Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Änkans ilska: ”Det känns helt galet”

Foto: JARNO KUUSINEN / ALL OVER PRESS FINLAND/IBL
Den tänkta fjädern
Foto: Jyväskylä stads hemsida

Jyväskylä stad har bestämt sig. 

Stadens son Matti Nykänen ska hedras med ett monument föreställande en fjäder snarare än en staty. 

– Det känns helt galet, dundrar hans änka Pia Nykänen i IltaSanomat

För en dryg månad sen nådde Jyväskylä stad fram till ett beslut. För att hedra stadens store son, den legendariska backhopparen Matti Nykänen, ska de resa ett monument. 

Det hade länge diskuterats om Nykänen skulle avbildas som en staty, men staden tyckte att symboliken i fjädern var talande, den ska föreställa hur Nykänen flög fram som backhoppare. 

Men det förslaget har stött på patrull. Först hos Nykänens mamma, Vieno. 

– Vi vill ha en staty. Det är vår släkts önskan. Jag accepterar inga fjädrar. Mattis liv var inte en fjäder, sa hon. 

Änkans raseri mot statyn

Nu rasar även Mattis änka, Pia Nykänen, mot förslaget. Likt Vieno anser hon inte att Mattis liv ska liknas vid en fjäder. 

– Dessutom ser det mer ut som ett skelett i mina ögon, säger hon enligt IltaSanomat

– Jag minns när Matti levde och det talades om en staty. Han sa själv att han inte behövde en, men om det skulle uppföras något för att minnas honom skulle det vara en staty – och inget annat. Matti verkar inte uppskattas av Jyväskylä, trots att han satte staden på världskartan. Det känns helt galet. 

Nykänen led av missbruksproblem

Matti Nykänen vann totalt fyra OS-guld samt sex VM-guld under sin aktiva karriär och beskrivs som en av de främsta finländska idrottarna genom tiderna. Han hittades död av sin fru Pia Nykänen natten till den 3 februari vintern 2019. Han blev 55 år gammal. 

När såväl Pia som Vieno Nykänen säger att Mattis liv ”inte kan liknas vid en fjäder” hänvisar de till det mörker som fanns i backhopparens liv. 

Nykänen hade stora problem med missbruk, av såväl alkohol som piller. Dessutom hade han aggressionsproblem och har suttit i fängelse för misshandel. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.