Anne Wafula Strike Foto: Annestrike.orgAnne Wafula Strike Foto: Annestrike.org
Anne Wafula Strike Foto: Annestrike.org
Foto: Annestrike.orgFoto: Annestrike.org
 Foto: Annestrike.org

Anne Wafula Strike fick sitta i sin egen urin

Publicerad

Anne, 42, rasar mot ett tågbolag efter att ha tvingats till en tre timmar lång resa utan en toalett anpassad för funktionshindrade.

Hon tvingades sitta i sitt eget urin.

– Jag blev fullständigt rånad på min värdighet, säger hon till The Guardian.

Anne Wafula Strike, 42, kan inte använda sina ben efter att ha insjuknat i polio som tvååring.

Efter att ha kommit till Storbritannien som 31-åring inledde hon en karriär inom rullstolsracing.

Hon har belönats med medlemskap i den brittiska imperieorden efter sina insatser inom parasport och olika välgörenhetsprojekt.

Rasande attack mot tågbolaget

Efter att ha deltagit i ett styrelsemöte med det brittiska idrottsförbundet tog hon tåget från Coventry till Stanstead flygplats utanför London.

Under tågresan behövde hon uppsöka toalett - men insåg då att det inte fanns en toalett anpassad för funktionshindrade toalett som fungerade.

Hon kunde inte heller ta sig till en annan toalett då gångarna var för smala för hennes rullstol.

Anne Wafula Strike rasade mot tågbolaget på Twitter och tvingades till slut sitta i sitt eget urin.

– Jag blev fullständigt rånad på min värdighet. Jag skulle vilja fråga tågbolaget när jag kan få den tillbaka, säger hon till The Guardian.

"Försökte dölja urinlukten"

Anne Wafula Strike berättar för tidningen att hon försökte täcka sitt ansikte med tröjluvan för att undvika att bli igenkänd.

– Att ha tillgång till en toalett, framför allt i ett utvecklat land som Storbritannien, är en grundläggande rättighet. Jag försökte dölja urinlukten genom att spruta parfym över mig själv. När jag till slut kom hem efter min mardrömsresa så skrubbade jag mig själv ren i duschen och slängde mig på sängen och grät i flera timmar, säger hon.

Till slut bestämde sig paralympicsstjärnan att gå ut offentligt och berätta om händelsen, eftersom hon vill hjälpa andra funktionshindrade människor som vill bidra till samhället men som saknar möjligheter till det.

– Hela incidenten fick mig att känna att jag inte kan spela en aktiv roll i samhället och att jag bara borde gömma mig bakom en dörr. Att tvingas sitta i mitt eget urin förstörde min självkänsla och mitt självförtroende, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag