Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna visar styrkan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Olsson tog guld vid VM i bänkpress i Stavanger. Bilden visar en medaljhängd Anna Olsson vid VM i styrkelyft i Stockholm 2005.
Foto: LINDKVIST JONAS

Efter femton års tungt slit fick Anna Olsson i går lön för mödan. Genom VM-guldet i styrkelyft har 32-åringen från Lerums AK nått sitt mål.

- Det är det största som hänt mig, säger Anna Olsson.

Senast Olsson var med i VM i styrkelyft var åtta år sen. Då slutade hon fyra och har sedan dess koncentrerat sig på sin bästa gren - bänkpress.  Där har det blivit hela tre VM-guld och fyra EM-guld. Men lockelsen efter en medalj i styrkelyft har hela tiden varit stor.  - Det är så mycket större att vinna guld i styrkelyft. Det är ju mångkamp, med alla tre grenerna, säger Olsson. Och efter att ha återgått till att satsa stenhårt på styrkelyft i ett år kom resultatet direkt.

20 kilo mer än tvåan

 I VM i Stavanger deltog hon i 56-kilosklassen, och genom 180 kilo i knäböj, 135 kilo i bänkpress och 177,5 kilo i marklyft fick Anna Olsson ihop 492,5 kg. Det gav henne 20 kilos marginal ner till tvåan Elinora Machpirova från Kazakstan. - Det är en väldigt bra marginal. Jag är superglad och nöjd. Men den stora segermarginalen till trots var Olsson gladast över att hon kunde vinna även fast nerverna spelade henne ett rejält spratt. - Jag var så himla nervös och mådde riktigt riktigt dåligt. Jag satte en sån enorm press på mig själv. Var kom den pressen ifrån? - Man vill visa vad man vet att man kan. Jag visste att skulle jag göra det jag gör på träning så skulle jag kunna få guldet. Vad som händer nu har den nyblivna VM-medaljören inte bestämt sig för. - Jag ska låta detta komma till ro innan jag ens tänker på nya mål igen. Det har verkligen varit mycket träning och mycket slit. Nu ska jag bara njuta, säger Olsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.