Familjerna stämmer bolaget för dödskraschen med Bryant

Här hyllar Vanessa Bryant sin döda make och dotter på minnesceremonin i Staples Center
Kraschen dödade alla nio ombord.
Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Vanessa och Kobe Bryant.
Foto: AARON POOLE / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B4
Kobe Bryant blev 41 år gammal.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA

Familjerna till fyra av personerna som dog i helikopterkraschen som dödade basketlegendaren Kobe Bryant stämmer nu helikopterbolaget.

De anklagar företaget för att ha orsakat sina anhörigas död.  

Den 26 januari kraschade en helikopter i den bergiga terrängen i Calabasas, nordväst om Los Angeles. Samtliga nio personer ombord omkom – varav basketikonen Kobe Bryant och hans 13-åriga dotter Gianna var två av dem. 

Sällskapet ombord var på väg till Bryants ungdomsakademi i Thousand Oaks, norr om LA, när dödsolyckan inträffade. 

Nu anklagar familjerna till fyra andra passagerare piloten och det tillhörande helikopterföretaget för att ha orsakat kraschen, skriver CNN. Det gäller familjen till Christina Mausar och familjen till John Altobelli, hans fru Keri och dottern Alyssa. 

John Altobelli och hans fru Keri Altobelli omkom i kraschen tillsammans med dottern Alyssa.
Foto: Facebook
Christina Mauser var också ombord helikoptern när den kraschade i bergen.
Foto: Facebook

Orsaken bakom kraschen har diskuterats länge. När helikoptern flög över Los Angeles rådde svåra väderförhållanden. En tjock dimma låg över staden, vilket har bedömts vara en del av orsaken bakom kraschen. Att man trots vädret gav sig upp i luften har kritiserats – Los Angeles-polisen berättade efter kraschen att de inte tillåtit sina helikoptrar att flyga under den aktuella dagen på grund av just dimman. 

Samtidigt hade Kobe Bryant anlitat bolaget under många års tid och reste enbart med den erfarne piloten Ara Zobayan, som flög helikoptern även under den sista färden.

Företaget vill inte kommentera anklagelserna

Företaget, Island Express Helicopters, avböjer till CNN att kommentera anklagelserna, med motiveringen att man inte vill kommentera en pågående rättskonflikt. 

En månad efter helikopterkraschen höll en offentlig minnesceremoni för basketikonen Kobe Bryant på Los Angeles Lakers hemmaarena Staples Center. Samma dag gick Vanessa Bryant, Kobes änka, ut med att hon anklagade piloten för sin mans död. 

I samband med begravningen av Kobe och dottern Gianna berättade hon öppet om sorgen: 

”Jag har varit motvillig att uttrycka mina känslor. Min hjärna vägrar acceptera att både Kobe och Gigi är borta. Jag kan inte bearbeta båda två samtidigt. Det är som om jag försöker bearbeta Kobe som är borta men min kropp vägrar acceptera att min Gigi aldrig kommer tillbaka till mig. Det känns fel”, skrev hon då i ett inlägg på Instagram och fortsatte: 

”Varför ska jag kunna vakna upp nästa dag när min flicka inte får den möjligheten?! Jag är så arg. Hon hade så mycket liv att leva. Jag inser att jag måste vara stark och vara här för mina tre döttrar.”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.