Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anonyme världsstjärnan: ”Jag behöver inte synas”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Bäst i SSL.

Men knappast mest omskriven.

– Han säger inget, sticker inte ut, säger Faluns Alexander Galante Carlström.

Men Emil Johansson, 27, trivs med den anonyma tillvaron.

– Jag vill bli bäst på innebandy, men behöver inte synas, säger landslagsstjärnan i en intervju om den konstant stegrande karriärskurvan, nye lekkamraten Rasmus Enström och pikarna från finska släktingarna.

Be någon utanför innebandybubblan nämna en spelare i SSL.

Den första de säger är garanterat Niklas Jihde. Än i dag alltså.

Men när de som har mer koll får frågan landar nog svaren på Alexander Galante Carlström och Alexander Rudd.

Emil Johansson? Nej, då får du nog jaga länge.

– Det blir väl vad man gör det till. Jag har smugit lite under radarn. Men jag tycker inte att jag får för lite cred. Folk skriker efter profiler i innebandyn. Jag tycker man ska kunna vara en profil utan att behöva snacka i media. Det finns ju många som snackar men som inte levererar på planen. Det måste finnas både och. Jag vill låta mitt spel tala, säger han.

Det har räckt långt. Väldigt långt.

Emil Johansson fick i samband med SM-finalen i våras motta priset som årets back och årets spelare säsongen 2018/19. Bara några månader innan hade han utsetts till världens tredje bästa spelare.

– Han är bäst i SSL, utan tvekan, säger lagkamraten Alexander Galante Carlström. 

– Han är en fantastisk lagkamrat. Han behärskar så mycket. Han väger inte 100 kilo direkt, han är en lättviktare, men vinner sina närkamper ändå. Han är en vinnarperson ut i fingerspetserna som hatar att förlora. Det är många som har dueller med honom på träningarna och som tycker att han spelar för hårt. Det blir lite tjuvnyp. Men jag är likadan själv och det är då man kommer långt.

Emil Johansson om anonyma tillvaron

Det är just Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström som varit de två lysande stjärnorna under Faluns storhetsperiod det senaste decenniet då det blivit nio SM-medaljer varav fyra guld. 

– Jag kom ju till Falun under den tiden då Galante och Enström var som starkast. De har varit duktiga på att få rubriker. De har velat skapa sig ett varumärke och gjort det bra, säger Emil Johansson.

Hur känns det för dig då att föra en lite anonymare tillvaro?

– Det känns okej. Jag vet att jag kan leverera och strävar inte efter en massa ryggdunkningar. Jag vill bli bäst på innebandy, men behöver inte synas.

Kanske ligger namnet dig i fatet också? Det sticker ju inte ut så mycket. 

– Jag kanske får ta mitt släktnamn Viitasalo i stället. Då kanske det blir mer skriverier. Min mormor kallade mig Empo också, så kanske Empo Viitasalo.

Japp, det är ett finskt namn.

Emil Johansson har faktiskt dubbelt medborgarskap då hans mamma är finska och hela den delen av släkten bor på andra sidan Östersjön.

– Det var ändå givet att spela för Sverige. Jag är född och uppvuxen här även om jag var i Finland otroligt mycket i unga år, säger Emil Johansson.

Emil Johansson gjorde 70 poäng på 30 matcher i SSL i fjol.
Foto: BILDBYRÅN

Har Finland gjort något försök att locka över dig?

– Nej. Vi snackade någon gång på en efterfest och de drev lite om det. Men det var ett tag sedan, just efter att jag kommit upp i a-landslaget.

Känns det speciellt för dig att möta Finland?

– Ja, det är klart. När man spelar i Finland har man ju lite publik där också. 

Vad hejar dina släktingar på?

– De är patrioter deluxe. De hejar på Finland - och så vill de att det går bra för mig.

Släktträffarna har varit lite jobbiga för Emil Johansson på sistone.

För tro inte att han inte har fått höra om vilka som vunnit de två senaste VM-gulden.

– Det kan bli några pikar om VM-finalen, framför allt från mina kusiner som är i min ålder. Jag brukar få tysta dem med några svordomar på finska, säger Emil Johansson.

Emil Johansson värvades från Umeå City

Emil Johansson växte upp i Umeå. Han spelade länge hockey vid sidan av innebandyn. Han hade talang även där, men fick höra att var för liten. Han valde plasten - för att den var roligast.

Hans föräldrar har kört honom kors och tvärs över landet - och stödet är fortfarande enormt. 

– Enligt dem har jag aldrig gjort en dålig match. De är lite för snälla, säger aldrig något negativt. Så jag kan bli lite grinig ibland när man får ett sms om att man varit bra fastän man har varit helt iskall, säger Emil Johansson.

