Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Brolin: ”Det är de värsta dygnen i våra liv”

Anna Brolin med sonen Lionel.Foto: / PRIVAT
Anna Brolin med maken Jesper och äldste sonen Elton.Foto: / PRIVAT
Foto: / PRIVAT

Hon är tvåbarnsmamma och mitt i karriären.

Programledaren Anna Brolins stjärna har lyst över oss i över tio år.

För SportExpressen berättar TV4-ankaret om skräckdygnen med sin son på sjukhuset, om sin misslyckade anställningsintervju, om dramatiken före sändningar. Och om livet som småbarnsförälder.

– Det viktigaste i livet är att mina barn får vara friska, säger Anna Brolin, 37.

Anna Brolin är en jordnära person. Hon är full av energi och kunskap som hon också delat med sig till oss tv-tittare under drygt tio år som programledare på TV4.

Hennes liv har tagit flera nya vändningar och bjudit på en rad stora utmaningar under den senaste tioårsperioden.

Nya spännande jobb på TV4, giftermål och två barn.

TV4-stjärnan träffade kärleken, den fem år äldre Jesper Rodhborn genom gemensamma vänner, mitt i natten på en restaurang i Stockholm, för sju år sedan. Sedan gick det snabbt.

De förlovade sig på en strand i Kroatien och gifte sig i Djupvik på Gotland i mitten av juni 2013.

Lionel föddes i december

I dag består familjen av fyra personer.

Elton föddes för två och ett halvt år sedan och minstingen Lionel kom till världen i slutet av december i fjol.

Hur är det att vara tvåbarnsmamma?

– Att vara förälder är helt klart den tuffaste och samtidigt härligaste uppgiften livet bjudit på hittills. Från den där oändliga kärleken man känner för sina barn till den där oron som inte heller verkar ha någon gräns, säger Anna Brolin.

För några veckor sedan blev lille Lionel sjuk i RS-virus.

Det blev fem skräckfyllda dygn på sjukhus.

– Han fick andningssvårigheter. Det är de värsta dygnen i våra liv. Väl ute på ”andra sidan” med en del perspektiv med i bagaget så känns det absolut viktigaste i livet att ens barn får vara friska, säger Anna Brolin.

Hur ser en dag ut för dig?

– Just nu är jakten på sömn den stora knäckfrågan i familjen. Med en nyfödd bebis så blir det lätt så. Vi stiger upp mellan sju och nio på morgonen efter mellan fyra till sex timmars sömn beroende på vad vår nya minichef bestämt sig för. 

Sedan väntar frukost och matning av barn, blöjbyten, lunch eller möten.

– Jag brukar hämta Elton på förskolan på eftermiddagen och leka en timme med honom i parken.

Anna Brolin med make och barn.Foto: / PRIVAT

Anna Brolin växte upp i Enköping

När barnen har nattats vid klockan åtta på kvällen väntar lite egen tid med maken Jesper fram till midnatt.

– Det är det mer regel än undantag att somna i soffan innan vi dragit i gång ett seriemaraton. Några gånger i veckan försöker jag dock smita i väg till gymmet för att kvällsträna.

Anna Brolin växte upp i Enköping, en mellansvensk småstad med drygt 22 000 invånare i Uppland.

– I dag kan jag verkligen digga min småstadsuppväxt, men det har inte alltid varit så, säger Anna Brolin. Jag tyckte stan var för liten när jag var yngre.

Vad har du för förhållande till Enköping i dag? 

– Jag umgås med många av mina vänner från grundskolan. Jag värdesätter vår vänskap. Det är något alldeles speciellt att vi har följts åt så länge.

Hur duktig var du i skolan?

– Jag hade två klara favoritämnen. Idrott och språk.

Men du valde ändå det naturtekniska programmet på gymnasiet?

- Ja, jag vet att det är en aning motsägelsefullt. Men facit i handen skulle jag givetvis valt en språklig linje med samhällsinriktning med tanke på vad jag håller på med i dag. Men jag lärde mig i alla fall att räkna hållfasthet på ett armeringsjärn och att löda kretskort.

Tackar sina föräldrar

Idrott var en stor del av Annas liv i Enköping.

– Det får jag tacka mamma (Agneta) och pappa (Gunnar) för. Pappa satte alltid på sportradion när han vaknade och mamma tittade alltid på den alpina världscupen där publiken hejade fram åkarna med sina koklockor. Det är också ett av mina tidigaste barndomsminnen.

– Idrottsintresset har varit en naturlig – och framför allt en stor del från start för både mig och min lillebror Carl.

Det fanns ett stort och brett idrottsutbud i Enköping under 1980-talet.

– Jag hade möjlighet att få prova på det mesta vilket jag också gjorde, säger Anna Brolin.

Det var tennis, golf, balett, gymnastik och konståkning.

– Jag hade svårt att välja bort en aktivitet, det var kanske också det som gjorde att jag inte heller blev riktigt bra på något.

Men du försökte dig ju ändå på en elitsatsning i både tennis och golf?

– Ja, men jag kom inte längre än till att bli tennistränare och golfinstruktör på Cypern och Mallorca. Jag stack i väg redan dagen efter studenten.

