Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmäler dopinglabbet: ”Det här är allvarligt”

"Övertygad om att hon är oskyldig"
Jenny Fransson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mats Larsson är Jenny Franssons ombud.
Foto: Ludvig Holmberg.

Var det ett missförstånd som gjorde att Jenny Fransson testades positivt för anabola steroider?

Hennes ombud Mats Larsson väljer nu att anmäla dopinglabbet i Stockholm till Wada.

– Det här är allvarligt, säger Larsson.

För två veckor sen var OS-brottaren Jenny Fransson, 32, på plats i Stockholm för en muntlig förhandling med RF:s dopingnämnd. De väntar nu på kompletterande information innan de ska ta beslut i det uppmärksammade dopingärendet.

I värsta fall riskerar Fransson fyra års avstängning. Men hon kan också frias helt.

Hennes ombud Mats Larsson, en av Sveriges främsta fysiker, har hela tiden varit övertygad om att Fransson är oskyldig och han menar att analysen som gjordes av dopinglabbet på Huddinge sjukhus inte är tillförlitlig.

Han hävdar att ett missförstånd kan ha gjort att Jenny Fransson testades positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

– Jag har kontrollerat det här väldigt noga, både vad dopinglabbet berättade under den muntliga förhandlingen och vad de skrivit svart på vitt, och det är helt klart att de har missförstått hur det här ska gå till, säger Mats Larsson.

”Det är min skyldighet”

Vad handlar det om mer exakt?

– Man använder någonting som kallas ”selected reaction monitoring” när man ska bedöma om ett prov är positivt. Där har jag gått igenom väldigt noggrant vad Wadas tekniska dokument säger. Tidigare tillät de att man i vissa fall bara övervakade en jonövergång. Nu har man skärpt kraven sen 2015, nu ska det vara två övergångar. Och dopinglabbet tror att de har inkluderat två övergångar, men de har inte förstått funktionen av en av övergångarna som är en ”base peak” som bara används för normalisering.

– Det är svårt att förklara det här på ett enklare sätt än så.

Det här missförståndet har nu gjort att Mats Larsson valt att anmäla dopinglabbet till världens antidopingbyrå Wada. Det är nämligen Wada som bestämmer vilka labb runtom i världen som har behörighet att utföra dopingtester.

– Om ett laboratorium inte har förstått vad som står i ett tekniskt dokument, då måste det anmälas. Det är min skyldighet att anmäla det, jag måste göra det.

Vad kan konsekvenserna bli av det här?

– Rimligen måste Wada omgående kontakta laboratoriet och fråga hur de har kunnat missförstå det här. Och Wada skulle även kunna ifrågasätta deras ackreditering, deras behörighet.

– Jag tycker det här är allvarligt.

Svaret från labbchefen

Vad säger Jenny Fransson själv om det här som du upptäckt?

– Hon tycker naturligtvis att det bara är bra om vi kan hitta problem som laboratoriet har.

Känner hon sig hoppfull? Senast hon uttalade sig vad hon väldigt nedstämd…

– Hon är inte längre ensam i det här, som hon var från början. Men det är klart att det är en jobbig process att gå igenom. Det går inte att undvika. Jag är övertygad om att alla idrottare som går igenom en dopingprocess kommer säga att det är fruktansvärt.

SportExpressen har varit i mejlkontakt med dopinglabbets tillförordnade chef Anton Prohanka. Han skriver: ”Dopinglaboratoriet har inte möjlighet att kommentera pågående fall men generellt kan sägas: Dopinglaboratoriet är ackrediterat av Wada och uppfyller Wadas krav enligt International Standard for Laboratories och tekniska dokument.”


LÄS MER: Jenny Franssons möte med dopingnämnden

LÄS MER: Svensken dopade sig – fick problem med potensen

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.