André Pops berättade om händelsen i "Gomorron Sverige." Foto: SVT.André Pops berättade om händelsen i "Gomorron Sverige." Foto: SVT.
André Pops berättade om händelsen i "Gomorron Sverige." Foto: SVT.
Foto: SVT,Foto: SVT,
 Foto: SVT,
Foto: SVT.Foto: SVT.
 Foto: SVT.

André Pops räddade livet på en främling

Publicerad

André Pops blev en räddande ängel för Magnus Stern.

SVT-programledaren fanns nämligen på plats och utförde hjärt- och lungräddning när Stern plötsligt kollapsade under ett friluftslopp.

– Jag fattade fort att det var allvar, säger Pops i Gomorron Sverige.

André Pops och Magnus Stern framträdde tillsammans i SVT:s Gomorron Sverige för att berätta om händelsen som inträffade i oktober i fjol.

Det var under ett friluftslopp där Stern fungerade som funktionär som han plötsligt kollapsade.

André Pops räddade livet på främling

– Jag var på den här idrottsdagen tillsammans med min son och stod stationerad vid en korsning. Helt plötsligt får jag ett hjärtstopp och trillar ihop. Jag låg livlös på backen. En annan pappa går fram och påbörjar hjärt- och lungräddning, säger Stern.

Pops var där med sina barn för att springa loppet i fråga. När han kom runt en krök såg han Sterns livlösa kropp.

"Det satt i ryggmärgen"

– Först blev det surrealistisk känsla, att se någon som ligger på marken. Jag trodde att det var en övning, men jag fattade fort att det var allvar, säger Pops.

Vinterstudion-profilen tvekade inte inför att gripa in.

– Den killen som hjälpte Magnus då var osäker på hur man utförde hjärt- och lungräddning. Men jag kände mig ganska säker på hur man skulle göra, så jag tog över. Jag hade gått en kurs för fem år sedan. Det satt i ryggmärgen, hjärtkompressionerna som man ska göra så att hjärnan syresätts, så att det inte blir hjärnskador, säger Pops.

– Det dröjde 15 min innan polisen kom dit med en hjärtstartare. Jag hade 112 i telefonen, och det hjälpte mig jättemycket.

"Det var extremt jobbiga dagar"

Stern fördes till hjärtintensiven på Södersjukhuset, där han låg nedsövd i fem dygn.

– Det var extremt jobbiga dagar efteråt, säger Pops.

– Jag kände en ovisshet under de där dagarna. Gjorde jag rätt? Gjorde jag tillräckligt mycket?

– Men sedan sms:ade Magnus fru till mig och sa att de hade väckt Magnus och att allt verkade vara okej. Det fanns inga hjärnskador. Det var en fantastisk känsla.

"Jag hade tur"

Stern berättar att han i efterhand fick veta att var ett 50/50-läge om han skulle vakna upp ur nedsövningen överhuvudtaget.

– Jag hade tur, säger han.

– Jag är en helt vanlig människa med ett friskt hjärta. Vi har i efterhand inte kunnat hitta något fel. Men jag känner en enorm tacksamhet gentemot alla som hjälpte mig.

Och för Pops innebar händelsen en indikator på hur viktig den där hjärt- och lungräddningskursen visat sig vara.

– Se till att skaffa er kunskap. Man vill inte stå här den här dagen och inte veta vad man ska göra, säger Pops.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag