin att lämna honom

I SVT-intervjun visar Arne Hegerfors tydligt sin kärlek och tacksamhet över hustrun Kerstins stöd. Hon är ”hans livs stora lycka”, säger han. 

Samtidigt berättar Arne i ”Fråga Doktorn” att han erbjudit Kerstin att lämna honom. 

– Jag försökte sätta mig in i hennes situation litegrann. Om hon hade drabbats av stroke, hjärtinfarkt eller hjärntumör och allt hade varit bedrövligt och jag var tvungen att hjälpa henne med allting. Jag undrar, hade jag orkat med det? Hade jag stått ut med det? 

Men det ”fanns inte på kartan” för Kerstin Hegerfors. 

För Expressen berättar hon vidare: 

– Det stämmer faktiskt. Han har sagt det vid flera tillfällen. Det är ju fantastiskt generöst av Arne att uttrycka det, men det har inte funnits alls i min föreställningsvärld. Jag hade aldrig kunnat tänka mig det. Det ligger så långt bort från så jag tänker, säger Kerstin Hegerfors och fortsätter: 

– Jag kommer inte ihåg vad jag svarade i programmet, men vad jag vill få fram är att jag ser på det här som att jag har fått en fantastiskt fin uppgift. Att jag får sån betydelse liksom, att jag kan stötta och hjälpa Arne. Vi har våra barn och ett helt liv tillsammans. Det har format mig i allra högsta grad, och han har givit mig så enormt mycket. Trygghet, jag har kunnat vara hemma mycket när våra barn växte upp, jag behövde inte jobba. 

”Det är det kärlek handlar om”

Kerstin Hegerfors säger att hon känner stor bekräftelse, tacksamhet och kärlek från Arne, över det jobb hon lägger ned. 

– Jag ser livet på det sättet, att man får uppgifter och jag vill klara av saker och ting. Jag har naturligtvis vuxit i den här rollen, genom att han är så oerhört tacksam över allt jag gör. För mig är det bara självklart och en glädje. 

– Sen har Arne mycket kvar av sin tidigare personlighet också. Visst, mycket har förändrats, han kan inte klara sig själv, men hans kärlek, hans sätt att se på livet och hans humor finns fortfarande kvar. Den ljusa livssynen som han alltid har haft. Det finns kanske dagar när han känner sig lite mer dämpad, och då märker jag det väldigt tydligt. Men det är inte ofta, säger hon.  

Vi talas vid över högtalartelefon, och hon säger till Arne: 

– Det hade ju varit något annat om du var en gnällspik, då vet jag inte hur jag hade orkat, men jag känner inte det här som en betungande uppgift. Jag får så mycket bekräftelse och kärlek tillbaka. 

– Det är det kärlek handlar om, att man finns till och stöttar varandra. 

”Fråga Doktorn” sänds på måndag 18.45, och kan även ses på SVT Play

 

Kerstin Hegerfors: ”Han behöver lära sig på nytt”

Frun Kerstin Hegerfors om tillvaron med Arne Hegerfors:

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.