Höstsäsongen 2012 öste Emil Johansson in hela 53 poäng på 15 poäng för Umeå City i allsvenskan. Det fick Falun att kontraktera den då 20-årige backen. Det blev 16 matcher, sju poäng och ett SM-tecken redan första säsongen i SSL.

Sedan dess har utvecklingen pekat rakt uppåt. I stort sett varenda säsong.

I fjol exploderade Emil Johansson med 70 poäng på 30 matcher från sin backplats.

– Det var en jäkligt dålig säsong. En skitsäsong.

Anledningen: 3-6 mot Finland i VM-finalen och 3-5 mot Storvreta i SM-finalen.

– Man spelar ju för titlar. Annars var det en kul och bra säsong för mig personligen, där allt bara flöt på. Jag fick ett bra självförtroende att kunna bygga på. Jag har blivit mer offensiv än jag var tidigare. Det blir mest skriverier om det, men kollar man på plus/minus är jag i topp även där. 

Men det finns delar i spelet som Emil Johansson tycker att han kan utveckla.

– Jag försöker hitta nya vägar att spela på så att jag inte blir så förutsägbar. Sedan har jag väl inte skottet som Galante heller. Det är min svaghet. Att jag kanske inte har det där hotet från bakplan. Jag har ett helt okej skott, men jag måste använda det mer från bakplan.

Emil Johanssons nya radarpartner: Rasmus Enström

Vid sidan av innebandyn går den mesta av Emil Johanssons lediga tid till familjen: Sambon Lovisa och tvååriga sonen Louie.

Innan han fick barn kallar han livet ”tragiskt”.

– Det var mest sport då. Jag kollade amerikansk fotboll - det gör jag fortfarande - och spelade golf. Nu blir det inte så mycket golf, bara på lunchen med cheferna om de frågar. Då tackar jag ja direkt, säger Emil Johansson.

Emil Johansson är Sveriges främste innebandyspelare, men trots det får han inte flest rubriker.
Foto: BILDBYRÅN

Annars ser hans lunchsällskap alltid likadant ut på vardagarna: Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström. 

Johansson och Carlström Galante har varit det mest fruktade radarparet i SSL de senaste säsongerna. 

Rasmus Enström har nu blivit Emil Johanssons nya lekkamrat. Som hans oväntade backpartner. Landslagsforwarden skolades om efter SM-finalen i våras.

– Han sköter sig bra och man märker han fått sig en nytändning. Han är nyfiken och vill verkligen lära sig saker om försvarsspelet, säger Emil Johansson.

– Vi gillar det offensiva spelet bägge två, men han är väldigt duktig på att fördela bollarna. Han är lite Mika Kohonen Light. Jag trycker upp lite mer. Men jag vet att han behöver mycket boll för att leverera så när han inte varit med i offensiven på ett tag brukar jag säga till honom att bara dra upp.

Faluns tränare Thomas Brottman har i år börjat med längre genomgångar före match. Men för invecklad taktik är ingenting Emil Johansson förespråkar.

– Är det för mycket pilar och streck låser det sig för mig. Jag spelar med ryggmärgen. Uppspelsvarianter och så gillar jag inte. Jag kan köpa att man ska söka vissa ytor, men hur man ska hitta dit vill jag ha fritt. 

Nya tankesätt för att nå hela vägen

Den här säsongen har Emil Johansson inlett med 21 poäng på nio matcher och är med i absoluta toppen av SSL:s poängliga. Det går som i fjol med andra ord. 

Dock har de två senaste årens SM-finalförluster mot ärkerivalen Storvreta fått Emil Johansson att tänka om.

– Man behöver inte jaga poängligan hela säsongen. Jag ska ta det lite mer piano i år och försöka toppa formen mentalt till slutspelet, då det blir en stor påfrestning.

Du är hellre 68:a i världen i år så länge du får ett SM-guld?

– Ja. När man har vunnit ett SM-guld tidigare vet man vad det är och vad det betyder. Så jag har det hellre så, säger Emil Johansson.


LÄS MER: Emil Johanssons kontrakt går ut - ställer krav på Falun

DET HÄR ÄR EMIL JOHANSSON

Ålder: 27.

Lag: IBF Falun.

Poäng i fjol: 70.

Familj: Sambon Lovisa och tvåårige sonen Loui.

Intressen: Spela golf, tillbringa tid med familjen.

Vad ser du helst på tv: Amerikansk fotboll.

Bästa spelare du spelat med: Rasmus Enström.

Bästa spelare du spelar mot: Mika Kohonen.

Vilken spelare skulle du värva till Falun: Tobias Gustafsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.