Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är inte sunt tänkande i en sån sjukdomsperiod”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MARIE BIRKL / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

OS-hjälten Jenny Rissveds hade egentligen ställt in årets säsong på grund av sin depression – men nu är hon tillbaka.

På SM i Östersund blev det guld direkt för 24-åringen.

Nu väljer hon att berätta om sin tuffa tid. 

– När man går in i en sån sjukdomsperiod då är det inte sunt tänkande, säger hon efter tävlingen.

Jenny Rissveds gjorde succé i OS i Rio 2016 då hon tog OS-guld i mountainbikegrenen cross country. Efter det drabbades stjärnan av depression och utmattning, och valde i början på 2018 att meddela att hon ställer in årets tävlingssäsong. Då hade hon inte tränat sedan förra hösten.

– Det jag har gjort är att jag har gått en timmes promenader varje dag ungefär, och sovit resten av dagen i princip. Bara vilat. Min kropp har sagt åt mig att det är det jag måste göra. Jag har bara lyssnat på kroppen, säger Jenny Rissveds om perioden.

”Kände ett naturligt sug”

Men under lördagen var hon tillbaka på tävlingsbanan när SM i mountainbike avgjordes i Östersund. Redan i första klassen blev det seger, och hon försvarade fjolårets SM-guld.

– För tio veckor sen tog jag ett beslut att jag skulle börja träna igen och bygga igen. Då blev SM:et ett bra mål och jag ville bara göra det för min skull.

– Jag började känna ett naturligt sug att jag måste göra mer på dagarna för att känna mig stimulerad och jag behöver mer belastning. 

Med SM två och en halv månad bort började hon öka träningen, men helt utan press från andra än sig själv den här gången.

– Det kändes kul att ha det som mål men jag ville bara att det skulle vara för min skull. Hade jag känt förra helgen att det inte funkar och jag inte vill, då hade jag skitit i det. Nu kändes det bra och har känts bra hela vägen.

– Jag fokuserar på glädje och att må bra, jag började ju för att det var kul att cykla och någonstans på vägen har det försvunnit. Men jag känner ju att det är det absolut viktigaste.

När tog du beslutet att verkligen ställa upp?

– Jag beslutade mig egentligen för tio veckor sen att jag ville köra SM. Men jag har varit väldigt lyhörd och lyssnat på min kropp och skulle det vara så att jag i går hade känt att jag inte ville ställa upp hade jag inte gjort det.

”Det har varit en livsstilsförändring”

Under sin paus från träning har hon hunnit fundera på varför hon håller på med sin sport och vad som är viktigt för henne i livet. Hon gick från 25 timmars träning i veckan till noll.

– Det har varit en livsstilsförändring helt och hållet. Jag har tänkt väldigt mycket och funderat på vad som varit viktigt. Det är ju att jag ska må bra, för gör jag inte det kan jag inte cykla, och göra bra ifrån mig.

– När man går in i en sån sjukdomsperiod då är det inte sunt tänkande. Jag har sett saker ur ett annat perspektiv.

För att ta sig ur sin depression har hon fått hjälp av bland annat sin mentala tränare, och sin manager Johan Elliot.

– Alla har varit överens om att nu bromsar vi. Inget är viktigare än att jag bara ska komma tillbaka och må bra som människa. Det är en enorm trygghet för mig.

Även SOK har hjälpt till med medicinsk stöttning och sett till att Rissveds fått kontakt med psykiatrin.

– Jag har blivit sammankopplad med de bästa inom psykiatrin och en terapeut. Sedan förra våren har jag även ätit antidepressiv medicin. SOK har varit ett enormt stöd för att kunna fokusera på att bli frisk.

Hur är det att ha tio veckor på sig till SM, och sen ta guld?

– Det är ett jättebra kvitto, att jag kan hålla en bra nivå i Sverige på den grunden. Sen vill jag tillbaka till världseliten men där krävs det en bättre grund. Jag har inte det jag behöver för att komma tillbaka till världseliten just nu, och det finns inte i mina tankar heller. 

Känner du någon press på att prestera nu?

– Det är ett bra exempel på hur det har varit förut, framför allt de två senaste åren när jag varit sjuk har det bara handlat om vad alla andra förväntar sig av mig. Nu är det absolut inte så, nu handlar det bara om mig själv. Jag har så klart en press från mig själv men det har jag också fått jobba med och det viktigaste är faktiskt att jag mår bra genom hela resan och på så sätt har jag lyckats koppla bort min egen press också.

Även om det inte är huvudfokus just nu har Rissveds trots allt planer på att ta sig tillbaka till en hög internationell nivå.

– Att ta mig tillbaka till världseliten är målet, men det blir inte förrän nästa år, säger hon.

Hur ser planen ut framöver?

– Det vet jag inte, jag har inte tänkt så långt. Det har som sagt bara varit ett steg i den här resan, att bygga upp till där jag vill vara inom idrotten. Vi får se vad som händer, men jag tror att vi fortsätter och lägger upp en långsiktig plan.

Detta har hänt

Jenny Rissveds slog igenom i OS i Rio när hon som 22-åring tog guld i mountainbike, för det fick hon ta emot pris för Årets prestation på Idrottsgalan.

Efter OS tog det nästan ett år innan hon tävlade igen – på grund av en tung tid med två dödsfall i familjen.

Hon tog två SM-guld 2017, men i februari 2018 meddelade hon på Instagram att hon ställde in årets säsong, för att bli frisk från sin depression och utmattning.

Den 21 juli 2018 gjorde hon en oväntad comeback och tog SM-guld i XCO – samma gren som hon tog OS-guld i.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.