Anna Brolin flankerad av Anders Andersson och Olof Lundh.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Drömmen: Att bli journalist

Resan utomlands bjöd på många äventyr men slutade efter tre år.

Anna Brolin drömde om att bli journalist.

Hemma i Sverige igen studerade hon mediekommunikation och journalistik under tre år i Kalmar.

– Är det något jag vill rekommendera alla tonåringar i dag så är att skaffa sig en utbildning. För kunskap kan aldrig någon ta ifrån en. En universitetsutbildning kommer man aldrig ångra, säger Anna Brolin.

Hennes idrottsbakgrund ledde också till det första journalistiska jobbet. Som redaktör på tidningen Golfresan.

– Men vägen fram hade inte varit lika rak utan min utbildning, säger Anna Brolin.

Så fick hon chansen i tv

Som nyutexaminerad journalist var Golfresan ett drömjobb och som av en slump även ledde henne in till ett tv-reportage som sändes i Visat.

Hon fick frågan att komma och göra en så kallad ”screentest” för en nyhetssatsning som tv-bolaget skulle göra.

– Allt gick åt skogen. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att det är obegripligt att jag fick ytterligare en chans att visa upp mig.

Och det andra testet gick bättre?

– Ja, jag är glad att jag fick en ny chans som också ledde till att jag fick jobb som programledare. 

Viasat producerade nyheter under formatet ”Sportcenter”. Det var åtta sändningar varje kväll. ”Sportcenter” ledde till att den unga programledaren fick jobba med ishockey-VM och Davis Cup i tennis.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Samtalet som förändrade livet

2008 kom hon i kontakt med TV4. Ett samtal som förändrade Anna Brolins liv.

Tio år senare har Anna Brolin lämnat anonymiteten. Hon är en av våra mest folkkära och uppskattade programledare. Hon har lett stora satsningar som Nyhetsmorgon, ”Spårlöst”, ”Fotbollsgalan”, fotbolls-VM, ”Biggest Loser”, friidrotts-EM, La liga, fotbollslandskamper.

2014 fick hon också den ärofyllda uppdraget som julvärd.

Är det inte svårt att sända tv direkt?

– Jo, det kan det vara, men det är också bland det roligaste som finns. Jag älskar den totala fokusering som krävs och att vara närvarande i varje sekund. Det kan låta märkligt, men jag gillar situationer när allt inte går helt enligt plan och man måste improvisera och ta supersnabba beslut.

Berätta.

– Oj, det finns en hel del. Det finns många sändningar som varit opolerat men som ändå sett polerat ut i sändning.

Anteckningarna regnade bort

Anna Brolin berättar om en gång när hon skulle jobba med den spanska stormatchen i fotboll, El Clásico-mötet mellan Barcelona och Real Madrid på Camp Nou.

– Vi skulle köra två timmars studio inför avspark på plats på Camp Nou. Jag hade förberett mig med mängder med siffror och fakta. Allt nedskrivet med bläck i mitt block. När det var 15 minuter kvar till sändning så började det ösregna. Mina papper låg på helt plötsligt på innerplanen. Genomblöta och helt oläsliga.

Hur gick det?

– Det blev två tuffa timmar och ett desperat försök att minnas alla anteckningar. En mardröm.

CNN-profil är förebilden

Att sända tv är ett stort och genomarbetat lagarbete. Det är programledaren och experter som tittarna kan se. Men bakom kamerorna döljer sig ett minutiöst planerat arbete. Sekund för sekund.

– Det som syns i rutan är bara toppen av ett isberg. Alla som jobbar i kontrollrum, bakom kameror, i redigeringar och på redaktionsgolvet gör ett mycket stort jobb i det tysta. En produktion kräver ett stort och omfattande lagspel.

– Jag har också fått äran att arbeta med många skickliga expertkollegor genom åren som jag är tacksam för. Hanna Marklund, Olof Lundh, Hasse Backe och Malin Swedberg för att nämna några.

Har du någon journalistisk förebild?

- CNN:s Christiane Amanpour. Jag har följt henne sedan hon rapporterade från Gulfkriget i början på 1990-talet. Hon fick mig nästan att vilja bli krigskorrespondent för ett tag. Christiane Amanpour har en så självklar pondus och sättet hon konfronterar världsledare på är stundtals genialiskt.

Christiane Amanpour.Foto: KRISTINA BUMPHREY / AP TT / NTB SCANPIX

Du har gjort många tv-program. Vilket är du mest stolt över?

– I ”Spårlöst” får jag privilegiet att följa med när adopterade barn söker efter sina biologiska föräldrar. Här finns det flera möten som jag känner en stolthet över att få ha varit med om. Ett möte som etsat sig fast i minnet är när vi sammanförde ett syskonpar som skiljts åt på ett barnhem i Ecuador. Systern som blivit kvar i Ecuador var väldigt ensam, och helt plötsligt så fick hon tillbaka sin bror som blev bortadopterad till Sverige som sexåring. Det är ett av de finaste möten jag upplevt.

Hur ser du på din framtid?

– Mitt främsta mål är helt klart att uppfostra våra två pojkar till riktigt bra män.

Och yrkesmässigt, blir du kvar på TV4?

– Ja, jag trivs otroligt bra på TV4 och jag har världens bästa kolleger.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.