Armstrong ger upp - straffas omedelbart

Foto: Christophe Ena

NEW YORK. Förre proffscyklisten Lance Armstrong meddelade i natt att han ger upp kampen mot de massiva dopinganklagelserna.

Svaret kom förbluffande snabbt: Livstids avstängning och fråntagen sina sju titlar i Tour de France.

- Tråkigt för alla som älskar idrott och idrottshjältar, kommenterar Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopingbyrån Usada.

Usada anklagar Lance Armstrong, 40, för att ha tagit prestationshöjande medel under karriären - något han konsekvent dementerat.

I natt tog cirkusen en ny vändning då amerikanen meddelade att han ger upp kampen om att rentvå sitt namn.

- Det kommer en punkt i varje mans liv när han tvingas säga "det räcker nu." För mig är den tiden nu, säger han i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

Alla resultat stryks

Armstrong, som den senaste tiden ägnat sig åt triathlon, fråntas nu sina sju Tour de France-titlar och alla andra resultat som han haft mellan 1999 och 2005. Han kommer att stängas av på livstid från tävlande i idrott.

Usada-chefen Travis Tygart säger i ett meddelande att "det är tråkigt för alla oss som älskar idrott och idrottshjältar".

- Det här är ett exempel på hur "vinna till varje pris-mentaliteten" i idrotten tar över rättvist, säkert och ärligt tävlande, men för rena aktiva är det en påminnelse om att det finns hopp för framtida generationer att få tävla på arenor där det inte finns prestationshöjande medel, säger Travis Tygart.


Av SportExpressen.se/TT-Reuters

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.