Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

André Pops räddade livet på en främling

André Pops berättade om händelsen i "Gomorron Sverige."
Foto: SVT.
Foto: SVT,
Foto: SVT.

André Pops blev en räddande ängel för Magnus Stern.

SVT-programledaren fanns nämligen på plats och utförde hjärt- och lungräddning när Stern plötsligt kollapsade under ett friluftslopp.

– Jag fattade fort att det var allvar, säger Pops i Gomorron Sverige.

André Pops och Magnus Stern framträdde tillsammans i SVT:s Gomorron Sverige för att berätta om händelsen som inträffade i oktober i fjol.

Det var under ett friluftslopp där Stern fungerade som funktionär som han plötsligt kollapsade.

André Pops räddade livet på främling

– Jag var på den här idrottsdagen tillsammans med min son och stod stationerad vid en korsning. Helt plötsligt får jag ett hjärtstopp och trillar ihop. Jag låg livlös på backen. En annan pappa går fram och påbörjar hjärt- och lungräddning, säger Stern.

Pops var där med sina barn för att springa loppet i fråga. När han kom runt en krök såg han Sterns livlösa kropp.

"Det satt i ryggmärgen"

– Först blev det surrealistisk känsla, att se någon som ligger på marken. Jag trodde att det var en övning, men jag fattade fort att det var allvar, säger Pops.

Vinterstudion-profilen tvekade inte inför att gripa in.

– Den killen som hjälpte Magnus då var osäker på hur man utförde hjärt- och lungräddning. Men jag kände mig ganska säker på hur man skulle göra, så jag tog över. Jag hade gått en kurs för fem år sedan. Det satt i ryggmärgen, hjärtkompressionerna som man ska göra så att hjärnan syresätts, så att det inte blir hjärnskador, säger Pops.

– Det dröjde 15 min innan polisen kom dit med en hjärtstartare. Jag hade 112 i telefonen, och det hjälpte mig jättemycket.

"Det var extremt jobbiga dagar"

Stern fördes till hjärtintensiven på Södersjukhuset, där han låg nedsövd i fem dygn.

– Det var extremt jobbiga dagar efteråt, säger Pops.

– Jag kände en ovisshet under de där dagarna. Gjorde jag rätt? Gjorde jag tillräckligt mycket?

– Men sedan sms:ade Magnus fru till mig och sa att de hade väckt Magnus och att allt verkade vara okej. Det fanns inga hjärnskador. Det var en fantastisk känsla.

"Jag hade tur"

Stern berättar att han i efterhand fick veta att var ett 50/50-läge om han skulle vakna upp ur nedsövningen överhuvudtaget.

– Jag hade tur, säger han.

– Jag är en helt vanlig människa med ett friskt hjärta. Vi har i efterhand inte kunnat hitta något fel. Men jag känner en enorm tacksamhet gentemot alla som hjälpte mig.

Och för Pops innebar händelsen en indikator på hur viktig den där hjärt- och lungräddningskursen visat sig vara.

– Se till att skaffa er kunskap. Man vill inte stå här den här dagen och inte veta vad man ska göra, säger Pops.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.