Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amanda Zahui: ”De är arga för att jag ler”

Se senaste avsnittet av Sportklubben
Amanda Zahui var på plats under SBL:s upptaktsträff. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Jag spelar matcher för dem som uppskattar det, säger Zahui. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Amanda Zahui. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Amanda Zahui har fått utstå elaka kommentarer på nätet.

Sveriges basketstjärna ifrågasätter de som vill ta ut sin egen frustration på henne.

– Vi gör något oerhört stort och sliter dag ut och dag in och de är arga för att jag ler. Jag menar, vad är poängen, säger Amanda Zahui.

Sveriges storstjärna Amanda Zahui är hemma i Sverige efter att säsongen med New York Liberty i WNBA har tagit slut. Laget fick avsluta säsongen innan slutspelet började och nu väntar spel i Kina för 26-åringen som precis kommit tillbaka efter en hjärnskakning.

– Det tog en tid att komma tillbaka från hjärnskakningen men det kändes ändå bra, säger Zahui och fortsätter.

– Vi tog oss inte så långt som vi ville men personligen var det min bästa säsong hittills.

”De är arga för att jag ler”

Sverige med Zahui i spetsen gjorde succé och tog sig längre än någonsin i sommarens EM-slutspel och slutade på en delad femteplats. Trots framgången var mästerskapet inte bara positivt för Zahui, vilket hon berättade om i ett inlägg på Instagram.

– Det är folk som skriver elaka saker till mig hela tiden, berättar Zahui.

– Jag tyckte det var viktigt att ta upp just då eftersom det då var riktat mot mig när jag spelade i landslaget. Vi gör något oerhört stort och sliter dag ut och dag in och de är arga för att jag ler. Jag menar, vad är poängen? 

Hon tror att folk stör sig på hennes energi.

– Alla vet att jag spelar med massa energi, att jag är ”goofy” och ”hajp” men om det stör dig behöver du inte se matchen.

Skriver folk till dig för att du är stjärnan också?

– Jag vet inte men det är flera i WNBA som blir attackerade också.

Hon medger att det blir tufft när folk hoppar på henne personligen.

– Samtidigt vet jag att det inte spelar så stor roll vad folk som inte känner mig personligen säger. Jag spelar matcher och är glad och gör det för dem som uppskattar det, säger Amanda Zahui.

Ny förbundskapten presenterad

Under onsdagens upptaktsträff inför SBL presenterades en ny förbundskapten. Den förre förbundskaptenen François Gomez fick lämna trots EM-succén, vilket Zahui tycker är naturligt.

– Det är business oavsett om man är coach eller spelare. Ena dagen är man där och andra dagen inte, jag har själv haft erfarenhet av det när jag blev tradead från Dallas till New York. Jag hoppas att allt går bra i framtiden för honom. 

Ny coach blir i stället italienaren Marco Crespi, 57 och Amanda Zahui är nöjd med honom.

– Han har massa bra energi och jag pratade med honom en stund. Jag har sett honom coacha så det känns bra.

Vad sa ni till varandra?

– Det var bara den där första träffen när man lär känna varandra och ser att båda är på samma sida men det var jättebra.

Hon siktar framåt med landslaget och de båda kvalen till EM och OS som kommer under vintern.

– Det känns jättekul att spela båda kvalen. Vi har lagt grunden nu med en delad femteplats i EM och nu går vi inte lägre. Vi har satt standarden och grunden för svensk basket på damsidan.

Flyttar till Kina

Under hösten och vintern väntar en annorlunda vardag för Zahui som tidigare valt att tillbringa tiden mellan NBA-säsongerna med att spela i Europa. För Sportbladet berättade hon under upptaktsträffen att hon nu kommer spela i kinesiska Shandong i stället.

– Det kändes som att det var det som passade bäst den här säsongen och jag vill testa på något nytt som inte är lika slitsamt för kroppen. Jag har hört att de tränar sjukt hårt där borta men nu blir det inte tre matcher per vecka. Jag får också chansen att verkligen träna på mitt spel och får ett helt nytt ansvar, sade Zahui.

https://www.instagram.com/p/BzyAvQrBZOn/?utm_source=ig_web_copy_link

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.